Hirdetés

Idei első ülését tartotta kedden a pécsi közgyűlés mindössze 23 napirendi ponttal. Döntöttek a képviselők a két éve átadott Füzes dűlői napelemparkról, hogy végre működni tudjon, új városi díjakról határoztak, volt sok „technikai jellegű” előterjesztés, és persze éles politikai viták is kialakultak. Szövegesen élőben közvetítettük az ülés fontosabb történéseit, a Pécs Tv közvetítését ITT találják.

A közgyűlés véget ért, a következő ülés február 14-én lesz.

16.15: Pécs önkormányzata 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó Helyi Esélyegyenlőségi Programjának elfogadása

Egyhangúlag elfogadták a programot.

15.10: A „Magyarürögi vízfolyás rendezése” tárgyú projekthez kapcsolódó vállalkozási szerződés megszüntetése

Hencsei Zsolt: Azt vette ki az előterjesztésből és a munkavállalóval kötött 2020-as szerződésből, hogy a munkavállaló munkavégzés nélkül vette fel és tartotta meg a 14,5 milliós anyagbeszerzési előleget, amit nem kellene hagyni.

Csúcs Zoltán (a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója): Egy megkötött vállalkozási szerződésről van szó, a vállalkozó nem tehet arról, hogy a lakossággal történő korábbi egyeztetések nyomán – munkaterület átadás nélkül – megváltozott a projekt tartalma. A megváltozott műszaki tartalom miatt kell megszüntetni a szerződést, ez jogilag is helytálló. Tehát az előlegre a vállalkozó jogosan tart igényt.

Hencsei Zsolt: Egyik fél sem hibás. De a felvett előleg „nem csinos”.

Csizmadia Péter: A lakossági igényeket korábban kellett volna felmérni. Vékony jég. Felveti a hűtlen kezelés gyanúját az ügy, hiszen egy meg nem valósult munkáért fizet az önkormányzat. A városvezetés politikai okokból állítaná le a projektet. El kellene napolni az ügyet.

Péterffy Attila: Az előző városvezetés kezdte el a projektet: lakossági igények felmérése nélkül készítették el a terveket, miközben pedig várták a topos forrásokat, a meder jellege megváltozott, a fideszes vezetés tervcsomagja ezért „mehetett a lecsóba”. Közben a lakosság panaszkodott is a tervekre és a kivitelezés módjára. Ők kérték, hogy történjen egyeztetés, az új városvezetés ennek eleget is tett. Ezután kérték meg a tervezőt, hogy módosítsák a terveket. A helyettes államtitkárság azonban ezeket a terveket nem támogatta. Ezért meg kellett ismételni a közbeszerzési eljárást. Itt tart az ügy.

Csizmadia Péter: Akkor ezek szerint a városvezetés tudatosan indította el a közbeszerzést, annak ismeretében, hogy a terveket elutasították. Ez félig-meddig beismerő vallomás. A városvezetés hibája, hogy kidobják az előleg összegét az ablakon. Időben el kellett volna állni a projekttől.

Péterffy Attila: Kíváncsi, hogy lesz-e Csizmadiának mersze jogi útra terelni ezt a felvetését, vagy csak „műbalhét” generál.

Kóbor József: Viszmajor-e a lakossági ellenállás? A szándék viszont a városvezetés részéről a probléma megoldása és a lakossági igényeknek történő megfelelés volt.

Ruzsa Csaba: A vállalkozó cég is ki akart szállni a projektből, mert az állt a lakossági egyeztetés miatt. A cég csak egy bizonyos mederelemnek az előre megfinanszírozott árát kéri vissza. Megtehette volna a cég, hogy a járvány miatt eláll a projekttől és több mint 5 százalékot kér vissza. Arról megy most a vita, hogy az előleg százaléka sok-e vagy kevés (mert általában ilyen esetekben többet is kérnek).

Bognár Szilvia: Meg kellene vizsgálni a cég szerződéseit, mert több városi munkában is részt vesznek. Lehetne a cég elnézőbb ezért. Az előleg összegét a Harmadik Színház is megkaphatná.

