13 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapPécs AktuálDíszhangverseny a tehetséges gyerekekért

Díszhangverseny a tehetséges gyerekekért

Díszhangversennyel ünnepelték pénteken a Pécsi Rotary Club 25 éves jubileumát a Kodály Központban.

A tehetséges gyermekek támogatását célul kitűző koncerten a Pannon Filharmonikusok zenekarával (PFZ) együtt lépett fel Mohai Zsófia oboaművész és Boros Misi zongorista.

„A Rotary Club minden társadalomban a polgárosodás indikátora” – méltatta a humanitárius szervezetet Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a teltházas esemény hallgatósága előtt elhangzott köszöntőjében.

Mint felidézte, az 1928-ban a polgári Magyarország értékrendje szerint létrehozott, „a közösségellenes kommunista diktatúra idején betiltott” Pécsi Rotary Club a rendszerváltás után újjáalakult.

Széchenyi Istvánt idézve a politikus arról beszélt, hogy a fennmaradáshoz és nemzetközi versenyképességhez szükséges fejlődés akkor lehetséges, ha az értelmiség talál diskurzusra alkalmas platformot.

A világ kétszáz országában jelenlévő, összesen 1,2 millió tagot számláló, önkéntes alapon létrehozott Rotary-hálózat révén a segíteni vágyók a magas szakmai színvonal képviseletében találkozhatnak egymással és közös, jó célokat szolgálhatnak – hangoztatta.

Hoppál Péter szólt arról is, hogy a pécsi szervezet alapítása óta kiemelten támogatja a gyermekeket, fiatalokat, magasabb életszínvonalhoz, önműveléshez, kultúrához segítve hozzá őket.

A kormányzat hasonló célok mentén szerveződő kultúrpolitikájának célja, hogy minél szélesebb társadalmi körök számára biztosítsa a kulturális javakhoz való hozzáférést – hangsúlyozta az államtitkár.

A további célok között említette a rendszerváltás előtt leépült, korábban jól működő polgári és népi hagyományokon szerveződött közösségek újjászervezését is.

A díszhangversenyen a PFZ Johann Strauss, Wolf Péter, Mozart és Carl Orff egy-egy művét tűzte műsorra. Az esten közreműködött Váradi Marianna szoprán, Szerekován János tenor és Haja Zsolt bariton énekes, valamint a Nemzeti Énekkar.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő