8 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapPécs Aktuál„100 város misszió": 2030-ra Pécs még élhetőbb és szerethetőbb lesz

„100 város misszió”: 2030-ra Pécs még élhetőbb és szerethetőbb lesz

Nemrég derült ki: Pécset is beválasztotta a klímasemlegesség elérése érdekében indított küldetésébe az Európai Bizottság (EB), amelyben 100 európai város vesz részt. Hogy milyen lépések következnek most, illetve miként profitálhatunk abból, hogy ebbe az „elit társaságba” bekerültünk, arról Péterffy Attila polgármester és Ruzsa Csaba gazdaságért felelős alpolgármester tájékoztatták a sajtót május 9-én. 

Mint azt a polgármester elmondta, a sajtótájékoztatónak két célja volt: egyrészt szerették volna kommunikálni a pécsiek felé, hogy most milyen információk állnak rendelkezésre a „100 város misszió” kapcsán, másrészt azt várják, hogy a híradások alapján minél több helyi szereplő ismerje fel, miképpen tud majd kapcsolódni a projekthez. Fontos ugyanis, hogy a közösség minden hozzáértő tagja részt vehessen a folyamatban.

Kiemelendő, hogy rangos mezőnybe kerültünk ezzel a szép eredménnyel: magyar városok közül Budapest és Miskolc pályázata nyert, mellettük pedig olyan – klímavédelemben, okos megoldások terén, „zöldítésben” élen járó – települések szerepelnek a sorban, mint például Oslo, Bristol, Párizs, Amszterdam, München, Róma, vagy Madrid. Külön öröm, hogy Pécs testvérvárosai közül három (Lyon, Kolozsvár, és Lahti), valamint egy partnerváros (Krakkó) is a bekerült a támogatásban részesülők közé – tette hozzá Péterffy Attila.

Mint a polgármester elmondta: az összesen 360 millió euróból megvalósuló (egyelőre nem tudni, a városok között mi alapján és hogyan osztják el a támogatásai keretet) misszióban megfogalmazott alapelvek illeszkednek a 2019-es önkormányzati választási programban is megjelölt kulcscélhoz, mi szerint az önkormányzat egyik legfontosabb feladata itt tartani a fiatalokat. Kiemelte, a projekt által ugyanis

Pécs még szerethetőbb és élhetőbb lesz, emellett klímavédelmi akciói mintaként szolgálhatnak más települések számára.

További előnyök származhatnak a projekt többi résztvevőjével való tapasztalatcseréből és a hálózatépítés lehetőségéből, valamint abból is, hogy ezzel Pécs nem csak „felkerül Európa térképére”, de a külföldi befektetők számára is vonzóvá válik – hangzott el. Ruzsa Csaba hozzátette, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) kihelyezett ülésén már élénk érdeklődés fogadta a hírt, mely szerint az önkormányzat nyert az EB pályázatán, de a múltheti, gazdasági témájú workshopokon is volt erről szó. Sőt, azt is elárulta, már most akad olyan cég, akit a 2030-ig vállalt célok győztek meg az itteni gyárépítésről. Emellett kiemelték, hogy a városvezetés máris szorosan együttműködik a misszió keretében a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE), valamint számost helyi gazdasági és civil szereplővel.

Péterffy Attila: „a célunkat könnyű megfogalmazni, de nehéz elérni: a fiatalok maradjanak itt” 

Ruzsa Csaba a prezentáció keretében összefoglalta, hogy az EB klímastratégiájához többek között a rákkutatás, az óceánok és a talaj védelme is hozzátartozik, de a zöld-okos városok európai missziója is, melynek keretében a 100 kiválasztott település vállalja, hogy nagyon sok területen – nem csak önkormányzata révén, de lakosságát és cégeit bevonva – elindít egy mozgalmat, minél inkább átáll egy „zöld energetikai mixre”.

– Jelenleg annyit tudunk, hogy a teljes 2021-2023-as keretösszeg 360 millió euró, vagyis közel 140 milliárd forint, és hogy itt modellépítéshez, szakmai előkészítéshez biztosítanak forrást. Bízunk benne, hogy konkrét projektek megvalósítására is kapunk majd támogatást. Most széleskörű együttműködésre van szükség, amely már el is indult az önkormányzat és a helyi, különböző területeken működő szereplők között. Ősszel tervezünk szerződéseket kötni, hogy

Pécs egészét közösen zölddé tehessük a klímavédelem jegyében

– fogalmazott az alpolgármester.

Hozzátette, nem csak a környezetkímélőbb közlekedés kialakítása, de a klímatudatos hulladékgazdálkodás és egy úgynevezett zöld közösség megvalósítása is azon szektorok között vannak, melyekkel foglalkozni kívánnak. Terv szerint nyár végére konkrét pontokba foglalják majd az ezekhez szükséges lépéseket – vélekedett. Arra is emlékeztetett, hogy a szakmai csapat már korábban elkezdte összeállítani azt a „fejlesztési kosarat”, amelynek része volt a klímastratégiára vonatkozó tervezés is.

Az önkormányzat a klímasemleges mozgalmas és szemléletet segítené

A sajtóeseményen elhangzott, hogy bármennyi támogatás is jut majd Pécsnek a 360 millió euróból, természetesen a beszerzések nem állhatnak meg, hiszen a teljes keretösszeg sem lenne arra elég, hogy az önkormányzat elérje hosszútávú céljait: a koncepció, hogy

2030-ra a város szén-dioxid-kibocsátását a felére csökkentik, 2050-re pedig „lenullázzák”.

Emellett EU-s forrásokból többek között folytatnák az energiahatékonysági felújításokat, valamint egy modern környezetvédelmi monitoringrendszert is kialakítanának, melynek például része lenne a levegőminőség figyelése. Sőt, kiderült, hogy további cél az intelligens közvilágítás bevezetése, mely akár 40 százalékkal csökkentheti a település erre vonatkozó költségeit. De a biogázüzem további fejlesztése, valamint a szennyvíziszap feldolgoztatása is ide sorolandó célkitűzések. Mindemellett vizsgálják, hogy tudnak Pécsett további zöld felületeket létrehozni, illetve szárazságtűrő növényeket telepíteni. Vagyis rengeteg munka áll még előttük, de ne feledjük: máris több lépés történt a környezetbarátabb működés felé vezető úton.

– A választási programom egyik komoly vállalása az volt, hogy nem engedek uránbányát létrehozni Pécsett. Emellett a bodai atomtemető létesítése ellen is felléptem. Ezekhez a mai napig is tartom magam. A felsoroltak azonban mind valami ellen irányuló cselekedetek, de aktív és pozitív lépések is bőven történtek részünkről. Nem a „100 város misszió” az első EB-pályázat, amin sikert értünk el: korábban 60 ezer eurót nyertünk. Okos, megújuló, zöld megoldásokat ígértünk a közlekedésben, amiről a május 10-i közmeghallgatáson is beszélni fogunk. De nem csupán ezt a szegmenst érinti az a komplex fejlesztési stratégia, mellyel nem csak azt szeretnénk elérni, hogy minél több fiatal tervezze Pécsett a jövőjét, hanem azt is, hogy minden lakó számára még jobb legyen itt: gondoljunk csak a parkmegújítási programra vagy a pécsi szennyvíztelep modernizációjára, de a biológiai szúnyoggyérítést is említhetném – sorolt fel néhány példát a polgármester.

Videónk az eseményről:

https://www.facebook.com/pecsma.hu/videos/312457037679288/

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő