A kormányhatározatban rögzített határidő előtt, szeptember 26-án elutalta a pécsi önkormányzat az előző városvezetés felelőtlen gazdálkodása miatt felvett, összesen 9 milliárd 540 millió forintos állami hitel erre az évre esedékes törlesztőrészletét. Sorozatban harmadik éve kellett 1 milliárd 750 millió forintos törlesztőrészletet kifizetni. Az utolsó törlesztőrészlet 2024-ben esedékes, az önkormányzat annak kifizetése után szabadulhat a fideszes/ÖPÉ-s adósság terhe alól. A városvezető Pécs Jövője Frakciószövetség közleménye.

1750 millió forint. Ha személyekre bontjuk, akkor minden pécsivel számolva több mint 12 ezer forint fejenként. Ha időre bontjuk, akkor – éjjel és hétvégén egyaránt! – naponta ötmillió, óránként 200 ezer forint.

Ekkora összeget kellett idén is visszafizetnie a pécsi önkormányzatnak az előző, Fidesz és ÖPE alkotta városvezetés által felvett állami hitelből.

Az előző városvezetés ugyanis 2015 és 2017 között olyan felelőtlen gazdálkodást folytatott, amely miatt a pécsi önkormányzatnak 2017-18-ban 9,54 milliárd forint állami hitelt kellett felvenni, és gazdálkodását a Magyar Államkincstár Pécsre delegált szakértői vették gondnokságuk alá.

Az előző városvezetés a felvett hitelből 2019-ben mindössze 1 milliárd forintot fizetett vissza, így a 2019 októberében megválasztott új városvezetésre maradt a fennmaradó 8,54 milliárd forintos adósság törlesztése. Az akkor komoly nehézségekkel küzdő önkormányzat először arra tett javaslatot a kormánynak, hogy az adósság rendezésébe ingatlanokat számíthasson be. Ezt a kormány nem fogadta el, ezért a városvezetés az adósság törlesztésének átütemezését kezdeményezte.

2020 őszén az egyeztetéseket siker koronázta: a kormány hozzájárult, hogy a fennmaradó összeg törlesztését egyenlő részletekben 2024 szeptember végéig teljesítheti a pécsi önkormányzat. A városvezetés tartotta a megállapodást, amelynek eredményeként az alábbi befizetéseket teljesítette az adósság törlesztése érdekében:

  • 2020. november: 1,54 milliárd forint
  • 2021. szeptember: 1,75 milliárd forint
  • 2022. szeptember: 1,75 milliárd forint
  • 2023. szeptember: 1,75 milliárd forint

Ez négy év alatt összesen 6,79 milliárd forint állami hitel visszafizetését jelentette. Ebből az összegből egyebek között akár járda- és útfelújításokra, a buszvezetők fizetésének, ezzel a helyi közösségi közlekedés színvonalának emelésére, vagy további gazdaságösztönző fejlesztésekre is futhatta volna. Az előző, Fidesz-ÖPE városvezetés felelőtlen gazdálkodása miatt azonban ez a 6,79 milliárd forint nem szolgálhatta a város fejlődését.

A pécsi városvezetés elkötelezett a még fennmaradó, összesen 1,75 milliárd forintos tartozás visszafizetése mellett. Ezt a vállalást 2024-ben teljesíteni fogjuk, így jövő évben a pécsi önkormányzat – hosszú évek után – végre felszabadul a Fidesz-ÖPE által előidézett pénzügyi rabságból, és megszabadul az állami hitel törlesztésének fájó kötelezettségétől. Ezzel a pécsi önkormányzat pénzügyi szempontból újra szabad lesz.

Továbbra is arra törekszünk, hogy felelős, átlátható és takarékos gazdálkodással végrehajtsuk azokat a fejlesztési terveinket, amelyek a pécsiek gyarapodását szolgálják.

Pécs Jövője Frakciószövetség

Hirdetés