Lélegeztetett gyermekek gyógyítását segítő eszközök érkeztek a pécsi klinikára

Az Országos Jótékonysági Vadásztársaság adományából speciális gyógyszerporlasztó és lélegeztető gép párásítására szolgáló készülékeket vásárolt a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Osztálya. Az új eszközök a kisbetegek gyógyítását segíti. 

Immár hagyomány, hogy az Országos Jótékonysági Vadásztársaság rendszeresen megajándékozza – több más kórházzal együtt – a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikáját. Az elmúlt években ultrahang- és elektroterápiás készüléket, valamint digitális, hordozható mellkasszívó berendezést tudott beszerezni az intézmény – közölte az egyetem.

Éves szinten több mint 300 gyermeket ápolnak a pécsi gyerekklinika intenzív osztályán, mely regionális centrumként valamennyi súlyos esetet ellát. Közülük nagyjából minden ötödik kicsi szorul lélegeztetésre. Ezért döntött úgy az egyetem, hogy a támogatást ezúttal az ő gyógyításukat segítő gépek beszerzésére fordítja.

Az új eszközök előnyeiről Rózsai Barnabás, a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Osztályának vezetője tájékoztatott. Mint mondta:

lélegeztetett betegek esetében a maszkon keresztüli gyógyszerporlasztás nem alkalmazható, hiszen azt nem lehet csatlakoztatni a lélegeztető tubushoz. A speciális porlasztó a lélegeztető gép rendszerébe becsatlakoztatható, és a légzőkör megszakítása nélkül alkalmas arra, hogy gyógyszert juttasson a légutakba. A párásító készülék pedig 100 százalékos páratartalmat biztosít és melegít, megakadályozva a légutak kiszáradását a lélegeztetés folyamán.

Az új eszközök 1,8 millió forintba kerültek.

Képeink forrása: Csortos Szabolcs/UnivPécs

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés