13 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapSportA legvégén jött a katarzis: megvan az Eb-kijutás! – GALÉRIA

A legvégén jött a katarzis: megvan az Eb-kijutás! – GALÉRIA

Elképesztő izgalmak után, a 97. percben, egy öngóllal mentette döntetlenre a Bulgária elleni selejtezőt a magyar labdarúgó válogatott, ezzek pedig kvalifikálta magát a jövő évi Európa-bajnokságra.

Esélyeshez illő játékkal kezdett a magyar csapat Szófiában, hiszen a bolgárok elleni Eb-selejtező első perceiben hatalmas lendülettel rohamozta a hazai kaput Marco Rossi csapata. Akadtak is helyzetek, az első gólig pedig csak a tizedik percig kellett várni. Ekkor egy oldalról belőtt Szoboszlai-szabadrúgásra Ádám Martin érkezett középen ellentmondást nem tűrően, és fejelte be a nemzeti tizenegy vezető találatát.

Ádám Martin remekül robbant be Szoboszlai labdájára

Az előny birtokában azonban nem az történt, ami megtörhette volna a pocsék formában lévő bolgárokat, Nagy Ádámék ugyanis nem tettek rá még egy lapáttal, inkább átadták kicsit a kezdeményezést ellenfelüknek. Ezzel eleinte nem sokat tudott kezdeni Bulgária, azonban az első félidő felénél egy szép támadás végén mégis jött az egyenlítés. Ettől kicsit magához is tért a magyar válogatott, az pedig csak tovább javíthatta a kedvünket, hogy Antovot, második sárgája után kiállította a játékvezető. Sőt, a játékrész hajrájában rövid ideig azt hihettük, hogy kettős emberelőnybe kerülünk, azonban hosszas videózás után Gruev piros lapját visszavonták.

Delev lövése a magyar kapuban kötött ki

Így 1-1-gyel ért véget az első félidő, ami az Eb-kijutás szempontjából még mindig elég volt Magyarországnak.

Az már azonban sokkal rosszabbul festett, hogy hiába kezdte megint jobban a második félidőt a magyar csapat, elég hamar kiegyenlítődött a létszám is, Kerkez ugyanis egy fölösleges szabálytalanság után megkapta második sárgáját, így az utolsó bő fél órát már tíz a tíz ellen kellett lejátszani. És bizony ez a felállás sokkal jobban ízlett a bolgároknak. Ugyan nem gyakoroltak nagy nyomást, de többet volt náluk a labda. És ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a hajrához közeledve, a semmiből jutott büntetőhöz a hazai gárda, és bő tíz perccel a vége előtt megszerezte a vezetést.

Kerkez Milos (11-es mezben) kiállítása előtt voltak helyzetei a magyar válogatottnak

Innentől pedig tömény szenvedés volt a magyar csapat játéka. Bár láthatóan igyekeztek Nagy Ádámék, de hiányzott valami a játékból. Leginkább csak Szoboszlai szabadrúgásainál tudott veszélyeztetni  a válogatott, illetve a Liverpool magyarja előtt egy ziccer is adódott az utolsó percekben. A hat perces hosszabbításban is úgy tűnt végig, hogy az utolsó, Montenegró elleni hazai meccsre marad majd a döntés az Eb-re jutásról.

A hosszabbítás utolsó másodperceiben aztán még kapott egy szabadrúgást Magyarország, és világos volt, hogy ez lesz a meccs utolsó momentuma. Szoboszlai pedig felívelte, Petkov szerencsétlenül csúsztatott bele, Magyarország pedig kijutott a jövő évi Európa-banokságra! Bizony, egy utolsó utáni pillanatban esett öngólnak köszönhetően. Azonban az egész selejtezősorozat alapján nem is kérdés, hogy ma nem élete formájában játszó magyar csapat megérdemelte a sikert, majd az ilyenkor kijáró ünneplést is.

A szerencse a magyar csapat mellett volt, Petkov fejéről került a labda a bolgár kapuba

Bulgária–Magyarország 2-2 (1-1)
Labdarúgó-Európa-bajnoki selejtező. Szófia, zárt kapuk mögött.
Bulgária: Naumov – Popov, Petkov, Antov, Nedyalkov – Krastev, Chochev (Atanasov, 43.), Gruev – Despodov (Rusev, 83.), Minchev (Kolev, 72.), Delev (Ivanov, 83.). Szövetségi kapitány: Ilian Iliev.
Magyarország: Dibusz – Botka (Kalmár, 82.), Lang, Szalai A. – Nego (Gazdag, 81.), Nagy Á., Styles, Kerkez – Csoboth (Nagy Zs., 59.), Ádám M. (Németh A., 74.), Szoboszlai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi.

Gólok: Delev (24.), Despodov (79. – 11-esből), ill. Ádám M. (10.), Petkov (90+7. – öngól),

Kiállítva: Antov (35.), ill. Kerkez (57.).

A PécsMa fotósa, Kurdi József ott volt Szófiában, mutatjuk is képeit az ünneplésről:

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő