Hirdetés

A Szigeti úti fejlesztés a helyi biciklis társadalom épülését és az európai uniós „100 város” projektben foglalt fenntarthatósági célokat egyaránt szolgálja.

A „Kelet-nyugati közösségi közlekedési tengely kialakítása Pécsett” című projekt keretében a nyugati kerékpárút folytatásaként 600 méter hosszon újabb kerékpárút, illetve sáv épült meg a Szigeti úton. Mindemellett megújult a Szigeti út – Tüzér utca csomópontjának burkolata, a Honvéd utcánál jelzőlámpát helyeztek ki, továbbá okoszebrákat alakítottak ki és több buszmegállót is felújítottak a környéken.

A helyszínen rendezett november 16-ai projektzáró sajtótájékoztatón Péterffy Attila elmondta, hogy a beruházás fő célja a belváros forgalmi terhelésének csökkentése volt, nagyobb teret engedve a helyi buszos és kerékpáros közlekedés szélesebb körű használatára. Mint mondta, a kerékpárosok által gyakran használt, népszerű útszakaszon lezajlott fejlesztés emellett a fenntartható városi közlekedés, valamint az élhető és biztonságos környezet megteremtése érdekében valósult meg.

Péterffy Attila

– Régóta vártuk, hogy ez a több szempontból is fontos, forgalmas csomópont és annak környezete megújulhasson. Egyrészt fontos ez a kereszteződés a pécsiek, a nap mint nap erre közlekedők számára, de fontos az egyetem számára is. A határidőre elkészült projekt legnagyobb kihívása épp azért az volt, hogy a fejlesztés a lakossági igényeknek és az egyetem igényeinek is megfeleljen. Bízom benne, hogy ez sikerült – mondta.

A polgármester hozzátette: a területen kialakított biciklisáv Európa-szerte megállja a helyét, emellett pedig a helyi biciklis társadalom épülését és az európai uniós „100 város” projektben foglalt karbonsemlegességi célokat egyaránt szolgálja.

Csúcs Zoltán

Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója felidézte: a több évvel ezelőtt elindított projekt 2019-ben kapta meg az építési engedélyt, ezután indult a kivitelezési közbeszerzés, azonban az eljárás végül eredménytelenül zárult, a hirtelen megemelkedett építőipari árak miatt ugyanis szükségessé vált a műszaki tartalom felülvizsgálata és racionalizálása, ezért a projektet több részre bontották. Ezután módosított tervvel indítottak új közbeszerzést 2022-ben, amely már sikerrel zárult, a kivitelezés meg is indulhatott – mondta.

Hozzátette: a projekt nyugati végpontja közvetlenül csatlakozik a 2021-ben befejezett „Nyugati városrészi kerékpárút megvalósítása” című projekthez és a Szigeti út – Hungária út tengely mentén halad egészen a Megyeri térig, így a pécsi kerékpárutak már egy teljes hálózatot alkotnak.

A beruházás legfontosabb eredményei pontokba szedve:

 • 600 méteren irányhelyes kerékpársáv és kerékpárút épült.
 • Szélesítették a Szigeti út – Tüzér utca csomópontot.
 • Teljes pályaszerkezet-, illetve aszfaltcsere történt az Erkel Ferenc utca és a Huszár utca között.
 • Jelzőlámpás csomópont létesült a Szigeti út – Honvéd utca kereszteződésben.
 • Aszfaltkopóréteg-csere történt a Rókus utcai kereszteződésig.
 • A megújult burkolatokon új burkolati jelek készültek.
 • A járdák burkolatának felújítása is megtörtént a Szigeti úton az északi buszmegállónál és a Fogászati Klinika nyugati oldalánál.
 • A térkőburkolatot átépítették a Fogászati Klinikánál.
 • A Szigeti úton megújultak a PTE ÁOK épülete előtti északi és déli oldali buszmegállók.
 • Teljesen új buszmegálló és buszváró létesült az egykori Szliven Áruháznál a Szigeti út déli oldalán.
 • Piros aszfaltkerékpárutat alakítottak ki az Erkel Ferenc utca – MOL kút kijáratnál és bejáratnál, a Rókus utca – Hungária utca becsatlakozásoknál. Ez a kialakítás itt készült Pécsett először.

A kivitelezés során az önkormányzat részéről felmerültek további igények a beruházás szélesebb műszaki tartalmának megvalósítására:

 • Az aszfaltkopóréteg cseréje a Szigeti út és a Lázár Vilmos utca bejárata közötti szakaszon.
 • Egyedi új buszváró létesítése a PTE ÁOK területén, a Fogászati Klinika előtt.
 • Az aszfaltkopóréteg cseréje a Szliven gyalogátkelő és a Megyeri tér közötti szakaszon.
 • A PTE ÁOK épülete előtti északi és déli oldali buszmegállókban digitális utastájékoztató tábla kihelyezése.
 • A Szigeti úton álló panelházak előtti és a bejáratokhoz vezető járdák burkolatának felújítása.
 • CP beton buszmegálló a Szlivennél az északi oldalon.
 • 2 darab SafeCross okoszebra a Szigeti úton a Rókus sétánynál és a Nagy Jenő utcai óvoda előtt.

A záróeseményen részt vett továbbá Zag Gábor alpolgármester, Miseta Attila rektor, Dr. Nyitrai Miklós dékán, valamint Auth István és Siposné Bikali Éva, a fejlesztés által érintett területek képviselői.

A TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00005 azonosítószámú, „Kelet-nyugati közösségi közlekedési tengely kialakítása Pécsett” projekt keretében, Magyarország Kormánya megbízásából az Európai Unió támogatásával készült.

Hirdetés