14 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
Kezdőlap#PécsCsillagok között kalandoztunk Pécsen!

Csillagok között kalandoztunk Pécsen!

Egy kivételes kiállítás várja mától az érdeklődőket a 4 millió beoltott után ismét megnyíló Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriumában. Schmall Rafael asztrofotós a messzi Namíbiában készített képeit csodálhatjuk meg. Mi már megnéztük a tárlatot, és mindenkinek ajánljuk! 

Schmall Rafael asztrofotós egy néhány főből álló csapat tagjaként 2018 májusában utazott Namíbiába, hogy megörökítse az afrikai égboltot, mely szinte hihetetlen látványosságokat – árnyékot vető Tejút, csillagok, égi jelenségek, melyeket hazánkból a déli horizont kitakar – tár a szem elé.

A fotós így mesélt élményeiről a kiállítás megnyitása előtt:

[su_quote]Számos fotót készítettem már a csillagos égboltról. Azonban a déli ég engem is meglepett, négy napig el sem hittem, hogy ennyire látványosan csillagos-kontrasztos, markáns tejutas égbolt létezik-e egyáltalán. 16 éjszakás expedícióm során igyekeztem a lehető legtöbb fotót elkészíteni. Hatalmas panorámaképektől kezdve a távcsöves asztrofotókon át a modern mobiltelefonos tájképekig összesen húszezer kép gyűlt össze. Ennek egy szeletét ez a kiállítás jeleníti meg.[/su_quote]

Mi is ellátogattunk a planetáriumba, mutatunk is néhány kedvcsináló fotót!

Az erős holdfény ellenére is csodálatosan látszik az alábbi képen galaxisunk – nagyon tetszett a kiállításban, hogy minden műhöz fűztek egy rövid, de annál érdekesebb leírást, így meg is érthetjük, mi tárul a szemünk elé, mi zajlik pontosan az égbolton.

A kép címe: Mancsnyomok az égen. Ugye ti is látjátok őket?

Füstcsóva a Tejút előtt.

A képen egy üstökös látható, melynek feje egy hangyászhoz hasonlít, aki épp egy „hangyabolyhoz” (csillagködhöz) igyekszik.

Hatalmas színes csillagköd.

Az égi jelenség neve: Kígyó-köd, mely 650 fényévnyire van tőlünk és a Tejút központja előtt helyezkedik el. Gondoltátok volna? A mi naprendszerünk is egy ilyen csillagködből született 4,5 milliárd évvel ezelőtt.

Mint egy fényes vattacsomó!

Íme a Sas-köd, mely 7000 fényév távolságra van a naprendszertől.

Személyes kedvencünk: a Szeneszsák!

A Starlink műholdsereg átvonulása az Albireo csillag előtt. A kép kategóriagyőztes lett egy 2020-as rangos asztrofotós versenyen.

A déli ég rózsája.

Tejút-trió:

Harcoló sárkányok. A leírás szerint a hatalmas csillagköd nagyon hasonlít a Michelangelo által festett Sixtus-kápolnai mennyezetfreskókra, az Ádám teremtése jelenetre. Ti mit gondoltok erről?

A képen nagy kísérőgalaxisunk látható.

Véleményünk szerint ez volt az egyik legérdekesebb égi jelenség a tárlaton: a Háború és Béke köd. A magyarázat szerint a fotó bal oldalán egy koponya (halálfej) képe rajzolódik ki, a jobb oldalon pedig egy szárnyait kitáró galambot figyelhetünk meg. Ti is így látjátok?

200 darab képből készült az alábbi fotó, az idő múlását szimbolizálja az alkotás.

A pillanat, mikor a Tejút kiemelkedik a horizontból.

A kép a Namíbia szeme címet kapta.

A kiállítást a Zsolnay Kulturális Negyed látogatóközpontjának felső szintjén tekinthetjük meg június 1-e között keddtől vasárnapig 10–18 óráig. A belépés Planetárium és Labor – Interaktív Varázstér jeggyel ingyenes, egyébként 500 Ft/fő.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő