21 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletA Ledina Kerámiának nyújtott 40 milliós hitel miatt tett feljelentést a Tettye...

A Ledina Kerámiának nyújtott 40 milliós hitel miatt tett feljelentést a Tettye Forrásház vezetője

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt tett feljelentést a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója egy 40 millió forintos hitel miatt, amelyet 2016-ban a Ledina Kerámia Kft.-nek nyújtott a cég – áll a pécsi önkormányzat mai közleményében.

Amint írják, lezárult a pécsi önkormányzati cégek átvilágítása, az adatok feldolgozását még végzik a szakemberek. Amennyiben a munka során további olyan ügyek kerülnek elő, amelyek ezt indokolják, az arra illetékesek megteszik a szükséges jogi lépéseket. 

Ezúttal a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója tett feljelentést a társaság egy öt évvel ezelőtti, az előző, fideszes városvezetés idején történt ügye miatt.

A közlemény a következőképpen foglalja össze az előzményeket:

  • A Zsolnay-háborúként ismert események idején, 2016 májusában döntött a pécsi önkormányzat a –  korábbi nevén – Ledina Kerámia Kft. megalapításáról. A cég székhelye a  pécsi Városháza, törzstőkéje 3 millió forint volt. A társaságnak nem voltak eszközei, gyára, vagyona, sem megrendelése.  
  • A Ledina Kerámia Kft. a cégbíróság által bejegyzett tevékenységét sosem végezte, ennek ellenére 2016 júniusától 112 egykori Zsolnay-dolgozót foglalkoztatott. Őket egy olyan, két hónapig húzódó bejegyzési eljárás alatt vette fel a Ledina Kerámia Kft., amelyben törvényességi felügyeleti eljárás is indult. A cég több alkalommal nevet és gazdát cserélt, mára fizetésképtelenségi okok miatt felszámolták. 
  • Ebben az időszakban, 2016. június 21-én nem szabályszerűen, szóban összehívott rendkívüli igazgatósági ülést tartott a Tettye Forrásház Zrt. Az ülésen az igazgatóság egy tartózkodás és két igen szavazat mellett úgy határozott, hogy 40 millió forintos kölcsönt nyújt a Ledina Kerámia Kft. kezdeti működéséhez.
  • A hitel fedezetlennek számított, hiszen a 3 millió forinttal alapított társaságnak semmiféle vagyona nem volt, Pécs önkormányzata pedig, bár mindkét céget tulajdonolta, nem hozott a Ledina hitelbiztosítékáról szóló döntést.

Összefoglalva:

A törzstőkétől eltekintve  egyébként  vagyontalan, tevékenységet nem folytató, telephellyel és eszközökkel nem, ám 112 – munkát nem végző – munkavállalóval rendelkező, a cégnyilvántartásba be nem jegyzett Ledina Kerámia Kft. kapott tehát 40 millió kölcsönt a  hitelezéssel egyébként nem foglalkozó Tettye Forrásház Zrt.-től úgy, hogy erről egy nem szabályszerűen összehívott rendkívüli igazgatósági ülés döntött. 

A  közpénzből nyújtott hitelből fiktív munkaszerződések alapján, az abban foglalt kötelezettségek teljesítése nélkül, munkabér jogcímén eszközölt kifizetéseket a Ledina Kerámia Kft. – írják.

Az átvilágítás  szerint  a bűncselekmény a hitel folyósításával egy időben megvalósult. Az, hogy a kölcsön később megtérült, legfeljebb enyhítő körülmény lehet – zárul a közlemény.

Aki a Ledina Kerámia ügyeire részletesebben kíváncsi, olvassa el a Szabad Pécs vonatkozó cikkeit, például EZT, vagy EZT. A korábbi, fideszes önkormányzat által kirobbantott Zsolnay-háborúról pedig ebben a cikkben olvashatnak.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő