Tovább bővül a pécs-pogányi repülőgépgyár

Új mérföldkőhöz érkezett el a pécs-pogányi repülőtér mellett működő Magnus Aircraft, ugyanis április 18-án a gyár második ütemében megvalósuló kompozitüzem építése során elérték az új csarnok legmagasabb pontját. A 60-70 új munkahelyet teremtő üzemben a tervek szerint évente 200 Magnus-gép vázát fogják elkészíteni.

A Magnus Aircraft több mint 5 milliárdos repülőgépgyárának első üteme már tavaly ősszel elkészült, azonban a pécs-pogányi repülőtér mellett emelt gyárban nem állt meg a munka, az 1900 négyzetméteres összeszerelő üzem és a 300 négyzetméteres irodaépület felhúzása után a beruházás egy újabb fontos mérföldkövéhez érkezett. A gyár jelenleg is épülő 5000 négyzetméteres kompozitüzemének kialakítása során elérték a csarnoképület legmagasabb pontját, melyre április 18-án a hagyományoknak megfelelően bokrétát helyeztek el.

Stílszerűen repülőgépek is elszálltak az épülő gyár felett

A bokrétaünnepségen Tarány Gábor, a Magnus Aircraft elnök-tulajdonosa köszöntőbeszédében elmondta, hogy eleget tettek tavalyi vállalásuknak, miszerint folytatják a már látható eredményt produkáló gyár további bővítését.

– Az általunk 8-9 éve megálmodott gyár az új csarnokkal nemsokára teljesen megvalósul. Voltak nehézségeink ugyan, de remélem, hogy a csapatunk a jövőben is megtesz mindent azért, hogy sikeresek tudjunk maradni. Ha ez így lesz, hosszabb távú terveink vannak a gyár további bővítését illetően – mondta.

Boros László ismertette a beruházás részleteit

Boros László, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy a tavaly átadott összeszerelő üzemben folyamatosan dolgoznak, és mint mondta, a terveiknek és céljaiknak megfelelően repülőgépeik a világ minden részére eljutottak már, amiben nagy szerepe van a régióbeli támogatóiknak és a szakemberekből álló csapatuknak.

Ezt követően Figura Zsolt, a beruházásért felelős operatív igazgató ismertette a második ütem beruházása során történteket. Hangsúlyozta, hogy az 5000 négyzetméteres, 2 milliárd forintból megvalósuló üzemben a repülőgépek kompozitvázai fognak készülni. Az üzem a már működő repülőgépgyártó egységet fogja kiszolgálni – mondta. Kiemelte, hogy hozzávetőlegesen évi 200-220 repülőgéptestet készítenek majd az épületben, melyeknek a felületi kezelését is itt végzik el.

A tervek szerint a nyár második felében kezdődik a próbaüzem a létesítményben – tette hozzá.

– Az a 60-70 új munkahely, melyet ebben az új üzemben biztosítani tudunk, úgy gondolom, hogy számunkra, és a régió számára is nagy előrelépést jelent – mondta.

Dragovácz Ágnes, Pogány polgármestere elmondta, hogy a pogányiak álma valósult meg azzal, hogy a repülőtér környéke látható, kézzelfogható fejlődésnek indult. Mint mondta, Pogány lehetőségeihez mérten segítséget nyújt a cégnek működésük és fejlesztéseik támogatásában.

A nyár végére elkészülő kompozitüzemmel együtt tehát a repülőtér mellett összesen egy csaknem 8000 négyzetméteres gyáregység jön létre. A repülőgépgyár két üzemrészében összesen több mint 100 dolgozót foglalkoztat majd.

Több pécsi cég is tovább bővült

Nem csak a Magnus Aircraft bővült és fejlődött az elmúlt napokban. A SOMAPAK Kft. Edison utcai üzeme összesen 1700 négyzetméteres új gyáregyüttessel bővült, melyet április 12-én adtak át. A pécsi csomagolástechnikai, egyedi gépgyártó és alkatrészgyártó vállalat ezzel a 600 millió forintos beruházással – melynek során az új épületek mellett újabb gépeket is beszereztek – mintegy másfélszeresére növekedett. Mindez azt jelenti, hogy a mintegy félszáz dolgozót foglalkoztató cég további munkatársakat, 10-15 főt vesz fel a közeljövőben.

Mindemellett a Pécsett 2013 óta működő, 3000 négyzetméteres üzemmel rendelkező Flexoco Termelő Kft. is újdonságokról, fejlesztésekről számolt be. Az elsősorban melegital-porokat előállító, többnyire külpiacra (elsősorban skandináv országokba) szállító pécsi vállalat az egészségre pozitív hatással bíró glutén- és laktózmentes, valamint pre- és probiotikumokkal dúsított melegital-porokat fejlesztett ki, melyek a közeljövőben kerülnek kereskedelmi forgalomba. A 30 embert foglalkoztató cég 700 millió forintból megvalósított fejlesztésének részeként új eszközöket is beszerzett.  A tervek szerint az új termékek idén kerülnek a piacra, azokat a többi között italautomatákba használják majd fel.