Olajkatasztrófa: kivérzett a BP-vezér

Az idei második negyedévben 1992 óta először kellett veszteséget elkönyvelnie a BP-nek az olajömléssel kapcsolatos költségek miatt – közölte a cég. Egyszersmind megerősítették, hogy októbertől távozik posztjáról a társaság vezérigazgatója: Tony Hayward helyére az amerikai Bob Dudley kerül.

Április-június között a társaság vesztesége adózás után 17,1 milliárd dollár volt, az első negyedévben még 6,1 milliárd dollár volt a profit. Tony Hayward leköszönő vezérigazgató visszavonulása után évente 600 ezer fontos nyugdíjra számíthat.

A vállalat nyugdíjazásra vonatkozó szabályai szerint, azok a munkatársak, akik 2006. április 6-a előtt a BP alkalmazásában álltak, ötvenéves koruk után bármikor igényt formálhatnak a nyugdíjszámlájukon összegyűlt összegre. Hayward 53 éves. Az október 1-jei hatállyal távozó szakember nyugdíjának értéke a 2009. december 31-i indexálás szerint 10,8 millió font volt, ez évi 584 ezer fontos járadékot jelent. Ez az összeg visszavonulásáig még nőni fog.

Hayward közös megegyezéssel és egy évi fizetéssel – több mint egymillió font – távozik, és bónuszokra is igényt tarthat. A rekordveszteségeket elkönyvelő vállalatnál azonban csak év végén döntenek ezek kifizetéséről. A szakember hosszú távú befektetéseit is megtartja. Az 53 esztendős vezérigazgató 28 éve dolgozik a BP kötelékében, és vélhetően a BP oroszországi vegyes vállalatának igazgatótanácsában folytatja munkáját.

Haywardot a Deepwater Horizon olajfúró torony április 20-i katasztrófája óta hevesen kritizálták, mondván hogy nem szentel elég figyelmet a katasztrófa elhárításának. Elemzők szerint a vezérigazgató távozásának körülményei ismét bírálatok célpontjává tehetik a vállalatot.

Hirdetés