Hirdetés

Július 26-án este, ünnepélyes keretek között adják át a horvátországi Pelješac-hidat, mely a magyar utazók számára is megkönnyítheti az áthaladást, hiszen elkerülhetik vele a boszniai határátkelést. Többek között a Večernji List horvát napilap is élőben közvetíti az új átjáró avatását 20.30-tól. 

A dél-horvátországi tengerparti úton közlekedőknek jelenleg ugyanis bosznia-hercegovinai határátkelőhelyen kell áthaladniuk, mielőtt körülbelül 9 kilométerrel később újra az Európai Unió (EU) területére kerülnek.

A terület átugrásáról több elképzelés is létezett a 2,4 kilométeres híd megépítése előtt, köztük egy kompjárat, egy tenger alatti alagút és egy Bosznia-Hercegovinán átvezető zárt autópálya-folyosó. A szlovén Marjan Pipenbaher által tervezett és a kínai China Road and Bridge Corporation által épített híd munkálatai végül 2018-ban kezdődtek meg, miután az EU beleegyezett, hogy a költségek 85 százalékát fedezi, Horvátország pedig a fennmaradó 15 százalékot állja a 438 millió dolláros projektből.

A Pelješac-híd megkönnyíti majd a horvát tengerparton való közlekedést

Az impozáns építményről lélegzetelállító légifelvételeket láthatunk ide kattintva


Nemrég egy másik örvendetes hírt is megosztottunk a Horvátországba vágyókkal:

https://www.pecsma.hu/hirzona/fontos-autopalya-szakasz-keszul-el-a-magyar-hatarnal/

Hirdetés