29 C
Pécs
kedd, június 18, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletRendkívüli közgyűlés: új vezérigazgató került a PVH élére

Rendkívüli közgyűlés: új vezérigazgató került a PVH élére

Rendkívüli ülést tartott ma a pécsi közgyűlés, amelyet két témában hívtak össze. A testület szavazott a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. új vezérigazgatójáról és egyéb, önkormányzati cégekhez kapcsolódó pozíciókról, illetve döntött arról is, hogy fedezetet biztosít közel harminc új zebra létesítéséhez. Élőben, szövegesen közvetítettük a fontosabb történéseket. A Pécs Tv közvetítése ITT érhető el.

9.40: Péterffy Attila megnyitja az ülést.

Önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok személyi kérdései

Ruzsa Csaba alpolgármester: Szabó Szilárd augusztus 1-gyel távozott a PVH Zrt. vezérigazgatói posztjáról. Családi tragédia miatt döntött így Szabó Szilárd. A normális napi működés biztosítása érdekében döntöttek úg, nem várják meg a szeptemberi rendes közgyűlést. Az eddigi gazdasági igazgató kinevezéséra tesz javaslatot. Jedlicska Zsófia Melinda 2020 óta dolgozik a cégnél. Bruttó 1 millió 400 ezer forint lesz a bére, és 70 százalékos éves prémiumot is kaphat.

Ehhez kapcsolódóan igazgatósági tagságokról is dönthet a közgyűlés.

Kővári János (ÖPE): Azt kéri az új igazgatótól, hogy a szeptemberi vagy októberi közgyűlésen a terveiről, elképzeléseiről számoljon be.

Péterffy Attila: Jedlicska Zsófia szabadságát tölti, mert éppen 50. születésnapját ünnepli, ezért nincs jelen. Teremtenek arra lehetőséget, de nem a közgyűlésen, hogy a vezérigazgató elmondja terveit a képviselőknek.

Topán László (Tiszta Kezek): Fontos ügyekről nem szabadna ilyen gyorsan dönteni, ez a Fidesz törvényalkotási módszere. Nem érti, miért nem lehetett ezt az előterjesztést már múlt csütörtökön elküldeni a képviselőknek, miért kellett utolsó pillanatban behozni ezt az előterjesztést a közgyűlés elé. Nem érti, miért nem lehet három hetet várni ezzel a döntéssel. Az is visszás, hogy pályáztatás nélkül döntenek pozíciókról, már nem első alkalommal. Ellentétes példa az állatkert vezetői pozíciójára kiírt pályázat. Szabó Szilárd bruttó 1,8 milliót keresett, az új jelölt 1,4 milliót fog. Kíváncsi, mi az oka ennek. Esetleg Szabó Szilárd érdekérvényesítő képessége volt nagyobb, vagy az új jelölt elégedett meg ennyivel? Reméli, nem azért fog kevesebbet keresni, mert nő.

Ruzsa Csaba: Alaptalan feltételezések ezek. Szabó Szilárd feladatkörébe tartozott egy holding előkészítése, ez megtörtént, bár az a döntés született, hogy nem alapítanak holdingot. Az új igazgató feladatkörében nincs benne ez, ezért alacsonyabb a bére. Különböző számlakifizetések miatt nem lehetett megvárni a szeptemberi rendes közgyűlést.

Kővári János: nem lett kevesebb Szabó Szilárd fizetése, miután kiderült, hogy nem lesz holding, peidg nyilván nem a közelmúltban dőlt ez el. Ragaszkodik a vezérigazgató közgyűlési nyilvános meghallgatásához.

Dr. Csizmadia Péter (Fidesz): A PVH-nál vannak problémák, az idei nehéz év a társaság számára. Mivel a gazdasági vezető viszi tovább az ügyeket, talán nem lesznek fennakadások a működésben. A Tettye Forrásház igazgatóságába olyan személyt delegáljanak Szabó Szilárd helyére, aki valódi segítséget tud nyújtani a cég stratégiájának kialakításában. Az ilyen kényszerű személycserék nem szokták javítani a működést.

Megszavazták az előterjesztést.

10.18:  Fedezet biztosítása gyalogátkelőhelyek kivitelezéséhez, műszaki ellenőrzéséhez és terveztetéséhez

Ruzsa Csaba: Az önkormányzat jelenleg 28 helyszínre vonatkozóan rendelkezik létesítési engedéllyel gyalogátkelő építésére, további három helyszínen pedig gyalogos átvezetés létesítésére van mód. Az előkészített helyszínek tervezők által becsült megvalósítási költsége valamivel több mint 857 millió forint. Javasolja, hogy ezt az összeget a fejlesztési önerő és előfinanszírozási alapból biztosítsa az önkormányzat, annak érdekében, hogy a kivitelezési közbeszerzés megindítható legyen. További zebrák tervezésenek fedezetbiztosításáról is dönthet a közgyűlés.

Kővári János: Pécsiek sokasága van felháborodva azon, hogy túl sok helyen zajlik útfelbontás, felújítás, pár nap múlva indul a tanév. Nem tudták tartani ígéretüket, hogy a felújítástól kezdve öt éven belül nem bontanak fel utat. Teljes a káosz a városban.

Ruzsa Csaba: Iskolakezdésre sok helyen megnyílnak most még útfelbontás miatt lezárt területek. Két helyszín van, ahol ez sajnos nem történik meg, az egyik a Siklósi út, a másik a Nagy Imre út, ezek gyakorlatilag állami beruházások, sok beleszólása ezekbe a projektekbe az önkormányzatnak nincs. Odafigyelnek arra, hogy ezeknél a projekteknél elkerülő útvonalakat biztosítsanak és javasoljanak a közlekedők számára.

Péterffy Attila: A Nagy Imre úton az önkormányzati projekt során lefektetett aszfaltot bontották meg egy, az agglomerációt kiszolgáló projekt érdekében. Megtehettük volna, hogy ellenállunk, nem tettük, mégpedig a Pécs környékén élők érdekében, de ha Kővári azt kéri, bírságolják meg az állam által megbízott céget, meggondolják.

Kővári János: Sok útfelbontás zajlik, erre a polgármester kettőt emelt ki. Három nap van arra, hogy elkerüljék a közlekedési káoszt, kéri, tegyenek valamit ennek elkerülése érdekében.

Auth István (Pécs Jövője – DK): Folyamatos volt az egyeztetés a lakókkal a felbontott területek környékén, de az állami bürokrácia nehézkessége miatt az önkormányzatnak számos esetben meg van kötve a keze.

Megszavazták az előterjesztést.

Vége a rendkívüli ülésnek.

Ünnepi közgyűlés szeptember 1-én, pénteken lesz a Kodály Központban.

Szeptember 19-én lesz az első havi rendes közgyűlés.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő