Hirdetés

Január elsején huszadik országként csatlakozott az euró-, valamint a schengeni övezethez déli szomszédunk, Horvátország. Az eseményre Baranyában is megemlékeztek: az udvari határátkelőn ma délben emelték fel a sorompókat.

Horvátország jelképesen ünnepelte a csatlakozást, december 31-én, éjfélkor a Magyarországgal és Szlovéniával közös határátkelőhelyeken felemelték a sorompókat, mellyel jelezték, Horvátország csatlakozott a belső határellenőrzés nélküli európai uniós schengeni övezethez.

Az alkalomra a Horvát Köztársaság magyarországi főkonzulátusa Baranyában is készült, az udvari határátkelőn tartott ünnepélyes határnyitást január 1-én délben.

A ceremónián részt vett többek között Péterffy Attila, Pécs polgármestere, Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, Ivan Radić, Eszék polgármestere, Szolga József, az Országgyűlés horvát nemzetiségi szószólója, Drago Horvat, a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulja, Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, Ivan Anušić, Eszék-Baranya megye főispánja, a magyar állam konzulja, valamint az eszéki konzul, dr. Császár Zoltán.

A felszólalók hangsúlyozták, történelmi pillanat a Horvátország és Magyarország közötti fizikai akadály megszűnése, amely lehetővé teszi a gördülékenyebb áruforgalmat, a turisták utazását, elősegíti a baráti települések és városok közötti együttműködést.

Drago Horvat szerint Horvátország a csatlakozással jelentős előrelépést tett az európai közösségbe való integrációjában.

Péterffy Attila pedig megjegyezte: az idei év nemcsak a Horvát Köztársaság, de Eszék és Pécs városai számára is fontos és szimbolikus. 50 éve tart a baráti kapcsolat a két város között, mint mondta, bízik benne, hogy az ünnepi év minél több programján találkozunk majd.

Az ünnepségen további vendégek is részt vettek, köztük a magyarországi horvátok politikai képviselői, és még sokan mások.

Képeink a jeles eseményről:

Később Péterffy Attila Facebook-oldalán is megosztotta gondolatait a szimbolikus határnyitásról:


Vonatkozó cikkeink a témában:

https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/matol-horvatorszag-is-teljes-jogu-tagja-az-euro-es-schengeni-ovezetnek/

https://www.pecsma.hu/hirzona/december-31-en-ejfelkor-felemelik-a-sorompokat-a-horvat-magyar-hataron/

Hirdetés