25 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapAbszolut FérfiVilághírű zongoraművészt igazolt a PTE művészeti kara

Világhírű zongoraművészt igazolt a PTE művészeti kara

Világhírű zongoraművész-zeneszerző érkezik szeptemberétől a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének tanári gárdájába, Szabó Dániel nem csak a jazz, a komolyzene és a filmzene berkeiben foglalkoztatott, de a műfajok közötti integrációs törekvéseiről is ismert.

A PTE lapunkhoz eljuttatott közleményében olvashatjuk, hogy a pécsi származású művésztanár jelenleg a UCLA (University of California in Los Angeles) professzora, ahol a nevéhez fűződő zenepedagógiai módszereket már bevezették.

Szeptembertől pedig Pécsen is tanítani fog.

Az online oktatás kényszerű bevezetésével jó alkalom nyílt arra, hogy a két egyetem közötti munkát meg lehessen osztani.

A tervek szerint Pécsett aktívan fog oktatni a professzor, és több új képzési program kidolgozását is megkezdi majd.

[su_box title=”Életrajz” style=”soft” box_color=”#76c06c” radius=”2″]Szabó Dániel a Lantos Ferenc és Apagyi Mária alapította pécsi Martyn Ferenc Szabadiskolából indult el, ahol zongorát, improvizációt és zeneszerzést tanult. Budapest után 2005-ben kitüntetéses MA diplomát szerzett a nagy presztízsű bostoni „New England Conservatory” jazz-tanszékén világhírű muzsikusok tanítványaként. Doktori fokozatát 2015-ben szerezte a University of Southern California (USC) „Thornton School of Music” (Los Angeles) zenei tanszékén.

Tanulmányai elsősorban a klasszikus zeneelmélet, jazz-zongora, klasszikus zeneszerzés, filmzeneszerzés területére terjedtek ki.

Tanárai, a teljesség igénye nélkül: Vince Mendoza, Grammy-díjas zeneszerző-karmester; Peter Erskine, Grammy-díjas jazz dobos-zeneszerző-producer; Bruce Broughton, Oscar-jelölt filmzene-szerző.

Számos nemzetközi verseny győztese: 1997: Vilnius „International Jazz Piano Competition”, 1998: Magyar Rádió „Füsti Balogh Gábor Tehetségkutató Jazz-Zongoraverseny”, 2000: „International Jas Hennessy Solo Piano Competition” Montreux-i Jazz Fesztivál, 2006: „4th Martial Solal International Jazz Piano Competition” – „Grand Prize of the City of Paris”).

Legutóbbi díja 2018-ban a világon és Amerikában is legnagyobbként jegyzett jogvédő iroda, az ASCAP és a Symphonic Jazz Orchestra által közösen meghirdetett „George Duke Commissioning Prize”, amit a döntőbizottság Amerika-szerte egyetlen zeneszerzőnek ítél oda.

Olyan világhírű muzsikusokkal készített lemezt és játszott együtt, mint Peter Erskine, Chris Potter, Kurt Rosenwinkel vagy Bob Sheppard; hazai „pályán” többek között Borbély Mihállyal, Dresch Mihállyal, Szalóki Ágival, Dés Andrással és Szandai Mátyással dolgozott együtt.

Szabó legújabb, „Források” című szimfonikus darabját a rangos bécsi „Musikverein”-ben mutatták be februárban, a „Projects From The Past” című amerikai-román nagyjátékfilmet, az általa írt zenével pedig a jövő évtől láthatja a közönség az európai mozikban.[/su_box]

Szabo Dániel nemzetközi és Los Angeles-i tevékenységét továbbra is folytatja, de alkotói és előadói munkásságának gyümölcseit gyakrabban élvezheti majd a régió közönsége, és minden bizonnyal a főváros is.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő