A város tüdeje: elképesztő otthont álmodtak a pécsi egyetemisták az építészeti világversenyre

Forrás: Világgazdaság/vg.hu

A Pécsi Tudományegyetem diákokból és oktatókból álló csapata újabb hihetetlen tervet valósít meg: egyedüli magyar résztvevőként egy környezetpozitív fecskeházat tervez a világ első számú egyetemistáknak szóló építészeti versenyére. Mutatjuk, mivel készülnek!

A koronavírus miatt egy kis eltolódás után, idén nyáron rendezik meg a rangos Solar Decathlon nemzetközi hallgatói innovációs házépítő verseny újabb európai eseményét, ezúttal a németországi Wuppertalban – számolt be róla a Pécsi Tudományegyetem.

A legkorszerűbb technológiákat felvonultató világversenyen 40 nemzetközi pályázóból kiválasztva, egyedüli magyar csapatként a PTE vesz részt a Lungs of the City – azaz magyarul „a város tüdeje” – projektjével.

Az építéshez május 20-án láthatnak hozzá az egyetemisták, és 14 nap alatt el kell készülniük vele, a verseny június 4-én a mérésekkel és a zsűrizéssel kezdődik.

A felépített mintaházakat Wuppertalban június 10. és 26. között lehet megtekinteni.

A város tüdeje

A projekt keretében a pécsi csapat egy városi tömbfejlesztést álmodott meg: természetes életterű, háromszintes kooperatív „fecskeházakat” teremtenének a város közepén (a belváros és a Zsolnay-negyed közé), a fiatalok számára megfizethető és fenntartható módon – foglalta össze a magyarepitestechnika.hu.

Az elképzelésük szerint:

  • optimalizálnák a lakótereket, hogy az ott élő közösség még jobban együtt tudjon működni;
  • az épület belső magja zöldkörnyezetté, kertecskévél alakítható,
  • lesz benne multifunkciós közösségi tér (mely vendégfogadásra, gyermekfelügyeletre, tanulókörre, klubfoglalkozásokra, műhelynek, könyvtárnak, közösségi kertészetnek is alkalmas), és egy kreatív műhely, ahol együtt lehet dolgozni;
  • a lakásokat könnyen átalakíthatóvá tervezik, ha bővülne a család;
  • fontos a fenntarthatósági szemlélet, az alacsony költségvetés, a fogyasztás mérséklése;
  • fenntartható, környezetbarát építészeti megoldásokat alkalmaznak.

A PTE csapata nem először szállt versenybe és látott munkához a Solar Decathlonon,  2019-es Hungarian NEST+ (magyar fészek) projektjükben a magyar Kádár-kockát (kockaházat) gondolták újra, és óriási sikert arattak ötleteikkel.

Itt írtunk erről:

VIDEÓ! Hatalmas sikert arattak a pécsiek

llyen nincs még egy! Gyomnövényt is felhasználtak a pécsiek az építészeti világversenyen

Hihetetlen házat terveztek pécsi egyetemisták!

Fotók: magyarepitestechnika.hu; vg.hu