25 C
Pécs
hétfő, június 17, 2024
KezdőlapPécs AktuálTucatnyi védett virág érdekében csúszik a kaszálás a Havihegyen

Tucatnyi védett virág érdekében csúszik a kaszálás a Havihegyen

Idén is később kezdődnek a kaszálási munkálatok a Tettyénél a védett növényfajok érdekében.

A kápolnáig vezető sétány a Tettye-Havihegy természetvédelmi terület része. Védelmének célja a ritka földtani képződmények, növények, állatok, valamint a táj és a kultúrtörténeti értékek megóvása – írta meg a Biokom sajtóközleményében.

Kiemelten fontosak a természetes állapotú lejtői, sziklagyepei és sziklahasadékainak növényzete, ezek és védett fajaik megőrzése a fő feladat.

A terület kezelési terve és a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársaival történő egyeztetések alapján a védett növények miatt a kaszálás június vége előtt nem végezhető. Ezért a munkálatokat júliusra ütemezték a Biokom szakemberei, hogy a növények addigra virágozhassanak és magot érlelhessenek, biztosítva ezzel fennmaradásukat és szaporodásukat – írták a sajtóközleményben.

A területen többtucatnyi védett növény található. A száraz, gyepes részeken gazdag egyenesszárnyú és lepkefauna él, hét védett rovarfajt figyeltek meg itt, amelyek több hüllő- és madárfajt is vonzanak.


A Havihegyen, a jelentős emberi használat ellenére, sok védett növényfaj maradt fenn, és
ezek további megőrzése fontos. A gyepek védelme érdekében meg kell akadályozni a
cserjésedést és az invazív fajok terjedését, így évente kisebb irtási munkákra lehet számítani – hívta fel a figyelmet a társaság.

Fotók: Biokom

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő