Hirdetés

A Zsolnay Kulturális Negyedben továbbra is dübörögnek az ingyenes programok, amelyek között babáktól a nyugdíjasokig mindenki találhat kedvére valót. Mutatjuk az augusztusi kínálatot!

Babáknak Zene

Kisbabás családoknál sokszor felmerül a kérdés: miért kell ismeretet átadni a természetről ilyen kicsi korban? Lehetséges-e egyáltalán? A Tamás Éva Játéktára zenekar bebizonyította, hogy lehetséges és érdemes is.

Előadók: Tamás Éva előadóművész, gyógypedagógus és Bogárdi Aliz zenész

Időpont: augusztus 10. és 30. 10.00–11.30

Helyszín: Zsolnay Negyed, Herkules műhely

Hallgassuk együtt! – A nyár

Ábrázolni vagy utánozni tud a zene egy jelenséget? Például a nyarat. Aktuális téma. Két megközelítést mutatunk. Vivaldi egy hegedűversenyét a Nyár címűt és Haydn Évszakok oratóriumának részleteit. Hallgassuk együtt!

Előadó: Kircsi László oboaművész, zenetanár.

Időpont: augusztus 12. 17.00–18.30

Helyszín: Zsolnay Negyed, Herkules műhely

Ügyes mami

Régen a fonóba jártak az asszonyok, most a Zsolnay Negyedbe jöhetnek a különböző kézműves textiltechnikák iránt érdeklődők. Vata Enikő textiltervező művész várja azokat a hölgyeket, akik szeretnének alkotó közösségben létrehozni egy megálmodott munkadarabot, vagy megismerkedni a kézikötéssel, horgolással, tűnemezeléssel, madzagszövéssel, varrással. Az augusztusi alkalmon a nemezelés technikáját lehet elsajátítani.

Időpont: augusztus 13. 10.00–12.00

Helyszín: Zsolnay Negyed, Ignác ház

ÉlményMűhely  Zometool Buborékparádé

Miért gömbölyű a szappanbuborék, milyen szögben találkoznak az egyenes szakaszok határolta felületeket burkoló szappanhártyák, és milyen alakot vesznek fel, ha a határoló vonal görbe? Hogyan keletkeznek a szappanhártya szivárványszínű foltjai? Görbületek, láncgörbe, minimálfelületek, felületi feszültség, fényinterferencia… Mindezekről a kérdésekről és fogalmakról nem csak elméleti síkon gondolkozunk, hanem egy parádés buborékozás keretében vizsgáljuk meg őket! Gyere és próbáld ki Te is, ne habozz!

Időpont: augusztus 23. 15.00–17.00

Helyszín: Zsolnay Negyed, Herkules műhely

Előadások Pécs történetéből  Az Erzsébet Tudományegyetem pécsi épületei

Az előadás bemutatja, hogy a Pozsonyból Pécsre helyezett Erzsébet Tudományegyetem mely épületekben kezdett működni, és milyen infrastrukturális fejlesztések valósultak meg a két világháború között.

Előadó: Dr. Pilkhoffer Mónika, történész, egyetemi docens (PTE BTK Modernkori Történeti Tanszék)

Időpont: augusztus 26. 16.30–18.00

Helyszín: Zsolnay Negyed, Herkules műhely

Családi játszóház

A játszóházi program két, a képességfejlesztésben kimagaslóan eredményes eszközt állít a közösségépítés szolgálatába: a társasjátékot és a Duplót. Az egyik az egyéni kiteljesedést, a másik a társas együttlétet szolgálja.

Időpont: augusztus 29. és 30. 10.00

Helyszín: Zsolnay Negyed, Herkules műhely

Zsolnay Kert

Hogyan is élt itt valaha a Zsolnay család? Hogyan alakult a gyár- és lakóépületek, valamint a körülöttük kialakított kert sorsa? Minderről számtalan emlék tanúskodik, ezeknek a rejtett kincseknek ered a nyomába Radnai Éva animátor, akivel felfedezzük a park növényvilágát, az épületeken és a művészeti tárgyakon található motívumokat, hogy megismerjük a Zsolnayak hagyatékát.

A programokon való részvétel ingyenes!

Támogatja az Európai Szociális Alap és a Pécsi Helyi Akciócsoport.

Időpont: augusztus 30. 10.00 és 15.00

Helyszín: Zsolnay Negyed, Herkules műhely (indulás)

(x)

Hirdetés