Az oktatási mozgalom segít megtanulnunk a demokráciát: Pankotai Lili a pécsi beszélgetés vendége

Pankotai Lili 2022. október 25-én Pécsett, egy szolidaritási flashmobon a Nagy Lajos gimnázium előtt

Fontos dokumentumfilmet nézhetünk meg az Apollo Moziban, melynek fókuszában az oktatási mozgalom áll. A vetítés után a szervezők beszélgetésre invitálják az egybegyűlteket: közösen gondolkodhatunk el azon, mit tehetünk azért, hogy a demokrácia a mindennapokban is megélhető legyen.

A rendezvényt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezi a pécsi Apollo Moziba február 28-án. A 19 órakor kezdődő dokumentumfilm-vetítést követő beszélgetésen Bosák Levente, a Három Lépcső Tanulóklub alapítója, a nemrég Szabad díjjal kitüntetett Pankotai Lili aktivista és Balázs M. Eszter, a TASZ munkatársa vesz részt Arató Szonja moderálásában.

A téma a mindig fejlődő oktatási mozgalom lesz, szó esik majd az egyén felelősségéről és arról, mit tehetünk egy jobb és demokratikusabb rendszerért.

A felhívás így szól az eseményhez:

„Sztrájkoltak a gyereked iskolájában a tanárok? Tudod, mi a baj státusztörvénnyel? Hallottál már a 7igenes népszavazásról? Voltál te vagy a gyereked tüntetni? Ha bármelyik kérdésre igen a válaszod, hozzád is elért az oktatási mozgalom, és talán magad is részt vettél benne valamilyen formában. Azt már jóval kevesebben tudják, hogy a megmozdulások, akciók mögött egy elkötelezett, pedagógusokból, diákokból, szülőkből és civilekből álló csoport sok száz, sok ezer órás munkája húzódik meg, akik közül sokan több mint másfél éve folyamatosan részt vesznek a mozgalom építésében.

A legújabb rövidfilm róluk szól, az ő történeteikből mutat be néhányat.

Az oktatási mozgalom nem mindig látványos, de az biztos, hogy fokozatosan fejlődik. Sokszínű közössége, sokféle akciója pedig lehetőséget ad arra, hogy a demokrácia a mindennapokban is megélhető élmény legyen.”

További részletek itt olvashatók a rendezvényről.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés