50 éve testvérvárosok: kulturális évaddal ünneplik Pécs és Eszék kapcsolatát

A kulturális évad remek alkalom arra, hogy az eszékiek Pécsre, a pécsiek pedig Eszékre látogathassanak és megismerhessék egymás értékeit.

Pécs és Eszék közös kulturális évadot hirdet a két város 50 éves testvérvárosi évfordulójának alkalmából. Az évad első pécsi állomása a Zsolnay Pikniken lesz, ennek apropóján szerveztek május 19-én sajtótájékoztatót a Bóbita Bábszínháznál található szabadtéri színpadnál.

Érkezik a tavasz első pécsi fesztiválja, a Zsolnay Piknik

– Eszék és Pécs fél évszázados testvérvárosi kapcsolatának egyik alapja, úgy gondolom, mindig is a kultúra volt. A két város rengeteg olyan programot szervezett ennyi idő alatt, amelyek erősítették ezt a kapcsolatot. A jubileum alkalmából azonban valami különlegeset szerettünk volna együtt létrehozni, amellyel tovább tudjuk mélyíteni az együttműködést. A közös kulturális évadunk keretében ezért Eszéket Pécsen, Pécset pedig Eszéken mutatjuk be különböző programokkal, hiszen mindkét város büszke lehet kulturális értékeire – mondta köszöntőjében Zag Gábor kultúráért felelős alpolgármester.

Zag Gábor

Ezt követően Ivan Kristijan Majić, az Eszéki Kulturális Központ igazgatója hangsúlyozta, hogy az elmúlt két év során a pécsi és az új eszéki városvezetés sokat tett együtt azért, hogy a két város közötti kapcsolat tovább erősödjön.

– Ezek nem csak üres szavak, hiszen – ha csak az elmúlt napokat nézzük – nemrég nyílt Pécsen egy eszéki fotóművészek munkáit bemutató kiállítás, Eszéken pedig a Mecseki Fotóklub alkotói mutatkozhattak be, de a Pannon Filharmonikusok is adott egy gyönyörű koncertet a kulturális központunkban. Ez az évad tehát remek alkalom arra, hogy az eszékiek Pécsre, a pécsiek pedig Eszékre látogathassanak és megismerhessék egymás értékeit, mert ez a testvérvárosi viszony igazából nem a politikusok között él a legjobban, hanem a városok lakói, az emberek között – fogalmazott.

Hummel Márk, Ivan Kristijan Majić és Zag Gábor

Ezután Hummel Márk, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője ismertette az évad néhány fontosabb programját: május végén Pécs is megjelenik az Eszéki Pannon
Könyvfesztiválon, júniusban Pécsett a LOKART képzőművészeti fesztivál keretében látnak vendégül eszéki alkotókat, a Sétatéren pedig június 25-én fellép a Vanja i Nesvil Funk (HR) zenekar. A későbbiekben egy horvát művész közreműködésével ad koncertet Bogányi Gergely, a Mecsek Kórus fellép az Eszéki Kulturális Nyár programsorozat részeként és szeptemberben, Pécs Város Napján is több együttműködés valósul meg. Ősszel Eszék–Pécs futást szerveznek, és a horvát város megjelenik a Pécsi Napok programjaiban is. A PécsLIT irodalmi fesztiválon szeptember 15-én pécsi és eszéki szerzők felolvasásával rendeznek irodalmi estet a Pécsi Horvát Színházban.

Hirdetés