A mongol munkavállalók megoldást jelenthetnek a magyar munkaerőhiányra

Hirdetés

Ahhoz, hogy a gazdaság és a vállalatok teljesítményében ne következzen be visszaesés, egyre sürgetőbb a nyitott pozíciók feltöltése. Ezt már a kormány is felismerte, ezért is történtek olyan jogszabályi változások, melyek megkönnyítik az olyan vendégmunkások toborzását, mint a mongol munkavállalók.

Egy valódi megoldás a cégek számára

Hogy hatékonyan fel tudjuk tölteni a nyitott pozíciókat, szükség van külső segítségre is. A TERENDO mongol munkaerő-szakértő minden támogatást meg tud adni ahhoz, hogy a munkaerőhiány ne jelentsen többé problémát a cégek számára. A mongol munkavállalók foglalkoztatásának számtalan előnye van. 

Idetartozik például az, hogy motiváltan és lelkesen dolgoznak, az egyes új munkakörökbe hatékonyan és gyorsan tanulnak bele. Ezek kifejezetten előnyös tulajdonságok akkor, amikor már a munkaerőhiány egyre nagyobb problémákat okoz, és szinte azonnal szükség van az ideális megoldásra. Több területen is megállják a helyüket: fuvarozás, vendéglátóipar, feldolgozóipar és logisztika. 

A magyarországi tapasztalatok és visszajelzések is azt mutatják, hogy biztos megoldást jelentenek ahhoz, hogy a nyitott pozíciókat megfelelően fel tudjuk tölteni. Egyre több vállalkozás nyilatkozik pozitívan a mongol munkaerőről. Pedig Mongólia nem éppen egy közeli ország, Ázsia mélyén, Kína és Oroszország között helyezkedik el, a lakossága mindössze 3,4 millió fő annak ellenére, hogy a világ 18. legnagyobb országáról beszélünk. A népesség több, mint egyharmada Ulánbátorban, Mongólia fővárosában él. Vannak akik értik vagy beszélik az orosz nyelvet, ami már csak azért is előnyös, mert Magyarországon több olyan vendégmunkás található, aki szintén tud oroszul kommunikálni.

Aki kimarad, az lemarad

A jelenlegi tapasztalatok azt mutatják, hogyha egy vállalat minél tovább halogatja a külföldi munkavállalók alkalmazását, annak a teljesítménye csökkenni fog. Sokan várnak arra, hogy idővel sikerül hazai forrásból feltölteni a szükséges pozíciókat, de egyelőre kevés jel utal arra, hogy rövid időn belül pozitív irányba változna a helyzet.

A mongol munkavállalók minden cég számára elérhetők, azonban jó azzal is tisztában lenni, hogy a toborzás elkezdésétől a munkába állásig akár 3-6 hónap is eltelhet. Már önmagában ezért is érdemes minél hamarabb lépni és elindítani a folyamatot.

Ne bízzuk a véletlenre, inkább szakemberre

A mongol munkaerő toborzása, alkalmazása az elmúlt években egyszerűbb lett, de ez nem jelenti azt, hogy egyszerű dolgunk van. Itt kerülnek képbe a profi szakértők, akik kiépült kapcsolati hálóval rendelkeznek és már több tucat, ha nem száz ilyen műveletet bonyolítottak le. 

Először meg kell határozni az igényeket, majd indul a toborzás, ahol a megfelelő jelöltek kerülnek kiválasztásra. Ezt követi a dokumentáció, a szükséges tartózkodási és munkavállalási engedélyek beszerzése, majd jöhet az utazásszervezés és munkába állás. A folyamat nem rövid, ezért is jó, ha van, aki támogat minket benne.

Hirdetés