Az Ókeresztény Mauzóleum fejlesztése alig egy év leforgása alatt valósult meg, az új fogadóépület és a mellette található kültéri rész a Szent István tér szerves részévé válhat.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) a város és a Magyar Turisztikai Ügynökség egy konzorciumot alkotva még 2017-ben pályázott világörökségi helyszínek megújítására, fejlesztésére. Az így elnyert közel 900 millió forintnyi vissza nem térítendő európai uniós támogatásból a Cella Septichora, az Apáca utca 8. szám alatti kiállítótér és az Ókeresztény Mauzóleum rekonstrukciója valósulhat, valósulhatott meg.

Zag Gábor (jobbra), Pécs alpolgármestere

Az Apáca utcai helyszínen fejezték be leggyorsabban a munkát, ma pedig sajtónyilvános eseményen adták át a megszépült Ókeresztény Mauzóleumot. A Szent István téren tavaly nyáron kezdődhetett el a munka, amelynek érdemi része idén tavasz végén zárult. A műszaki átadás után most már a használatba vételi engedély is megvan.

Így kijelenthető, hogy elkészült a projekt ezen eleme is.

A 224 millió forintból, amelyet a mauzóleum fejlesztésére fordítottak, felhúztak egy modern fogadóépületet, és a bemutatóteret is felújították. A fogadóépület melletti külső tér is megszépült, amely így szerves részévé vált a Szent István térnek, és a jövőben akár kulturális rendezvények helyszínéül is szolgálhat majd.

– Pécs számára turisztikai, történelmi és nem utolsósorban világörökségi szempontból is kiemelt helyszín az Ókeresztény Mauzóleum – mondta el az ünnepélyes megnyitón Zag Gábor, Pécs kulturális ügyekért felelős alpolgármestere. – A városvezetés nevében mindenkinek a munkáját meg szeretném köszönni, aki részt vett ebben a projektben, az építőmunkásoktól kezdve, a vállalkozókon át egészen azokig, akik közreműködtek a pályázat összeállításában. Elég csak kívülről ránézni erre a csodás épületre, és máris láthatjuk, hogy egy remek kulturális helyszínnel bővült városunk.

A Pécsi Városfejlesztési NZrt. vezérigazgatója, Csúcs Zoltán kiemelte, a terület drasztikus átalakítása ellenére is nagyon gyorsan sikerült a kivitelezés végére érni.

– A sikeres közbeszerzési eljárás után 2021 nyarán tudtuk aláírni a vállalkozói szerződést, és a műszaki átadást már idén áprilisban sikerült elérni – mondta Csúcs. – Korábban egy térszíni bejáraton keresztül lehetett megközelíteni a világörökségi elemeket, ezt drasztikusan alakítottuk át. Egy nyílt, térszín feletti épületet alakítottak ki, ezzel nagyban javítottuk az Ókeresztény Mauzóleum láthatóságát és megközelíthetőségét. A fejlesztések előtt az épületen kívül egy meredekebb rézsün keresztül lehetett eljutni a külső látványelemekhez, ez mostanra sokkal könnyebben bejárható és átlátható lett.

A ZSÖK ügyvezetője, Hummel Márk is örömét fejezte ki, hogy hivatalosan is átadhatták a felújított világörökségi helyszínt, ami már 2000 óta szerepel az UNESCO listáján.

Hummel Márk, a ZSÖK ügyvezetőe

– Június 25-én, a Múzeumok Éjszakja alkalmából megnyitjuk az Ókeresztény Mauzóleumot a látogatók előtt, 18 és 23 óra között ingyenesen lehet majd megtekinteni, hogy milyen remek munkát végeztek itt a projekt során – invitált meg már előre mindenkit az eseményre Hummel.

Indul a Cella Septichora fejlesztése is
Az eseményen Csúcs Zoltán elmondta, hogy a közel 900 milliós projekt harmadik elemeként a Cella Septichora fejlesztése kapcsán is már aláírták a vállalkozói szerződést, és a kivitelező átvette a munkaterületet és megkezdte a munkát.

Az eredeti, 2017-es koncepció szerint kiírt közbeszerzésre egy, a rendelkezésre álló pénzügyi keretet jelentősen meghaladó ajánlat érkezett, így a projektet át kellett tervezni. A 2021-es építőipari árnövekedést is figyelembe véve végül 2021-ben készültek el az új örökségvédelmi és kiviteli tervek. A hozzávetőleg nettó 328 millió forintos fejlesztés keretében meg fogják oldani a régóta gondot okozó vizesedési problémákat, megtörténhet az elavult, közel 15 éves gépészeti eszközök cseréje, megvalósulhat az épület erős- és gyengeáramú rendszerének fejlesztése, a járható üvegtetőt kijavítják és árnyékoló fóliával látják el, felújítják a vizesblokkot, illetve elvégzik a belső falfelületek javítását, festését is.

A korábbi tervekben az épület jelentős bővítése is szerepelt, amely miatt 10 fát ki kellett volna vágni, azonban az újratervezés során módosult az eredeti elképzelés, így nem lesz szükség kivágásukra sem.

A Cella Septichora fejlesztése során kiemelt figyelmet szentelnek az interaktív tartalmak fejlesztésre is, így LED tévéket, számítógépeket és 10 főt egyidejűleg kiszolgálni képes Visual Guidot telepítenek. Ezek mellett további interaktív tartalmak is a projekt részét képezik majd. Lesz Visual Guide szoftverfejlesztés, virtuális időkapszula-játék, Pécs római kori történetét bemutató 3D animációs film, interaktív múzeumpedagógiai keretrendszer, cserélhető digitális fotósháttér alkalmazást vezetnek be. Lesz VR-alkalmazás, római játékokat bemutató kisfilm, a Péter-Pál sírkamrát és a 4. sírkamrát bemutató kisfilm, illetve 3D tárgypanoráma holopiramis is.

A Cella Septichora Látogatóközpontot a munkálatok ideje alatt, várhatóan jövő év elejéig nem lehet majd látogatni.

Hirdetés