23 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapHírzónaTízmilliós adományt kapott a PTE mellrákkutató csoportja

Tízmilliós adományt kapott a PTE mellrákkutató csoportja

10 millió forintot adományozott az AVON Magyarország a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Wnt jelátviteli kutatócsoportjának a mellrák elleni kutatás elősegítésére. A Prof. Dr. Pongrácz Judit által vezetett kutatócsoport a teljes összeget a mellrákkutatást segítő eszközök vásárlására fordítja majd.

A szépségipari vállalat 2013 októberében háromállomásos programsorozatot indított, hogy felhívja a figyelmet az emlőrák elleni küzdelem fontosságára. A rendezvény részeként akkor több mint ötszáz ember vett részt az ingyenes egészségügyi szűréseken, és több mint ezer ember sétált Edelény, Szeged és Pécs utcáin. A tavaly megkezdett kampány idén kapcsolódott a Pécsett már hagyománnyá vált megmozdulásához: A Magyar Rákellenes Liga Pécsi Alapszervezete október 31-én újból „Rózsaszín Séta Pécsett” elnevezésű jótékony célú sétát szervezett a városban, amelynek részeként az AVON hivatalosan is átadta a 10 millió forintos adományát a Pécsi Tudományegyetem égisze alatt működő Szentágothai János Kutatóközpont Wnt jelátviteli kutatócsoportjának. A kutatócsoport tevékenységére a Magyar Rákellenes Liga Pécsi Alapszervezete hívta fel az AVON illetékeseinek a figyelmét, ugyanis a kutatócsoport kiemelt célja az emlőrákkutatásban az áttétképződés megakadályozását célzó kutatások meggyorsítása.

Prof. Dr. Pongrácz Judit, a Wnt jelátviteli kutatócsoport vezetője és a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára üdvözli az adományt: „Az AVON-nak köszönhetően, a 10 millió forintos összeg segítségével újabb lépést tehetünk a mellrák elleni küzdelem mezején. A teljes összeget két műszer, az ún. Real-time PCR készülék és egy Luminometer megvásárlására fordítottuk. A kutatócsoportnak ez idáig egyik műszer sem állt rendelkezésére, ami nehezítette a kutatási, fejlesztési folyamatokat. A PCR készülék nagy segítség lehet a daganatok altípusai és az áttétek közötti különbségek meghatározásában, a Luminometer pedig a mellrák ellenes gyógyszerek tesztelésében és fejlesztésben.”

– Nem győzzük hangsúlyozni: a mellrák esetében nagyon sok tennivalónk van még. Az önvizsgálat és a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozó figyelemfelhívó kampányaink mellett, vállalatunk számára kiemelten fontos, hogy olyan szervezeteket, kutatócsoportokat támogasson, amelyekkel karöltve nagy lépést tehetünk a mellrák legyőzése felé. Ezen túl folyamatosan arra törekszünk, hogy a lehető legtöbb információval segítsük a nőket a betegséggel kapcsolatban. Az AVON által működtetett „Remény vonala” elnevezésű ingyenes hívószámon az emlőrákkal kapcsolatban tehetnek fel az érdeklők kérdéseket, kaphatnak lelki támogatást vagy épp bővebb információt a betegségükről – mondta el Végh-Kósa Anita, az AVON kommunikációs vezetője.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő