21 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPRHogyan válasszunk munkavédelmi cipőt?

Hogyan válasszunk munkavédelmi cipőt?

Mi alapján válasszunk munkavédelmi cipőt? Összegyűjtöttünk néhány jellemzőt, amely alapján megtalálhatjuk a nekünk megfelelő, biztonságos cipőt. Hiszen egy ilyen biztonsági felszerelés kiválasztása során nem kicsi a tét.

Munkavédelmi cipő anyaga 

A munkavédelmi cipők sok tekintetben különböznek az átlagos cipőktől. Például minél strapabíróbb, masszívabb anyagból kell készülniük, mivel a lábat kell védeniük a sérülésektől. Emellett azért jó, ha kényelmes, hiszen csak így tudunk biztonságosan és hatékonyan dolgozni. 

Az sem árt, ha anyaga és kialakítása folytán nem kopik el gyorsan a munkavédelmi cipő. De ez mégis hogy kerülhető el? Léteznek bőrből és bőrrel kombinált anyagból készített munkacipők, de szintetikusat is találhatunk. Sok munkacipőre jellemző, hogy bizonyos helyeken megerősítik a gyártók. Általában az orron vagy a cipő sarkán szokott lenni egy gumiréteg, melynek köszönhetően ezeken a pontokon fokozottan véd a cipő.

A valódi bőr felsőrész előnye, hogy nem csak ellenálló, de jól szellőző anyag. Azonban a mai technológiai fejlettségnek köszönhetően a szintetikus anyagokat is hasonlóan lehet jellemezni. Persze az adott cipő árától is függ a minősége. 

Milyen legyen a kialakítása?

Mérlegelnünk kell abban a tekintetben is, hogy milyen gyakran használnánk a cipőt. Rendszeres munkához olyan munkavédelmi cipőt érdemes választani, ami nagyon jó anyagokból készült. Hosszú távon megéri jó döntést hozni. Ha azonban csak alkalmanként van rá szükségünk, akkor elgondolkodhatunk azon, hogy milyen tulajdonságok mentén válasszuk ki a lábbelit.

A cipő kiválasztásakor azt is érdemes figyelni, hogy pontosan mire is van szükségünk. Milyen munkavégzéshez van szükség a cipőre, hogyan dolgozunk, hogyan használjuk? Fontos a csúszásgátló kivitel, mert balesetveszélyes helyen dolgozunk? Esetleg rezgéscsillapítós cipőre van szükségünk, mivel nagyon sokat járkálunk munka közben.

A tökéletes munkavédelmi cipő tehát teljesen testreszabott. Ez azt jelenti, hogy úgy választjuk ki minden egyes jellemzőjét, hogy az a mi munkánkhoz igazodjon. Ott legyen gumierősítés, ahol szükségünk van rá, és minden egyéb tekintetben a nekünk fontos kritériumok alapján válogattuk össze a jellemzőket, mielőtt döntést hoztunk. Ebben az esetben nem fogunk csalódni. 

Mennyire kényelmes?

Általában minden cipő esetében fontos a kényelem. Ez persze fokozottan igaz a munkánk során viselt cipőre, melynek támogatnia kell a megfelelő munkavégzést. Legyen tökéletes és stabil a lábbeli, biztosítsa a megfelelő lábtartást. Éppen ezért jó, ha fogja a bokát. A talpra azt szokták mondani, hogy támogassa a talpon gördülő járást, különben hamar elfárad és elzsibbad benne a lábunk. De ez a munkavégzés jellegén is múlik. 

A lábat stabilan tartó munkavédelmi cipő nagyobb terhelés közben is támogatja a lábat. Ha ilyenkor a cipő megfelelő, akkor az ízületeket is védi, ezáltal könnyebb elkerülni a baleseteket.

(x)

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő