Hirdetés

Huszonegy éve várva várt napja a kultúráért rajongóknak a Múzeumok Éjszakája, amelyhez a korábbi évekhez hasonlóan idén is csatlakozik a Janus Pannonius Múzeum. Mutatjuk is, idén mivel készülnek – természetesen rengeteg jobbnál jobb programmal!

Június 24-én, szombat délutántól éjfélig tizennégy helyszínen közel ötven programmal, és természetesen ezen felül az állandó és időszaki kiállításaikkal várja a látogatókat a pécsi múzeum.

Tárlatvezetések, zenei események, irodalmi előadások, kóstolók, kézműves- és gyermekprogramok, játékok és túrák, valamint egy most megnyíló új állandó kiállítás fogadja a pécsieket.

Néhány izgalmasnak ígérkező programot ki is emelünk:

Csontváry Múzeum – 19.00–24.00: Montmartre Pécsett – a Keret Alkotó Csoport, a Partisan cafe & bar és a Pécsi Playback Színház tagjai és barátai megidézik a fülledt Montmartre-i mulatók hangulatát. Koktélok, élő zene, jelmezes kavalkád!

Modern Magyar Képtár – 18.30 és 20.30: A másik Nyolcak – Festőnők a magyar képzőművészetben (1916–1936) – Szakács Vanda Kíra kurátori tárlatvezetése.

Zsolnay Múzeum – 20.30: Zsolnay szecesszió, art deco, modern kerámia – Getto Katalin muzeológus tárlatvezetése.

Vasarely Múzeum – 18.00–19.00: Szitázás Victor Vasarely Zebrák című képének felhasználásával Füzes Petra grafikus közreműködésével. A szitázás hozott szövet táskákra és pamut pólóra történik fekete festékkel. 1 karszalaggal 1 nyomat kérhető! A nyomtatás után egy órát kell várni a száradásig, addig érdemes más programokat és kiállításokat megtekinteni!

Mecseki Bányászati Múzeum – 18.00–22.30: Mérd mamuthoz magad! Jégkorszaki és jura időszaki ősmaradványokat tekinthetnek meg a látogatók, hozzámérhetik magukat egy mamut combjához, és néhány maradványt – például egy mamutfogat – kézbe is vehetnek. A leleteket bemutatja Kisbenedek Tibor zoológus, muzeológus.

Múzeum Galéria – 19.00: Az op art és az építészet – Getto Katalin muzeológus tárlatvezetése a Vasarely állandó kiállításban (Káptalan utca 3.) kezdődik, majd rögtön utána a JPM Múzeum Galériában lévő Op Arch időszaki kiállításban folytatódik.

Martyn–Lantos Múzeum – 18.00: A Martyn Ferenc – Lantos Ferenc Múzeum megnyitója. Az eseményen részt vesz Péterffy Attila, Pécs polgármestere és Nagy András esztéta, a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztályának vezetője.

Mester és kiemelkedő tanítványa, Martyn Ferenc és Lantos Ferenc művei a jövőben egy helyen, egy külön ennek szentelt épületen belül lesznek megtekinthetők.

Drukker Közösségi Nyomdaműhely – 18.00–21.00: Magasnyomó workshop Móricz Ildikó és Csibi Anett vezetésével, a látogatók a JPM Martyn-Lantos Múzeum megnyitója után Lantos Ferenc művei által inspirálódva a szomszédos Drukker nyomdaműhelyben egy foglalkozás keretében elkészíthetik saját vázlattömbjük borítóját.

A JPM Igazgatóságának udvara – 18.00–23.00: Római kori időutazáshoz csatlakozhatunk: korabeli ékszereket készíthetünk, viseletmásolatokat próbálhatunk, lesz ételkóstolás, társasjátékozás, emellett régészeti homokozó és egy jósda is.

Néprajzi Múzeum: Felsorolni is nehéz – kézművesbemutató, mesesarok, előadások, tűzgyújtás, betegségűző almasütés – , mennyi érdekes programmal készül a néprajzi múzeum Szent Iván éjjelén, posztjukban meg lehet tekinteni a teljes sort!

Vasváry Ház: A Király utcai intézményben a reformkorral ismerkedhetünk, később a Málenkij robot és a Parajmos roma holokauszt kiállítást is megtekinthetjük Müller Judit történész-főmuzeológus kurátori tárlatvezetésével.

Lesz emellett Szent Iván-éji gyógynövénygyűjtő-szentjánosbogárleső túra, régészeti séta, Jakabhegyi túra, levéltári bemutatók és retróudvar, pezsgőpince-látogatás, Pécs by night esti élményséta.

A teljes programsorért kattintsatok ide!

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. is készül már a Múzeumok Éjszakájára!

Megmozduló pompeji falfestmények, éjszakai fejlámpás séta, freskókészítés, fényattrakciók és ókori játékok is várják az érdeklődőket a pécsi Cella Septichora Látogatóközpontban és az Ókeresztény Mauzóleumban június 24-én.

Az egyik legizgalmasabb program a Keltsd életre Rómát! címet viseli, ennek során az Ókeresztény Mauzóleumban a hajdani Római Birodalom híres művészeti alkotásaival találkozhatnak a látogatók interaktív installációk formájában. Az arra járók életre hívhatják a pompeii falfestmények alakjait, a híres Augusztusz császár portréjába bújhatnak, és még a római istennőket is megtestesíthetik.

Kötelező program mindazoknak, akik imádnak fotózkodni!

A Cella Septichorában a látogatók ecsetet ragadva elkészíthetik saját freskójukat. A kreatív falfestő műhelyben megtanulhatják, hogyan állították elő az ókorban a falakra szánt színeket, melyik volt a legdrágább színezőanyag és honnan szerezték be a pigmenteket.
Ugyanitt látványos fényjáték, római társasjátékok és éjszakai fejlámpás vezetett séta is csalogatja az érdeklődőket.

[su_note note_color=”#eee6b8″ text_color=”#161515″]Idén először a ZSÖK és Janus Pannonius Múzeum közös csomagjegyet alakított ki a Múzeumok Éjszakája alkalmából, mely tartalmazza a Cella Septichora Látogatóközpontba és az Ókeresztény Mauzóleumba, valamint a JPM 14 helyszínére és programjaira történő belépést is.[/su_note]

Hirdetés