Péterffy Attila: Elnapolják a napirendi pont tárgyalását.

Ruzsa Csaba: Kárátalány-tárgyalásnak hívják azt, amit ezután (a képviselők vitájából eredően) le kellene bonyolítani. Ha 5 százaléknál nagyobb összeget kell a tárgyalás nyomán fizetni a cégnek, tehát többet, mint a 14,5 millió, akkor a különbözetet a tárgyaláson résztvevő képviselők képviselői keretéből fizetik?

Berényi Zoltán: Ez burkolt fenyegetés.

Péterffy Attila: Közzé fogják tenni mindazt, ami a projektben történt, és majd az alapján meglátja, hogy az akadékoskodó képviselők megjelennek-e a tárgyaláson.

Ágoston Andrea: A városvezetés demokratikusan végigvezette a projektet. Ellentétben az előző városvezetéssel és a kormánnyal, ők valóban a lakosokat szolgálnák, nekik adnának valamit, amire igényük van. A lakosok problémáját meg kell oldani, ezért kellene dolgozni.

Dr. Schmuck Roland (MSZP – Pécs Jövője): Tényeket szeretne rögzíteni. Ennek a projektnek a megvalósítására az előző városvezetés írta ki a közbeszerzést. Az új városvezetés lezárta eredménytelenül, mert túl magasak voltak az ajánlatok. Később újra kiírták, a hét ajánlat közül a legolcsóbb nyert. Ez 2020-ban történt, akkor nem érkezett lakossági jelzés arra, hogy vannak, akiknek nem tetszik ez a projekt.

Bognár Szilvia: Ha Ruzsa Csaba azzal fenyeget, hogy megvonja a képviselői keretet, tegye, én a kisujjammal tudok annyit tenni, hogy visszahozom a piacról azt a pénzt. Ha annyira jó ez a projekt, miért „kapunk tiltakozó leveleket több száz civiltől”, velük le tetszettek ülni?

Péterffy Attila: csodálkozna, ha igaz lenne, hogy több száz fő aláírásával kapott levelet Bognár. A választókörzeti kereteket pedig nem az alpolgármester határozza meg, hanem a költségvetés, az pedig nem egyszemélyi döntés eredménye.

Elnapolták a döntést.

————————————————————————————————-

14.47: Interpelláció nem érkezett, a kérdések jöttek. Kővári János a Pécsi Kommunikációs Központ Kft.-vel kapcsolatos kérdéseket tett fel. Az első kérdés: a cég önkormányzati támogatása mennyi volt 2022-ben?

Péterffy Attila: 2022-ben megközelítőleg 124 millió forintos támogatást kapott a cég, ami kétharmada annak, amit a cég az előző városvezetés ideje alatt kapott (2016-ban, 2017-ben). Gyakorlatilag havi lebontásban utalt az önkormányzat (ezt tételesen is felsorolta a polgármester.

A következő kérdés: Igaz-e, hogy közgyűlési felhatalmazás nélkül utalt a polgármester?

Péterffy Attila: A polgármester nem utal, ezt mindenki tudja. De az erre vonatkozó rendeletnek megfelelően történt az utalás.

Kővári János: Vannak kétségei efelől. A harmadik és negyedik kérdése: Véletlen-e, hogy az első idei Pécsi Hírek szám hátoldalán a Pécs Jövője Frakciószövetség hirdetése látható? Szerinte a hirdetés csúsztat is. Mit gondol a polgármester erről?

Péterffy Attila: A kérdést fel sem kellett volna tennie. A hirdetés fizetett, a megrendelő adatai fel vannak tüntetve, a hirdetés törvényes. A vélemény erről: korábban a Pécsi Hírek a Fidesz szócsöve volt, a pécsiek tüntettek is az akkori lap ellen a város főterén. A Pécsi Hírekben egyébként az új vezetés alatt is jelentek meg kormányhirdetések (amivel nem ért egyet), ezért nem érti, hogy mi Kővári problémája.

