14 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapPécs AktuálÚttörő pécsi kutatás a gyermekekért

Úttörő pécsi kutatás a gyermekekért

Magyarországon csaknem százötvenezerre tehető a meddő párkapcsolatok száma; vagyis nagyjából minden hetedik párnak kell szembenézni a ténnyel, hogy természetes úton talán soha nem születhet gyerekük. A Pécsi Tudományegyetemen ezzel szemben akarnak  harcolni 755 millióból.

A helytelen táplálkozás, az alkohol és a cigaretta pedig csak tovább rontja az esélyeket – jósolják a szakemberek. Az érintett pároknak azonban reményt adhat, hogy a meddőséggel szembeszálló kezelések folyamatosan fejlődnek. Amíg két évtizeddel ezelőtt, csak a lombikbeültetések húsz százalékából lett terhesség, addig mára ez az arány megduplázódott.

Ám, ez nem azt jelenti, hogy a kutatóintézetek, és a nagy egyetemek nem keresik tovább a megoldásokat. Nemrég például egy pécsi és kaposvári orvosokból álló kutatócsoport nyert mintegy 755 millió forintot a mesterséges megtermékenyítés hatékonyságának növelésére.

A kutatócsoport két éven keresztül laboratóriumi körülmények között vizsgálja majd a lombikban fejlődő embriók minőségét. A jelenlegi módszerekkel ellentétben nem az embrió egy sejtjét veszik ki és tanulmányozzák – ez ugyanis akár a magzat pusztulásához is vezethet –, hanem az embriót körülvevő tápoldatot elemzik.

Bódis József: „A hollandokkal is együttműködünk”.

A mindössze húsz mikroliternyi folyadéknak hasonló szerepe van, mint az emberi szervezetben a vérnek, ezért dr. Bódis József kutatásvezető orvos úgy véli, hasonlóan pontos diagnózishoz juthatnak a tápoldatból, mint az embrió egyik sejtjéből.

A kutatás ezen kívül a megtermékenyítés, a beágyazódás, az embrionális fejlődést kísérő fehérjék, peptidek leírására, azok utólagos és mennyiségi változásainak megismerése is kiterjed. Sőt a tápoldatból vélhetően a gyakori fejlődési rendellenességek is kiszűrhetőek.

A kutatócsoport célja, hogy két éve múlva a holland Twentei Egyetem Nanotechnológiai Intézetével együttműködve, létrehozzanak egy nagyon egyszerű és gyors módszert az egészséges embriók kiszűrésére. Ez az úgynevezett „Lab-on-Chip” (laboratórium egy chipen) módszer, ami annyit jelent, hogy a tápoldatból vett mintát egy chipre cseppentik, az pedig jelzi, hogy az embriót érdemes-e beültetni.

A mesterséges megtermékenyítés hatékonyságát elősegítő kutatásokra nagy szükség van. A meddőség ugyanis évről évre egyre súlyosabban érinti a világ társadalmát. Magyarországon például közel hétezer lombikbébi-program indul el egy évben, melynek mindössze 30-40 százaléka végződik terhességgel.

Ám, a meddő párok száma jóval több ennél, közel 150 ezer tehető a számuk. És hogy mi áll a háttérben?

Szervi problémák már egyre kevésbé – mondja dr. Török Attila, a Kaáli Intézet orvosigazgatója. – Manapság elsősorban a környezeti hatások, a felpörgetett életmód, a helytelen táplálkozás, a stressz, az alkohol, szélsőséges esetekben pedig a drog, ami rontja a teherbe esés esélyeit; a nőknél leggyakrabban hormonzavar, vagy például endometriózis formájában.

[frame]Kevés az egészséges spermium

Nem csupán a nők szervezetét viseli meg a sok káros anyag és a stressz. Statisztikák szerint manapság a beavatkozások, gyógyszeres kezelések hatvan százalékára a férfiak „miatt” kerül sor. Szélsőséges esetekben olyan is előfordul, hogy valakinek a normálisnak tekinthető 20-30 millió egészséges spermium helyett csupán egy-két működőképes ondósejt van a szervezetében. [/frame]

 

Van, akinek csak néhány működőképes van.

A több éves sikertelenség megkeserítheti a párok életét. Vannak, akik magukba fordulnak, mások depressziósok lesznek, és pszichológiai kezelésre szorulnak. Rosszabb esetben pedig válással is végződhet, ha elmarad a gyermekáldás.

– Volt, hogy egy asszonyt a petesejtetek leszívásának napján hagyott el a férje – meséli dr. Török Attila. – Azért aranyos történeteim is vannak. Egy házaspár például egyszerre kezdett neki a lombikbébi-programnak és az örökbefogadásnak. Majd amikor néhány éven belül értesítették őket, hogy van számukra egy örökbeadott csecsemő, kiderült, az asszony ikreket vár. Így néhány hónap alatt három csemetéje is lett a családnak – mondta.

[frame]Öt beavatkozás van ingyen

Az OEP egyébként öt lombikprogramot támogat, ilyenkor beavatkozásért semmit nem kell fizetnie a párnak. A gyógyszerekért azonban súlyos százezreket hagynak ott a meddő párok, még úgy is, hogy a kezelésre használt legtöbb gyógyszer árának 30-70 százalékát támogatja a társadalombiztosítás. [/frame]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő