Hidraulika szivattyú típusok, működési elvek

A hidraulikus rendszerek alapvető kelléke a hidraulika szivattyú. A szivattyúnak számos fajtája ismert. Mobil hidraulikában, ahol a hidraulikus rendszer munkagépen vagy teherautón található, a fogaskerekes vagy dugattyús hidraulika szivattyú az elterjedt, ritkább esetben előfordul csendes üzemű, lapátos szivattyú is.

Bővebben: Hidraulika szivattyú típusok, működési elvek

Az MPH webshop hidraulika szivattyúi között egészen biztosan Ön is megtalálja az igényeinek megfelelő típust, amely minden elvárásának eleget tesz.

Fogaskerekes szivattyú

A hagyományos, fogaskerekes szivattyúk robusztus, egyszerű és nagyon megbízható konstrukciók. Általában képesek kétirányú működésre, ennek köszönhetően csővezeték töltésére és ürítésére is alkalmasak. Remekül alkalmazhatóak különböző viszkozitású anyagok kezelésére. Egységes szállítási teljesítmény leadására képesek, magas hatékonysági fokon. A viszonylag egyszerű szerkezetnek köszönhetően hosszú élettartam és könnyű karbantartás jellemzi.

Dugattyús hidraulika szivattyú

A dugattyús szivattyúk remekül alkalmazhatóak mobilgépek esetében. Ezek a szivattyúk képesek változó folyadékszállításra, illetve a mobil munkagépek esetében jellemző, nagy nyomást biztosítani.

Teherautók és mozgatható munkagépek esetében is fontos, hogy a kezelő minden figyelmét a gép irányítására fordíthassa, így a változó folyadékszállítás szabályozása automatikusan történik. Az automatikus szabályozás megoldására különböző lehetőségek állnak rendelkezésre.

  • Nyomásszabályozott szivattyúk: Ebben az esetben a maximális rendszernyomás elérésekor a szivattyú automatikusan lejjebb veszi a szállított folyadékmennyiséget, hogy a nyomás ne növekedjen tovább. Hátránya, hogy a szivattyú akkor is maximális nyomáson üzemel, amikor kevesebb is elegendő lenne.
  • Teljesítményszabályozott szivattyúk: Itt a beállított határteljesítmény elérésekor a szivattyú csökkenti a szállított folyadékmennyiséget, és a pillanatnyi nyomáshoz igazítja azt. Hátránya, hogy akkor is maximális teljesítményen üzemel, amikor a munkavégzéshez kisebb teljesítmény is elegendő lenne.
  • Terhelésérzékelő szivattyúk: Ennek a típusnak nagy előnye az előző kettőhöz képest, hogy mindig a megfelelő nyomást, és a gépkezelő által beállított munkahenger sebességnek megfelelő teljesítmény biztosít. Az előző kettő esetben a rendelkezésre álló, és a szükséges nyomás/teljesítmény különbözetet a rendszernek el kell nyelnie, amely a kelleténél jobban felmelegíti a hidraulika rendszert, és csökkenti a hatékonyságot.

Minőség és karbantartás

A megfelelő minőségű és az adott feladat sajátosságainak leginkább megfelelő hidraulika szivattyú kiválasztása elengedhetetlen a hatékony munkavégzéshez. Minden esetben győződjön meg a gyártó termékeinek megbízhatóságáról, valamint kérjen garanciát a megvásárolt modellre.

A gyártó által javasolt időközönként ellenőriztesse a szivattyú állapotát egy szakemberrel, a biztonságos és hosszú távú működés érdekében.

(x)

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés