Világbajnok lett a pécsi Wonder Woman!

Barabás Barbara még csupán 22 éves, de már 6 éve foglalkozik testépítéssel, több rangos elismerést is szerzett a sportágban és nem mellesleg akár 300 kilónyi súlyt képes kitolni a lábaival. Tiszta Wonder Woman! Nemrég pedig a WABBA (World Amateur Body Building Association) testépítő- és fitneszszövetség által Budapesten megszervezett Mr. & Ms. Universe világbajnokságon, bikini model kategóriában állhatott a dobogó legfelső fokára. Lapunknak nem csak a sikerről, de az odáig vezető, sokszor nehéz útról is beszélt a versenyszezon végén. 

Ha egy laikus megnéz néhány, valamilyen fitneszversenyen készült fényképet, nagyjából azt a következtetést tudja levonni, hogy nagyon – sok esetben extrémen – izmos férfiak és nők pózolnak a színpadon, elég kevés ruhában. De hogy jutnak el idáig ezek az emberek? Mennyi kemény edzés van mögöttük, hány többhetes diéta, mikor minden kalória, minden csepp víz számít? Ezekről is kérdeztük a frissen avatott világbajnokot.

Mint azt Barabás Barbara elmondta, az, hogy valaki színpadra álljon, hosszú évek munkája, ő 6 éve emelgeti töretlenül a súlyzókat. A versenyfelkészülésben számára az időbeosztás adja a legnehezebb feladatot, hiszen dolgozik, tanul, emellett naponta kétszer edz, előre megfőzi a diétás ételeket, sőt még némi kikapcsolódást és pihenést is be kell néha építenie ugyebár. Hozzátette, szereti, ha a napjainak keretet tud adni, de sokszor mégsem egyszerű a dolga.

A csinos fiatal nő a pécsi Cutler fitneszteremben edz, a képen látható Fitness 5-ba pedig pózoktatásra jár

– Szerencsés vagyok abból a szempontból, hogy egyébként sem vagyok oda az édességért, illetve amúgy is egészségesen próbálok étkezni, így ez nem okoz gondot. Én nem vagyok az a típus, aki a versenyek után teletömi magát hamburgerrel és pizzával. A sport is mindig az életem része volt, korábban kézilabdáztam, majd 16 évesen elkezdtem edzőterembe járni. Mikor egy-egy megmérettetésre készülök, szinte szemellenzőssé válok, csak az eredményt látom magam előtt.

Szinte fanatikus módon nézek mindennek utána, Ez az életem, nagyon tudok küzdeni.

Nyilván vannak nekem is rosszabb napjaim, de hajtanak a céljaim. Az, hogy világbajnok lettem viszont őszintén meglepett, szinte még most sem tudom felfogni, annyira boldog vagyok. Persze ezután sem szeretnék megállni, tavaszig még egy kis izmot építek és jöhetnek a következő kategóriák, illetve a profi mezőny, hiszen a bajnoki címmel pro-kártya is járt, így már nem csak amatőrként indulhatok. Előfordult már olyan, hogy túl izmosnak gondoltak, főként kívülállók, de szerintem nincs igazuk, mindig szem előtt tartom, hogy nőies maradjak – mondta lapunknak Barabás Barbara.

Arra is kíváncsiak voltunk, milyen súlyokat tud megmozgatni a vékony, de csupa izom hölgy. Mint elmondta, szabadsúlyos guggoláskor maximum 90 kilogrammot nyom ki tízszer – ami a testsúlya közel kétszerese –,

lábtológép esetében már előfordult, hogy 300 kilónyi tárcsát pakoltak fel rá neki.

Hozzátette, minden edzést élvez, nincs olyan, amire nemet mondana.

Barabás Barbara a versenyen

Jó ideje Hencz Richárd és Hencz-Pocsai Réka – aki adott már tippeket olvasóinknak fogyás és otthoni edzés terén, de maga is versenyzett korábban – készítik fel a fiatal nőt a versenyekre. Barabás Barbara azt is elárulta, hogy habár mindig is szimpatikusnak találta a versenyzést, először nehezére esett egy szál bikiniben végigvonulni a színpadon, mára viszont élvezi a dolgot, nem érzi a korábbi izgulást. Azt is hozzátette, hogy a pózolás – ami a sportágban kulcsfontosságú – kezdetben nehezen ment neki, de rengeteg gyakorlással most már magabiztosan tud mozogni tűsarkúban és a porondon.

Úgy fogalmazott: „Ricsi és Réka nélkül sehol nem lennék, mindenben támogatnak, számíthatok rájuk, egyedül lélekben és testben sem tudnék így helytállni. Ricsi segítsége nélkül nem tudtam volna ilyen formát elérni, ő írja az edzéstervemet és étrendemet, sőt, ha ő nem bíztat, nem is kezdtem volna el versenyezni. A pózolás és a színpadi prezentáció terén pedig igazi csodát művelt velem Réka.”

Pécsről többen is részt vettek a rangos sporteseményen, Frank-Helstáb Lilla a bikini pro kategóriában 1. helyet szerzett, míg Andi Diána a bikini +35 kategóriában 2. és Fodor László a men’s physic kategóriában 7. helyezést ért el.

Barabás Barbara most a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának elsőéves hallgatója Táplálkozástudományi MSc szakon. Korábban itt végzett rekreációszervező és egészségfejlesztőként. Tanulmányai mellett a Cutler Gym & Fitness Center edzőteremben dolgozik, jelenleg recepciós, de később személyi edző szeretne lenni, amihez már szintén megszerezte a szakképesítést. Eddigi főbb versenyeredményei a következők: 2021. WABBA világbajnokság – Miss Bikini Model +163cm 1. hely és profi kártya megszerzése; 2021. WABBA Hercules Olympia – Miss Bikini Model Junior 1. hely, Miss Bikini Model +163cm 1. hely, Pro Bikini 3.hely; 2020. INBA Elite Tour & Pro Show – Bikini Divas Junior 1.hely; 2019. INBA GP – Bikini Fitness 1. hely, magyar bajnoki cím; 2019. Scitec Muscle Beach – Miss Bikini 1. hely; 2019. INBA/PNBA Európa Bajnokság – Bikini Divas Junior 2.hely; Kriko Kupa 9.0, X. – Model Physique Junior 2.hely.

Itt egy rövid videót is láthatunk a versenyfelkészítésről: