A „nevetnikéknek” hála 15 pécsi kisgyerek táborozhat ingyen

Sok alkalommal írtunk már a Nevetnikék Alapítványról, akik áldásos önkéntes tevékenységükkel általában kórházban fekvő kis betegek napjait igyekeznek szebbé tenni. Most pedig tőlük eddig nem megszokott módon varázsoltak jókedvet pár pécsi kisgyermek nyári szünetébe, első alkalommal szerveztek napközis tábort, méghozzá teljesen ingyen. 

Sajnos volt egy hosszabb időszak, mikor a járványhelyzet miatt szinte senki, így még az önkéntes nevettetők sem járhattak be – vagy csak korlátozottan – a Pécsi Gyermekklinikán fekvő betegekhez. Habár akkor is igyekeztek különböző online felvételekkel (ezekről ITT és ITT is írtunk például) felvidítani a kis páciensek napjait, nyilván örülnek annak, hogy most már újra személyesen tudnak velük találkozni. A koronavírus miatti kényszerszünetben sem álltak le azonban a jótékonykodással, mint azt Kőműves Glória, a Nevetnikék Alapítvány kuratóriumi elnöke és programkoordinátora lapunknak elmondta, időseknek és bajba jutott családoknak segítettek ételcsomagokkal és bevásárlással. Ekkor merült fel az igény a nyári tábor iránt is.

– Májusban lehetett jelentkezni, most pedig 15 általunk kiválasztott általános iskolás gyerek vesz részt az ötnapos táborban. Közülük többen nehéz anyagi körülmények között élő családból származnak, olyanokat is fogadtunk, akiknek a szülei dolgoznak, és nem tudják megoldani másképp a gyermekfelügyeletet. De akad a résztvevők között, akit azért választottunk, mert a vírus miatt sokáig nélkülözte a korosztályába tartozók társaságát. A programok között van bűvészbemutató, de különböző kreatív és zenés foglalkozások, sőt mesemondás és egy kirándulás a pécsi belvárosban is szerepelnek a repertoárban. A fókusz alapvetően arra esik, hogy jól érezzék magukat a résztvevők. 3 önkéntesünk van jelen folyamatosan, többen pedig beugranak egy-egy napra vagy workshop erejéig. Jövő héten majd Kaposváron is megtartjuk a hasonló táborunkat, ott tíz, 8-13 éves korú gyerek részvételével – fejtette ki Kőműves Glória.

Hozzátette, a krízishelyzet hozta magával ezeket az újfajta tevékenységeket, melyeket átmenetileg végeztek, de jövőre szeretnének újra csak a kórházban ápolt gyermekekre koncentrálni.


Habár a Pécsi Gyermekklinikára járó csapatba most nem tudnak újabb önkénteseket bevenni, mégis bárki segíthet szabadidejében az alapítványnak. Folyamatosan keresnek lelkes játékkészítőket, akik a „nevetnikék” által biztosított eszközökkel, műhelyfoglalkozás keretében barkácsolhatnak kis ajándékokat a krónikus beteg gyerekek számára. Erről még többet olvashatunk IDE kattintva.