Bognár Szilvia kérdése: A körzetében van egy önkormányzati ingatlan, amelyben elszaporodtak többek között az ágyi poloskák, sok a panasz erre. Mi a megoldás?

Péterffy Attila: A Pécs Ellátó Központ folyamatosan végzett rovarirtást az épületben, azokban a lakásokban, ahova beengedték a szakembereket. De ha nem minden lakásban végzik el az irtást, az nem is lehet igazán hatékony a rovarok, bogarak, kártevők ellen. A PEK-nél remélik, hogy javul a kommunikáció a lakókkal a közeljövőben és mindenhova be fognak ezután jutni.

Bognár Szilvia ehhez kapcsolódó újabb kérdése: Ennél az ingatlannál megszaporodtak a rongálások is, meg kellene ezért oldani az épület portaszolgálatát, ebben kéri a polgármester segítségét.

Péterffy Attila: Köszöni az információt, kezelik a problémát, az önkormányzat saját hatáskörében oldja meg az ingatlan őrzését, január 17-től egy őrzővédő céget bíztak meg ezzel. Kamerákat is telepítenének a környékre.

Bognár Szilvia következő kérdése: Mikor veszik napirendre a Tüke Busz sofőrjeinek bérét, fizetésük rendezését?

Péterffy Attila: Folyamatosan dolgoznak az elmúlt évtizedben felgyülemlett, sofőröket érintő problémák megoldásán. Tavaly két ütemben 18 százalékkal emelték a sofőrök alapórabérét, hűségprogramot vezettek be és rezsitámogatást is adtak a cég sofőrjeinek. A cégnél idén februárban megkezdődnek a konkrét bértárgyalások. Az idei költségvetésben számoltak a sofőrök béremelésével.

Következő kérdése: A vonalhálózat gazdaságilag tarthatatlan, sok a kimaradó járat, lesz-e változás, felülvizsgálják-e ezt a problémát?

Péterffy Attila: Foglalkoznak a vonalhálózat átalakításán, a megfelelő járatmennyiség kialakításán. Ez a sofőrök és az utasok érdeke is. Vizsgálják, hogy a minőséget hogyan tudjak költséghatékonyan javítani.

Újabb kérdés: Az e-buszok beszerzése és fenntartásuk nagy kiadással jár és sok a panasz a buszokra (nem bírnak annyit, mint a nem e-buszok). Ismerik a problémákat?

Péterffy Attila: Igen, tudnak a problémákról, tények. Bízik abban, hogy az új Mercedes buszok nem lesznek olyan problémások, mint a BYD buszai. Az új buszokkal együtt új töltőállomásokat is kialakítanak 3 végállomáson is, ami segíthet a problémák kiküszöbölésében.

Bognár Szilvia utolsó kérdése: Az idősügyi koncepció kidolgozásában milyen csatornákon vették fel a kapcsolatot a koncepció célcsoportjával? A koncepciónak szerinte szorosabban kellene kötődnie az uniós szabványokhoz.

Péterffy Attila: A koncepciót előkészítő társadalmasítás példaértékű módon széleskörű volt. 23 szervezet vett részt a munkában (felsorolta azokat), 13 szakmai egyeztetés történt, és több személyes is. Az idősügyi tanács felvetésére készült a koncepció, a javaslatokat beépítették a kidolgozásába. Az országos időstanácsot nem vonták be a koncepcióalkotásba, nem volt ez céljuk. A helyi szakértők épp eléggé ismerik a helyi idősügyi helyzetet. Az uniós szemlélettel harmonizál a koncepció. A helyi jó gyakorlatokból indul ki a koncepció és sokezer érintettel tárgyaltak a kidolgozás során.

Barkóczi Csaba kérdése: A mecsekszabolcsi plébánia előtt található játszótéri játékelemeket át kellene helyezni az ottani Lelovitcs-kertbe, ahol játszóteret kellene kialakítani. Ezt 262 mecsekszabolcsi aláírásával is megerősítette.

Péterffy Attila: Az aláírásokat a körzet képviselőjének, Hencsei Zsoltnak nyújtsa át, hátha lesz haszna. Mivel a képviselő helyett a polgármesterhez került a probléma, ezért már dolgoznak rajta. Ha megtalálják a megfelelő helyet a játékoknak, akkor társadalmi egyeztetést kezdeményeznek erről a helyiek körében. Azt csinálja tehát a városvezetés, amit a képviselőnek kellett volna.

12.40: Közcélú naperőmű kialakítása, Pécs Füzes-dűlőben tárgyú projektekhez kapcsolódó döntések meghozatala

Itt írtunk bővebben a témáról:

https://www.pecsma.hu/top/ket-eve-varnak-ra-rovidesen-mukodhet-es-penzt-hozhat-pecsnek-a-napelempark/

Barkóczi Csaba (Fidesz): milyen szakmai munka folyik a városvezetésben, ha két év alatt nem tudták beüzemelni a napelemparkot? Újabb EIB-hitelt vesz fel a város ahhoz, hogy a projekthez kapcsolódó önerőt biztosítani tudja, folytatódik a város eladósítása.

Kővári János: fel lehet-e majd használni ezt az energiát az e-buszok töltésénél?

Kóbor József (LMP): a kormány nem hajtotta végre azokat a hálózatfejlesztéseket az elmúlt években, amik lehetővé tennék az alternatív energiatermelők rácsatlakozását a hálózatra. Ráadásul a jelenlegi jogszabályi környezet sem támogatja az ilyen projektek hasznosulását.

Ruzsa Csaba alpolgármester: alapvető probléma, hogy az előző városvezetés ide, a Füzes dűlőbe tervezte az akvaparkot, ezt szolgálta volna ki eredetileg a napelempark. A visszafizetendő pályázati forrás nem vész el, más projekteknél fel lehet majd használni a későbbiekben.

Péterffy Attila: olyan megoldást akartak találni, hogy a most önrészként (vissza)fizetendő összeget ne bukja el a város.

Ruzsa Csaba: tárolókapacitásokat kellene építeni ahhoz, hogy ezt az energiát használni lehessen a busztöltéshez, és kicsúsznának ennek a projektnek a határidejéből. A későbbiekben lehet pályázni esetleg ilyen célra.

(Szócsata alakult ki Barkóczi és Ruzsa közt az EIB-hitelkeret felhasználása kapcsán, Ruzsa szerint a fideszes képviselő keveri a szezont a fazonnal, egyeztetésre hívja, hogy tisztázzák a félreértéseket.)

Csizmadia Péter: azt javasolja, ne vegyenek fel EIB-hitelt az önrészre, hanem teremtsék elő azt saját forrásból.

Ruzsa Csaba: az önrész két-három év alatt megtérül a napelempark működése nyomán.

Az előterjesztést megszavazta a közgyűlés, Csizmadia módosító indítványát elutasították.

12.27: Elektromos meghajtású autóbuszok beszerzését és infrastruktúrájuk kiépítését célzó projekthez kapcsolódó döntések meghozatala

Csizmadia Péter: örömteli, hogy nyolc új Mercedes e-busz érkezik a városba, de aggodalomra ad okot, hogy sorra mondanak fel a Tüke Busznál a sofőrök, a cég emiatt nem tudja tartani a menetrendet. Úgy tűnik, a Volánnál mégis lehet jelentős béremelés, ami további lemorzsolódást hozhat a Tükénél idén. Milyen megoldási javaslatai vannak a városvezetésnek?

Kővári János (ÖPE-KDNP): örül a beszerzésnek. 2014-15-ben az ÖPE kezdeményezte, hogy e-buszokat szerezzen be a város. Ezúttal nem uniós, hanem kormányzati támogatással jönnek a buszok. Az uniós Helyreállítási Alap pénzei rövidesen megnyílnak, onnan lehet majd forrást szerezni további buszok beszerzéséhez, felajánlja a segítségét ebben.

Dr. Kóbor József (LMP): fontos program folytatásáról van szó. Ez a zöld busz program az, amivel Pécs fent van Európa térképén.

Ruzsa Csaba: Friss hír, hogy öt új buszsofőrt is igazolt a Tüke. Jelentősebb emelés is lehet idén a Tüke Busznál. Nemcsak a buszok cseréjével számolnak, hanem a töltési kapacitás fejlesztését is tervezik. Fontos cél, hogy a későbbiekben csuklós buszokat is be tudjon szerezni a város. Maga az előterjesztés amúgy csak egy belső forrás egyik cégből a másikba való áthelyezéséről szól.

Megszavazták az előterjesztést.

12.22: A pécsi 18278 hrsz alatti út közfeladat-ellátás céljából történő térítésmentes tulajdonba adása a Pécsi Egyházmegye részére.

Erről a rövid útszakaszról van szó.

A közgyűlés megszavazta az út átadását az egyházmegyének.

11.54:  Fedezet biztosítása a pécsi postahivatalok visszanyitásához és szerződés megkötése

A Magyar Posta tíz pécsi postát zárt volna be Pécsett, de az önkormányzat közbelépése következtében három posta megmenekült a bezárástól.

https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/az-ujranyitott-postakra-nagy-szukseg-volt-a-teruletek-kepviseloi-szerint/

Péterffy Attila: az önkormányzat vállalja a teljes éves üzemeltetési költség felét a Zsolnay Vilmos úti és az Ilyés Gyula utcai posták esetében, míg a Hirdi posta esetében a teljes éves üzemeltetési költséget vállalja a lakosság postai szolgáltatással, mint közszolgáltatással való ellátásának folytonosság érdekében. Az üzemeltetési költségek átvállalásának időtartama 18 hónap, azaz 2023. január 1.-től 2024. június 30.-ig tart. A postahvitalok 2023. január 1.-től zavartalan nyitvatartási rendben látják el feladataikat.

Dr. Kunszt Márta (DK – Pécs Jövője): a posta működtetése állami feladat, azzal, hogy az önkormányzat átveszi ennek a három postának a finanszírozását, újabb állami terhet vesz át, miközben az állam folyamatosan csökkenti az önkormányzatok mozgásterét és forrásokat von el.

Csizmadia Péter (Fidesz): Meg kéne vizsgálni, milyen további posták újranyitására lenne lehetőség. Ez fontos eredmény, hogy három posta nem zár be, támogatják ezt a döntést.

Ruzsa Csaba: más nagyvárosok két postát tudtak újranyitni, Pécs hármat, a hirdi újranyitása Péterffy Attila kezdeményezése volt.

Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP): ő is megköszöni a polgármesternek a közbenjárást. Inkább erre költsön a város, mint a politikai holdudvar hízlalására.

Sík László Lajos (MSZP – Pécs Jövője): sokan megkeresték a gyárvárosi posta bezárása miatt, jelezte nekik, hogy ez állami feladat. A felmérések alapján egyértelmű volt, hogy szükség van erre a nagy forgalmú postára. Köszöni a polgármesternek és a Posta vezetőjének

Siposné Bikali Éva (DK – Pécs Jövője): A posták működtetése állami feladat lenne. Ha az állam nem a Vodafone-t vásárolta volna meg, hanem a postákat tartja nyitva, az jobb lett volna. Az uniós beruházásból létrejött projektekhez hasonlóan ki kellene írni a három postához, hogy ezeket a pécsi adófizetők pénzéből működtetik.

Siposné Bikali Éva

Kővári János: a régi Kertvárosi és a Surányi úti postánál is hasonlóan járjon el az önkormányzat.

Pokorádi Gábor (Momentum): a málomi (Illyés Gula úti) posta bezárása kapcsán hatalmas volt a felháborodás, sokan megkeresték. A Posta legutolsó adózott eredménye 20 milliárd pluszt mutatott. A fideszesek korábbi felvetéseire utalva azt kérdezi: a Posta vezetése mikor egyeztetett az emberekkel a bezárásokról. 700 aláírás gyűlt össze a málomi posta bezárása ellen, köszöni a városvezetésnek, hogy sikerült a postát újranyitni.

Ruzsa Csaba: március-áprilisban dőlhet el, kinyit-e újra a hét bezárt pécsi posta.

Megszavazták az előterjesztést és a határozati javaslatot.

11.28: Fedezet biztosítása és pályázat kiírása civil koordinátori feladatok ellátásához

Dr. Kunszt Márta (DK – Pécs Jövője, civil tanácsnok): a civil szervezetekkel való egyeztetések során többször felvetődött egy civil koordinátori feladatokat ellátó szervezettel való együttműködés szükségessége.

Kunszt Márta

Csizmadia Péter (Fidesz): a civil tanácsnoki és civil koordinátori tisztség párhuzamos működtetése nem indokolt, szüntessék meg a tanácsnoki pozíciót. (Módosító indítványát később elutasították.)

Csizmadia Péter

Péterffy Attila: nem jár mindez többletköltséggel, és nem lesz átfedésben a két pozíció.

Kővári János (ÖPE-KDNP): több évtizedes tapasztalata mondatja vele, hogy minden városrészben kell egy szervezet, amely ezt a koordinátori feladatot ellátja. Három év kellett a városvezetésnek ahhoz, hogy idáig eljusson. Harmadára csökkentette a városvezetés a civil szervezetek támogatását.

Csizmadia Péter: Ha a civil tanácsnok nem azt csinálja, amit a civil koordinátor, akkor rosszul végezte a munkáját.

Az előterjesztést megszavazta a közgyűlés.

11.25: Igazgatási szünet elrendelése 2023-ban

Péterffy  Attila: Jól vizsgázott a 2022 végén, elsősorban energiaspórolási szempontból elrendelt szünet. Ez idén valamivel rövidebb lenne. Kérdésre elmondja: nem tudja, 2024 elejére is kiterjed-e majd, az energiaáraktól is függ.

Elfogadták az előterjesztést.

10.10: A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló önkormányzati rendelet módosítása

A főbb módosítások:

  • Az urnacsarnok megváltásának időtartama az országos gyakorlatot követve lecsökken 60-ról 25 évre.
  • 12-15 személyes, valamint az exkluzív sírhelyek kialakításának a lehetősége valósul meg (exkluzív urnaföld, exkluzív urnafal, exkluzív urnasírbolt, exkluzív urnacsarnok).
  • Rögzítésre kerül a Rendeletben a szelektív hulladékgyűjtés. Szelektíven kell gyűjteni a temetőben keletkezett műanyag, zöld- vagy üveg hulladékot az üzemeltető által kihelyezett gyűjtőedényekben, az ott feltüntetett jelzésnek megfelelően.
  • A temető egységes képének a megőrzése érdekében Rendelet rögzíti a sírhelyen kívül ültetett vagy nem ültethető növények eltávolítását. Az üzemeltető ezeket előzetes értesítés nélkül eltávolíthatja és a felmerült költségeket érvényesítheti. A járdán kívüli illegális építések miatt kibővítésre kerül az egyéb nem elhelyezhető építmények vagy tárgyak köre.
  • A gondozatlan sírokat eddig díjmentesen tartotta karban az üzemeltető, a továbbiakban a sírhely felett rendelkező anyagi hozzájárulása szükséges. Újraváltás csak a felszámított költségek kiegyenlítése után lehetséges.
  • Változik a sebességhatár 5 km/h-ról 20 km/h-ra növekszik. A jelenlegi 5 km/h már nem életszerű, a biztonságos közlekedés 20 km/h mellett is fenntartható.

Csizmadia Péter: a legnagyobb probléma, hogy áldatlan állapotok alakultak ki a temetőkben, sok a panasz, és nem csak a központi temetőben. Nemrég új vezetőt választottak, aki ezt a területet felügyeli, nem végzi jól a munkáját. Havi ellenőrzést végezzenek a temetőkben és készítsenek jelentést.

Ruzsa Csaba alpolgármester: Csizmadia nem mond igazat. Heti jelentés érkezik a temetőkből az elvégzett munkákról, nem havi, amiről a fideszes politikus beszél. Jöjjön el egy bejárásra, és nézze meg saját szemével, mi a helyzet a temetőkben.

Ruzsa Csaba és Péterffy Attila

Csizmadia Péter: nem lehet tagadni azt, hogy komoly hiányosságok vannak. Nem az internetről tájékozódik, szokta látogatni a köztemetőket. Konkrét esetet mond: a pécsi 56-os hős, Debreczeni László temetése olyan körülmények között történt, amiért szégyellte magát, derékig érő gaz volt a temetőben. Kéri, vegyék kézbe az ügyet. A magas lóról ideje lenne leszállni.

Péterffy Attila szót ad a temetőt üzemeltető Biokom ügyvezetőjének. A polgármester szerint javultak a szolgáltatások és az állapotok a temetőkben.

Meixner Barna (Biokom ügyvezető): jövőre lesz százéves a központi temető, a lehető legtöbb fejlesztést próbálják megvalósítani a Rauch János Sírkertmegújítási Program keretében. Példákat mond:

  • Csapadékelvezetés megújítása, ahol erre szükség volt.
  • Járdák egy részének megújítása.
  • A ravatalozó előtti lépcsősort is felújítják.
  • Elkészült egy exkluzív urnafal is.

A munkák nem állnak meg, idén is több fejlesztést terveznek, például a leromlott állapotú kerítést és az úthálózatot is rendbe akarják tenni, plusz új honlapon is dolgoznak, aminek része lesz egy temetői webshop létrehozása is.

Berényi Zoltán: gyakran kap ő is jelzéseket a problémákról a peremterületi sírkertek kapcsán.

Berényi Zoltán

Péterffy Attila: a külterületi temetők esetében bekérnek majd jelentéseket.

Kővári János (ÖPE): bántja a fülét, hogy szolgáltatásról beszélnek, ez egy kegyeleti hely. A megváltás 60-ról 25 évre való lecsökkenése díjemelés-e, ha az, nem támogatják. Nem érti, miért kell 20 km/h-ra emelni a maximális sebességet.

Horváth Tamás (Öt Torony – Pécs Jövője): Debreczeni László temetésén semmilyen negatívumot nem tapasztalt.

Ágoston Andrea (Öt Torony – Pécs Jövője): egymásra mutogatás helyett közös felelősségünk van ebben a kérdésben. 2020-ban a patacsi temetőt civil akció keretében tették rendbe.

Horváth Tamás és Ágoston Andrea

Ruzsa Csaba alpolgármester: a 60 helyett 25 éves megváltásokat más városokban is bevezették, az eddigi szerződéseket ez nem érinti. Az 5 km/h-ás sebességlimit betarthatatlan.

Meixner Barna (Biokom ügyvezető): sehol nincsen 60 éves urnacsarnok megváltási díj, a sírhelyek megváltása eleve 25 évre szól. Az 5 km/h-ás közlekedés autóval lehetetlen.

Sík László Lajos (MSZP – Pécs Jövője): jelentős pozitív változások vannak a pécsi temetőkben.

Kővári János: a 20 km/h-ás limit felelőtlenség.

Topán László (Tiszta kezek): ha 60-ról 25 évre csökkentik az urnás temetés megváltási idejét változatlan díjak mellett, akkor az áremelés.

Meixner Barna (ügvezető, Biokom): kizárólag az urnacsarnokos temetésről van szó, ami egy nagyon kis részét képezi az urnás temetéseknek is.

Csizmadia módosító indítványát elutasították, a rendeletmódosítást megszavazták.

9.18: A kitüntetések és szakmai kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról szóló önkormányzati rendelet módosítása

Péterffy Attila: teljesen új a városi díjak odaítélését szabályozó rendelet készül az első félévben, mert a régi több mint húszéves és sok tekintetben korszerűtlen. Most két ponton módosítják a jelenlegi rendeletet. Újraszabályozzák a szociális díj odaítélésének mikéntjét és a díja neve is változik.

Péterffy Attila

A hatályos rendelet szerinti „Esztergár Lajos-díj – Pécs Város Szociális Díja” elnevezésében változik, tartalmát tekintve bővül. A díj a tervezet szerint Balikó Zoltán nevét viseli a rendelet elfogadását követően.

A közgyűlés új díjat alapít: a „Bogdán János-díj – Pécs Város Roma Közösségért Díját” azok a roma és nem roma polgárok kaphatják meg, akik sokat tettek a város roma közösségéért.

A témáról ITT írtunk bővebben.

Bognár Szilvia (Tiszta kezek) Toller László egykori polgármesterről kellene elnevezni a szociális díjat Balikó Zoltán evangélikus lelkész helyett, utóbbiról a családsegítő intézményt kellene szerinte elnevezni.

Barkóczi Csaba (Fidesz): nemrég ünnepeltük a magyar kultúra napját, egyetlen olyan pécsi elismerés sincs, ami azokat díjazná, akik a magyar örökségért és a magyar kultúráért tevékenykednek. Módosító javaslata: minden évben a magyar kultúra napján adjanak át egy díjat, amit néhai Tüskés Tibor pécsi irodalmárról nevezzenek el.

Hári József (Fidesz): A Bogdán János-díjról tárgyalt-e a nemzetiségi tanács – kérdezi.

Kővári János (ÖPE-KDNP): tiszteli Tollert, de szerinte túl megosztó személyiség volt ahhoz, hogy városi díjat nevezzenek el róla. Egyetért azzal, hogy Balikó Zoltán nevét viselje a szociális díj. Támogatják a másik díj megalapítását is, de nem érti, miért kell egy nemzetiséget kiemelni.

Kővári János

Auth István (DK-Pécs Jövője, nemzetiségi tanácsnok): a Bogdán János-díjat nem romák is megkaphatják. A roma nemzetiségi önkormányzat egyet ért a díjalapítással. Hárira reagálva: a nemzetiségi tanács nem tárgyalta a díjalapítást.

Nyőgéri Lajos (alpolgármester, MSZP-Pécs Jövője): érti, hogy Bognár Szilvia politikai tökét akar kovácsolni magának Toller nevének említésével. Elképzelhető, hogy a baloldal javasolni fogja, hogy közterületet nevezzenek el a néhai polgármesterről. Bognár felvetését nem támogatja sem ő, sem az MSZP, nem tudja, hogy a családdal például egyeztetett-e.

Bognár Szilvia: határozottan visszautasítja, hogy politikai szándékai lettek volna a javaslatával. Egyeztetett volna a családdal, ha lett volna érdemi párbeszéd a díj elnevezéséről.

Kővári János: Barkóczira reagál: nem emlékeztek meg méltó módon a magyar kultúra napjáról Pécsett.

Zag Gábor (DK – Pécs Jövője, alpolgármester): a Muzsikás együttes csodálatos, nagy sikerű koncertet adott a magyar kultúra napján.

Zag Gábor

Kővári János: korábban az volt a hagyomány, hogy pécsi együttesek lépnek fel ezen a napon.

Hári József: támogatni fogják a Bogdán-díj megalapítását, de a témát tárgyalnia kellett volna a nemzetiségi tanácsnak.

Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP): a közgyűlés szervezeti és működési szabályzata szerint a nemzetiségi tanácsnak véleményeznie kellett volna az új díjra vonatkozó jogszabályt, Auth István nemzetiségi tanácsnokként mulasztott.

Dr. Csizmadia Péter (Fidesz): jó lett volna konszenzusos döntést hozni a közgyűlési döntést megelőzően a díjakkal kapcsolatban.

Auth István: ez nem kifejezetten roma díj, hanem a város díja, nem csak romák kaphatják meg. A roma önkormányzattal egyeztetett.

Auth István

Berényi Zoltán: Auth nem érti, mi a probléma. Az előzetes véleményeztetés nem történt meg. Auth megszegte az szmsz-t. Az itt ma meghozott döntés az szmsz megsértésével fog megszületni.

Megszavazták az előterjesztést, Bognár és Barkóczi módosító indítványát pedig elutasították.

9.15: Péterffy Attila polgármester megnyitja az ülést.

Hirdetés