Ha nemrég kaptuk kézhez a diplománkat, és az egyetem után immár a munka világába kell belépnünk, akkor a könnyű és gyors elhelyezkedés érdekében az alábbi 5 tippet mindenképp ajánlott figyelembe venni. Hogyan készüljünk fel az előttünk álló kihívásokra? Mit tehetünk azért, hogy minket válasszanak a munkaadók? Mutatjuk a válaszokat!

1. Gondoljuk végig, milyen munkakörben dolgoznánk szívesen!

Egy mérnöki, egészségügyi vagy éppen bölcsész diplomával is számos különböző állás szóba jöhet. Az egyetemet immár elvégeztük, úgyhogy itt az ideje kicsit leszűkíteni a számunkra ideális munkakörök listáját. Ehhez nem kell mást tennünk, csak gondoljuk át alaposan, hogy szívünk szerint milyen munkával töltenénk a napjainkat.

Természetesen nem muszáj rögtön egy konkrét, specifikus munkakört megnevezni, ezért kezdetnek már az is megteszi, ha eldöntjük, hogy inkább egy pörgősebb vagy nyugisabb állást vállalnánk. Amíg egyesek a kifejezetten teljesítményalapú és impulzusokkal teli munkákat szeretik, addig mások a kiszámíthatóbb és nyugodtabb állásokat kedvelik.

TIPP: Az önéletrajz készítése során állítsunk össze egy profi, látvány és tartalom szempontjából is előnyös CV-t. Így a jelentkezéseink során mindig egy letisztult és a mai formai elvárásoknak is maradéktalanul megfelelő önéletrajzot csatolhatunk az üzeneteink mellé.

2. Tanuljunk továbbra is kitartóan!

Habár a tanulmányaink hivatalosan véget értek, de ennek ellenére mindenképp ajánlott továbbképezni magunkat. Ugyanis a főiskolán vagy egyetemen nem feltétlenül sajátítjuk el az állások betöltéséhez szükséges tudást, hiszen jellemzően csak az alapokat fektetjük le. Éppen ezért fontos, hogy szakmai könyvek és videók segítségével folyamatosan fejlesszük a tudásunk.

Tanuljuk meg a szakzsargont és a napjainkban divatos külföldi kifejezéseket is, hogy az állásinterjúkon már ne érjenek váratlanul az ilyen szavakat tartalmazó kérdések. Ezzel garantáltan jó pontot fogunk szerezni a vezetőség szemében, hiszen látják, hogy szakmailag felkészültek vagyunk, és nem a “nulláról” kell majd beletanulnunk az adott munkakörbe.

3. Vegyük számításba a diplománkhoz kevésbé kapcsolódó pozíciókat is!

Az élet akár úgy is hozhatja, hogy a végzettségünktől egészen távol álló munkakörben helyezkedünk el. Ha az egyetemi évek végén vagy a diploma átvételét követően meggondoltuk magunkat, és inkább egy teljesen új területen szeretnénk dolgozni, semmiképp ne féljünk belevágni a kalandokba. A lényeg, hogy szeressük, amit csinálunk, ezért legyünk nyitottak az álláskeresés terén.

Például ha informatikával kapcsolatos diplomát szereztünk, de már most is unjuk a rengeteg bent töltött időt, akkor az agrikultúra egy remek kiindulópont lehet. Persze a legkézenfekvőbb döntést a jelenlegi diplománkhoz köthető munkák jelentik, de ha változtatni szeretnénk az elképzeléseinken, akkor az első állásunk keresésekor ezt még nyugodtan megtehetjük.

4. Kérdezzünk bátran az ismerőseinktől!

Akár idősebb barátainkat és a családtagjainkat is megkérdezhetjük, hogy ők hogyan kerestek állást, illetve szerintük jó döntést hoztak-e végül. Így nemcsak számos hasznos ötletet kaphatunk, hanem magáról a nagybetűs életről is sokat tanulhatunk. Érdeklődjünk, hogy miért pont azt a szakmát és állást választották, továbbá arról is, hogy milyen képzettséggel kezdtek el dolgozni.

Ezen beszélgetéseknek köszönhetően akár konkrét állásajánlatokat is kaphatunk, ha valamelyik ismerősünk beadja az önéletrajzunkat a munkahelyén, vagy éppen tud valakit, aki hozzánk hasonló munkaerőt keres. Ezek a kapcsolatok még akkor is jól jöhetnek, ha egyelőre csak telefonszámot cserélünk néhány emberrel, hiszen később lehet, hogy konkrét állással keresnek majd.

5. Készítsünk profi önéletrajzot!

A pozitív első benyomás az álláskeresés során is rengeteget számít, ezért az önéletrajzunk minőségét soha nem szabad a véletlenre bízni. Az önéletrajz készítéséhez válasszunk egy megbízható weboldalt vagy alkalmazást, amelynek segítségével könnyedén összeállíthatjuk a CV-nket.

Az önéletrajzunk legyen átlátható és sallangoktól mentes. Szerencsére a megfelelő önéletrajz készítő használatával a design miatt egyáltalán nem kell aggódnunk, csupán az adatainkat szükséges megadni, illetve egy előnyös profilképet feltölteni.

Ha friss diplomásként keresünk állást, a fenti 5 tippet mindenképp érdemes megfogadni. Fontoljuk meg alaposan, hogy milyen munkakörben dolgoznánk szívesen, továbbá készüljünk fel profin az interjúkra is. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a tanulás java gyakran a diploma megszerzése után következik, hiszen ekkor fogjuk elsajátítani a szakmánk gyakorlati részét. Álljunk magabiztosan, de alázatosan a feladathoz, és vágjunk bele életünk új fejezetébe!

(x)

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés