7 C
Pécs
szerda, április 17, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletÜnnepi tudnivalók a hosszú hétvégére

Ünnepi tudnivalók a hosszú hétvégére

Egy hosszú hétvége mindig örömhír, ám ilyenkor figyelni kell a menetrendet is – hogyan járnak a buszok, mi változik a parkolásban. Összeszedtük az információkat és egy csokorba gyűjtöttük a városi ünnepi programokat is, a fiatalabbaktól az idősekig, a néptánc és a komolyzene kedvelőinek.

Menetrendi változások

Március 14-én a pénteki menetrendnek megfelelően közlekednek a helyi buszok, pénteken a munkaszüneti nap szerint kell figyelni a járatokra, szombaton szabadnap szerint közlekednek a buszok, míg március 17-én megint munkaszüneti nap alapján járnak a Tüke Busz járatai.

A távolsági buszok menetrendje is hasonlóképpen alakul: csütörtökön a pénteki (a hét utolsó munkanapja szerinti) menetrend lesz érvényben, pénteken, március 15-én a munkaszüneti. Szombaton – a helyi buszokhoz hasonlóan – szabadnap szerint közlekednek a járatok, vasárnap pedig a megszokott munkaszüneti nap szerint. Március 18-án a hét első munkanapja szerinti menetrend lesz érvényben.

Az utazók fokozottan figyeljenek a menetrendre!

Parkolás és ügyintézés

A parkolás díjmentes lesz az egész városban 15-én és 16-án is. A forgalomcsillapított övezetekbe való behajtás, közterületen várakozás viszont idén is engedélyhez kötött. A belvárosban közlekedőknek figyelniük kell pénteken, ugyanis az ünnepi programok miatt a Fürdő utca teljes szakasza mindkét irányból le lesz zárva, 10.30 és 13.30 között – méghozzá pónilovagoltatás miatt.

A Biokom ügyfélszolgálati irodái pénteken és szombaton zárva tartanak.

A köztemető a nemzeti ünnepen zárva lesz, minden egyéb napon 7-től 17 óráig látogatható.

Ünnepi programok Pécsett

Március 14-én már rá lehet hangolódni az ünnepre a Pannon Filharmonikusokkal együtt. A Szabadság koncert címet viselő ünnepi hangversenyen Erdélyi Dániel dirigálja majd a pécsi zenekart, a koncerten Zemlényi Eszter, Bergovecz Dávid és Bognár Szabolcs működik közre. A hangverseny teljesen díjtalan, de regisztrációs jegyhez kötött, ami korlátozott számban elérhető a Kodály Központ pénztárában.

A városi ünnepség 10 órakor kezdődik Páva Zsolt polgármester beszédével, koszorúzással, tánccsoportok előadásával, kórusműsorral. A megemlékezés után táncház, kézműves foglalkozások és pónilovaglás várja az érdeklődőket.

17 órakor a Fürdő utcából indulva a 48-as térre indul a felvonulás lovas huszárokkal, a Pécsi Ércbányász Fúvószenekar kíséretében. Odaérvén pedig ünnepi koszorúzás lesz Varga Miklós előadóművész részvételével és a Misina Néptáncegyüttessel.

A 48-as térre való lovas vonulás idén sem marad el

A Pécsi Kulturális Központban a gyerekekkel együtt emlékeznek meg a forradalomról: a Mecsek Táncegyüttes, a Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola és a Pécsi Kulturális Központ közös műsort tart 9-től 12 óráig.

Este 19 órakor a Kodály Központban a világhírű, Grammy-díjas Al Di Meola gitárművész ad lemezbemutató koncertet „Opus & More 2019” címmel.

+1 kakukktojás

Egy kevésbé ünnepélyes programot is választhatunk az ünnepnapon: az éjszakai tárlatjáratot fejlámpás sétával az Ókeresztény Temetőben 18 órakor. A sírok labirintusában való kalandozást a Zsolnay Örökségkezelő szervezi.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő