13 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapKorzóÉletmódAllergiások, tartsatok ki!

Allergiások, tartsatok ki!

Még tart a parlagfű-pollenszezon csúcsidőszaka.

A hét elején a parlagfű virágporának koncentrációja országos átlagban nagyon magas. Kedden és szerdán a nyugatról érkező lehűlés hatására csökkenhet a koncentráció, enyhülhetnek az allergiás tünetek – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján.

Mint írják, a csalánfélék virágpora jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a kenderféléké alacsony-közepes, az ürömé, az útifűé és a libatopféléké alacsony, esetenként közepes szintet érhet el.

  • Jelen van még a levegőben a pázsitfűfélék, a lórom, az ernyősvirágzatúak, illetve a rézgyom és a szerbtövis pollenje, országosan alacsony koncentrációban.
  • Helyenként még ott van a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, illetve a fenyőfélék virágporából néhány szem, legfeljebb alacsony koncentrációban.
  • A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan a közepes-magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A parlagfűre érzékenyeknél folyamatosan közepes és erős tünetek jelentkezhetnek, melyek a pollenkoncentráció emelkedés hatására fokozódhatnak, jelentkezhet orr- és szájnyálkahártya viszketés, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés.

Fontos ilyenkor a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint az orvosi konzultáció szükség esetén, de érdemes követni a pollen-előrejelzést is – javasolja az NNK.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő