14 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálKönyv nem vész el

Könyv nem vész el

November harmadikától bezárt a Minerva könyvtár, miután új helyre, az Uránvárosban található Pécsi Kulturális Központba (régebbi nevén Szivárvány Gyermekházba) költözik. A váltás oka, hogy nem sikerült az eddigi fenntartási keretek között megnyugtató feltételeket biztosítani a bibliotéka számára. Az intézmény 140 ezer kötetet tartalmazó gyűjteményének egy része a Tudásközponthoz, több pécsi iskolához és erdélyi településekre kerülhet.

November 3-án végleg bezárt az eddig az Athinay úton, a szocialista pártszékház közvetlen szomszédságában működő Minerva Könyvtár. A Pécsi Kulturális Központ új fiókkönyvtáraként november 24-től várja az olvasókat a bibliotéka, amelynek fenntartója az elmúlt időben gazdasági nehézségekkel küzdött. A problémákat jelzi, hogy bár már elkezdődött a fűtési szezon, ez az Athinay úti épület esetében nem következett be, ugyanis már a fűtésszámlák kifizetésére sem forrása a fenntartó egyesületnek.

Már nem könyvtár...
Már nem könyvtár…

Most azonban megoldódni látszik a hányatott sorsú intézmény sorsa. Lászlóné Bauer Nóra, az intézmény vezetője elmondta, hogy a könyvek egy része a Tudásközpont állományába kerül, a gyűjtemény jelentős részét gimnáziumok és általános iskolák számára teszik elérhetővé, de jut Erdélybe is a kötetekből, sőt, a legvégén megmaradó könyveket lakossági börze keretében árusítják ki.

– Elsősorban pécsi intézményekbe szeretnénk eljuttatni az általunk már nem használt könyveket. Már jutott a kötetekből például a Művészeti Gimnázium és a Waldorf-iskola részére is, de további tanintézmények, gimnáziumok és általános iskolák számára is marad – mondta lapunknak Lászlóné Bauer Ilona.

Ha a közgyűlés is úgy dönt, akkor a tervek szerint a jövő év elejétől már önkormányzati intézményként tevékenykedhet tovább a könyvtár, ami biztos jövőt jelenti a bibliotéka és benne dolgozók számára.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő