16 C
Pécs
péntek, június 14, 2024
KezdőlapPécs AktuálBörtön jár a kukázásért

Börtön jár a kukázásért

Kilenc hónap után jöttek rá: a hulladékgazdálkodási jogszabálynak van egy olyan pontja, amely tiltja a lomizást és a guberálást. Az utcára kitett tárgyak ugyanis a közterület-fenntartó tulajdonába kerülnek. A pécsiek is meglepődtek a szabályon, pedig a városban már korábban is ítéltek el ezért valakit.

Súlyosan büntetendő a guberálás és a lomizás, igaz, eddig erről kevesen tudtak. Hónapok óta hatályos ugyanis az a hulladékgazdálkodási jogszabály, amely tiltja ezeket a cselekedeteket. A büntetések eddig valószínűleg azért maradtak el, mert senki nem figyelt fel erre a tiltásra.

A jogszabály értelmében akár két évre börtönbe is zárhatnák azt, aki hazaviszi a lomtalanításra kitett tárgyakat. Azok ugyanis a közterület-fenntartó (Pécs esetében a Biokom Kft.) tulajdonát képezik, attól kezdve, hogy kihelyezték azokat az utcára. Aki tehát elviszi a felesleges kacatokat, lop.

Megszűnhetnek a lomtalanításkor tapasztalható harcok, de a szabály értelmében a kukákban sem szabad guberálni. Ha ugyanis a közterület-felügyelők rajtakapnak valakit bármelyik cselekedeten, az kétféle büntetésre számíthat:

Ha a tárgy értéke nem éri el az 50 ezer forintot, akkor 1-60 napig tartó elzárást, illetve 300 ezer forintig terjedő pénzbüntetést kaphat. Ha az általa eltulajdonított lomot 50 ezer forintnál drágábbnak ítélik, akkor akár két évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.

Ez a TV már a közterület-fenntartó tulajdona.

 

De lopásnak minősül az is, ha valaki a szelektív hulladékgyűjtőkből emel ki például egy betétdíjas üveget. A papírt és üveget ugyanis jó pénzért tovább lehet adni, ezért sokan fosztogatják ezeket a konténereket. 2011 előtt Pécsett nem volt egyértelmű álláspont arról, hogy ki rendelkezik a tárolókban lévő tárgyakkal. Abban az évben azonban a bíróság elítélt egy személyt, mert egy ilyen “UFO-ból” lopott.

A pécsi lakosok vegyes érzésekkel viseltetnek a jogszabály iránt. Jakab Ferenc például gyakran pakolja ki nem használt tárgyait mecsekoldali lakása elé. Az este kipakolt holmikat általában reggelre teljesen széthordják.

– Ami kell nekik, azt elviszik, ami nem, azt széttúrják és nekem kell utána összetakarítanom. Ráadásul olyankor egész éjjel ott csörögnek az ablakunk alatt és fel-le pakolnak a kocsijaikba. Ezért én örülök annak, hogy mostantól szakemberek szállítják el megunt tárgyainkat – mesélte el Jakab Ferenc.

Erős Tamás viszont többször is besegített már másoknak a lomtalanításba. Sőt, több bútort is gyűjtött ilyen alkalmakon, igaz, fogalma sem volt arról, hogy ezzel bűncselekményt követ el.

– Eddig úgy gondolkoztam, hogy valaki azért tette ki, mert neki nincs rá szüksége. Nekem viszont jól jött, úgyhogy miért kellett volna otthagynom? Ráadásul sokan válogattak még ott, nem tudtam, hogy ez büntetést vonhat maga után.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő