14 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapAbszolút PécsUtcán, rézzel viszik Pécs hírét

Utcán, rézzel viszik Pécs hírét

Trombita, harsona, tuba, mellophone, szaxofon, némi dob, kilenc életvidám fiatal, jól csengő zenék átiratai és egy utca. Nem is kell más egy jó kis fiesztához, hiszen a hallgatóság jön magától is. A két éve alakult pécsi Band Of StreetS pillanatok alatt képes jókedvre deríteni bárkit, amit az is jól mutat, hogy az együttes a Veszprémi Utcazene Fesztivál közönségdíjasa lett, röviddel ezután pedig a hasonló Zalakarosi Utcafesztivál rendezvény szakmai díját is bezsebelte. Fűzy Mátéval, az együttes alapítójával beszélgettünk.

– Mi a titkotok?
– Talán az, hogy nagy ívben elkerüljük a színpadokat. A közönséggel együtt, közöttük játszunk vidám, közismert dallamokat, filmzenéket, mai slágereket. Emellett hangsúlyt helyezünk a showra is, hiszen próbáljuk a zene mellett egyéb, vicces elemekkel, megafonos biztatásainkkal is megfelelő hangulatba hozni a közönséget.

– Hogyan fogadnak benneteket, ha megjelentek rendezvényeken vagy éppen csak leálltok kalapozni egy-egy városban?
– Az a célunk, hogy bemutassuk és megszerettessük az emberekkel az amerikai stílusú rezes utcazenélést. Magyarországon egyelőre mi vagyunk egyedül ebben a műfajban, ezért ahol első alkalommal zenélünk, kell egy 10-20 perc, hogy elkapja a fonalat a közönség. Később a közöttünk lévő kezdeti 10-15 métere távolság is erősen csökken, majd a fellépések közepére, végére már igazi utcabáli hangulat alakul ki körülöttünk.

– Szinte mind profi zenekari zenésznek tanultatok a főiskolán. A komolyzenei vonalról milyen volt a fogadtatás?
– Kicsit féltem tőle, hogy a zenekari zenészek, vezetők majd fenntartásokkal kezelik előadásainkat, de szerencsére ez nem igazolódott be. Óriási öröm volt számomra, hogy például a veszprémi siker után a Pannon Filharmonikusok hivatalos Facebook-oldalán is kis közleményben gratuláltak nekünk. Bár nem ezért tesszük, amit teszünk, ez is erőt ad a folytatáshoz.

– Honnan jött egyáltalán az ötlet, hogy ennek az itthon abszolút hagyományok nélküli műfaj meghonosítására tegyetek kísérletet?
– A kétezres évek elején volt szerencsém eljutni az Egyesült Államokba, ahol a hasonló típusú együttesek gyakori vendégek az utcákon; ott ez népzenének számít. Itthon barátaimmal jutott eszünkbe, hogy össze kellene állnunk nekünk is. Persze tudtuk, hogy óriási munka kell hozzá: át kell hangszerelni azokat a zeneszámokat, amelyeket előadunk, rengeteget kell próbálni a megfelelő összhangért. Bár akkor arra nem gondoltunk rá, hogy majd tűző napon, forró aszfalton, félájultan is meg kell állnunk a helyünket az utcazenélés közben, de végül 2011-ben elindultunk.

– Kik alkotják a bandát?
– Természetesen nem ebből élünk, munkánk mellett hódolunk szenvedélyünknek. Vannak közöttünk profi zenészek, zenész-tanár emberek, zenetanárok, de még egy földrajz szakos hallgató is az együttes része. Most kezd kialakulni a véglegesnek szánt keret, hiszen korábban sokat formálódott az együttes. Óriási áldozatot követel ugyanis a tagoktól, hogy az egész napos munka után – pláne család mellett – eljöjjenek próbálni, fellépésekre utazzanak.

– Hogyan válogatjátok össze, merre léptek fel?
– Sokan láttak, hallottak már bennünket, ezért a leggyakrabban már úgy hívnak bennünket. Fesztiválokra, utcabálokra, céges rendezvényekre, esküvőkre utazunk sokszor, de – ahogy legutóbb Pécsen is szerepeltünk – előfordul, hogy ad hoc jelleggel vonulunk ki az utcára. Egyelőre csak itthon játszottunk, de reményeink szerint hamarosan külföldre is eljutunk.

– Merre mennétek?
– A Zalakarosi Utcafesztivál szervezője kapcsolatban áll Európa legnagyobb utcazene fesztiváljának, a Ferrara Buskers gazdáival is. Abban reménykedünk, hogy jövőre talán eljuthatunk Olaszországba az ottani nagy bulira is. Meglátjuk…

A srácok legközelebb szeptember 21-én, az Örökség Fesztiválon zenélnek!

[frame]

Ők a Band Of Streets!

Barkóczi László – Harsona – 35 éves, nős, 1 gyermeke van

Dömény Balázs – Bass Drum – 21 éves, nőtlen

Dömösi Tamás – Alt Saxophone – 39 éves, nőtlen

Fűzy Máté – Mellophone – 30 éves, nős, 1 gyermeke van

Matics Zoltán – Tuba – 31 éves, nőtlen

Szőnyi Gábor – Trombita – 27 éves, nőtlen

Rózsafi Gergely – Snare Drum – 31 éves, nőtlen

Solymosi Péter – Trombita – 35 éves, nős, 2 gyermeke van

Tari Gergely – Tenor Saxophone – 27 éves, nőtlen

[/frame]

 Fotók: Bejczi András, Németh Krisztina

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő