A világon egyedülálló fejlesztéseken dolgozik a pécsi Soft Flow, hamarosan új irodában!

Hirdetés

A Foss dán világcéghez tartozó Soft Flow Kft. az élelmiszer- és a mezőgazdasági ipar szolgáltatójaként olyan, szinte futurisztikusnak mondható technológiákkal dolgozik, melyek többek között segítenek a partnereknek gyors és hatékony, automatizált elemzést végezni termékeikről. A pécsi vállalat munkatársai eddig a város különböző területein bérelt helyiségekben dolgoztak, idén év végére azonban a tervek szerint végre elfoglalhatják hipermodern saját épületüket a Pellérdi úton. Ezzel kapcsolatban dr. Armbruszt Simon ügyvezetőt kérdeztük. 

Mi a Soft Flow?

A dán anyacég élelmiszer- és takarmányanalitikai műszereket fejleszt és gyárt, valamint az ezekhez kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat nyújt. A pécsi részleg tevékenységi köre pedig meglehetősen komplex: molekuláris- és mikrobiológia, szerves- és analitikai kémia tartozik hozzájuk, és eredetileg az anyavállalat élelmiszerbiztonsági megoldásaihoz szükséges biotechnológiai kutatásfejlesztés lett volna a feladatuk,

de rohamos fejlődésüknek és szép eredményeiknek köszönhetően mára már a dániai kutatásfejlesztésnek majdnem minden része megvan Pécsett is.

Ez azt jelenti, hogy a munkavállalók körülbelül fele az eredeti feladatkörben mozog, míg több mérnökük szoftver- és műszerfejlesztéssel is foglalatoskodik. Az alkalmazotti bázis nagy része a céggel szoros kapcsolatban álló Pécsi Tudományegyetemről (PTE) kikerülő szakemberekből áll, akik közül sokan – ebben Magyarországon egyedülálló a cég – doktori (PhD) fokozattal rendelkeznek. A vonzó portfólió miatt azonban sok más egyetemi városból is érkeztek ide dolgozók, a toborzás pedig folyamatos.

Armbruszt Simon a még készülő új épület előtt

A pécsi leányvállalat egyik fő terméke egy mikotoxin analitikai eljárás, mely március óta elérhető a globális piacon. A mikotoxinok egyes penészgombák által termelt erős biológiai hatású anyagok, melyek például gabonaféléken és egyéb élelmiszereken jelentkeznek, többek között tárolásuk során. Ha ezek elszaporodnak, emberre és állatra is veszélyes lehet az adott étel vagy takarmány. Hogy ez ne következhessen be, az élelmiszer- és a mezőgazdasági ipari szereplők folyamatosan méréseket végeznek, mely folyamatokat a világon egyedülálló analitikai eljárás nagyban megkönnyít és felgyorsít. A műszer hardverrészét dán kollégák fejlesztették, míg a benne működő biokémiai eljárás és részben a szoftver is a pécsiek munkáját dicséri. Emellett persze más élelmiszerbiztonsági projektek is folyamatban vannak a cégnél.

A jövőképről dióhéjban

Mint azt az ügyvezetőtől megtudtuk, a 2016-os akvizíció idején még csak 22-en dolgoztak náluk, jelenleg már 90 munkatársa van a pécsi cégnek, év végére pedig szeretnének 100 fölötti létszámmal rendelkezni, az új épület pedig 120 fős munkaerő befogadására is képes lesz, sőt későbbi bővüléshez is megvannak a feltételek.

Úgy fogalmazott:

„Azt lehet mondani, hogy a cégcsoporton belül most minden negyedik kutató Pécsett dolgozik, de a toborzás befejeztével már minden harmadik lesz pécsi.”

– Az első tervek alapján 2020-ban költöztünk volna az új épületbe, ez a dátum azonban csúszott a beruházásindítás eltolódása miatt. Pécsett jelenleg kicsit szét vagyunk szórva, három bérleményünk van: egyben logisztikai, egy másikban szoftverfejlesztési, a harmadikban pedig a biotechnológiai kutatásfejlesztési munka zajlik, ezek mellett dolgozik nálunk még négy hardverfejlesztő is. Az irodákat és laborokat folyamatosan fejlesztettük, de a végcél nyilvánvalóan a saját épület, hiszen már most kezdjük kinőni a helyet és további bővülést is tervezünk. Tavaly nyáron indult el a kivitelezési munka, most úgy látom, hogy idén októberben elkészülhet az épület, az engedélyeztetések után pedig, bízom benne, hogy még 2021-ben beköltözhetünk. Ez egy duplatelken álló kétszintes épület lesz, az alsó szinten körülbelül 600 négyzetméteres laborral, a felső szinten pedig irodákkal – fejtette ki Armbruszt Simon.

Elárulta: a cél az, hogy Pécsett a jövőben kvázi teljesen önálló ága legyen a Foss kutatásfejlesztésnek, vagyis idővel saját műszereket is létrehozzanak.

Mint mondta, Most egyelőre a biológiai kutatásfejlesztés területén függetlenek, itt azonban olyan kompetenciákkal is rendelkeznek, melyek Dániában sincsenek meg.

Zavaró, veszélyes lehet-e a cég jelenléte a lakosság számára? 

Mint az ügyvezető hangsúlyozta, fontos tudni, hogy a logisztikai tevékenység külön raktárban zajlik most, és fog zajlani a jövőben is. Vagyis teherforgalomnövekedésre nem kell számítania a költözés után sem a patacsiaknak.

Emellett lényeges tudni, hogy a cég biológiai és kémiai labortevékenysége nem veszélyes sem a munkatársakra, sem pedig a közelben lakókra nézve: teljesen biztonságos és zárt rendszerben kezelik, szabályozott keretek között a keletkezett hulladékot, sőt, állandóan mérik a károsanyagkibocsátást is.

Duplatelket vásároltak, hogy lehetőség legyen a későbbi bővítésre is

Armbruszt Simon szerint a biológiai veszélyeket laboroknál jellemzően egy 4-es skálán mérik, a Szentágothai János Kutatóközpont ezen például a legveszélyesebb (négyes) fokozatot éri el; míg a Soft Flow tevékenysége csak kettes szintű, mert habár dolgoznak potenciálisan veszélyes anyagokkal, de nem olyan formában, melyből expozíció, vagyis káros hatás keletkezne.

Mit hoz a pécsieknek a beruházás? 

A munkahelyteremtésen kívül is profitálhat majd hosszútávon a cég költözéséből a városi lakosság. Mint megtudtuk,

dániai mintára az új épület körül parkot alakítanak majd ki, melyet nem terveznek kerítéssel lezárni, vagyis nem csak a cég munkatársai, de a helyi lakosság is használhatja majd.

– Nagy zöldterületet hagyunk majd az egyébként 25 százalékban zöldenergiát használó épület mellett. Egyelőre nincsenek pontos tervek róla, hogy a padokkal ellátott parkot mivel egészítjük ki. El tudok képzelni kosárpalánkot, a tüskésrétihez hasonló szabadtéri edzőalkalmatosságokat, de kinti pingpongasztalt is. De hogy mi lesz megvalósítható, az természetesen függ attól is, hogy egy esetleg ingatlanbővítés esetén mekkora területre lesz szükségünk – mondta el Armbruszt Simon lapunknak.

Hozzátette, a cég politikájához hozzátartozik a társadalmi felelősségvállalás, ezért is fontos számukra a nyitott park, de önkéntes munkatársai részt vettek már óvodai felújításban is.

Most még nem sok látszik ebből, de a telken az iroda mellett parkoló és egy szép zöld park is helyet kap majd

Ágoston Andrea, a terület önkormányzati képviselője lapunknak a következőket mondta a park kialakítása kapcsán:

– Nagyon örülünk annak, hogy a cég munkatársai gondolnak a lakosságra. Nem jellemző ugyanis hazánkban, hogy amit építenek, azt nem választják el kerítéssel, ezt a fajta európai gondolkodásmódot a dán anyavállalattól hozhatták magukkal a pécsiek is. Jó lenne, ha sok hasonló vállalat választaná Pécset, akiknek fontos a társadalmi felelősségvállalás – fogalmazott a képviselő.

Ágoston Andrea (j) maga is bejárta a területet a cég képviselőivel

Korábbi cikkeink a cégről:

https://www.pecsma.hu/hirzona/dan-ceg-erkezik-pecsre/

https://www.pecsma.hu/top/ezt-epiti-fel-pecsett-dan-biotechnologiai-ceg/

https://www.pecsma.hu/top/biotechnologiai-kozpont-epul-pecsen/

Hirdetés