22 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapPécs AktuálMécsesek a pécsi hősökért

Mécsesek a pécsi hősökért

56 kopjafa1

Az Aradi Vértanúk útjánál található kopjafánál gyűltek össze az emlékezők péntek délután, akik lerótták tiszteletüket az 1956-ban elhunyt hősi halottak előtt, akik a november 4-én Magyarországra bevonuló, a forradalmat vérbe fojtó szovjet megtorlás által vesztették életüket. A megemlékezésen Őri László, Pécs alpolgármestere mondott ünnepi beszédet. Ezt követően a városháza előtt gyújtottak mécseseket, rájuk emlékezve világított Pécs főtere.

A november 4-ét követő megtorlás áldozatainak száma 15-20 ezer fő közé tehető, több mint 20 ezren kerültek börtönbe, 13 ezer embert internáltak, 10 ezer embert rúgtak ki az állásából és helyeztek hatósági felügyelet alá. Novemberben és decemberben mintegy 200 ezer fő hagyhatta el az országot. Ezekről a tényekről és adatokról a rendszerváltásig beszélni sem lehetett.

Őri szerint mindenki, aki átélte 56-ot, többször föltette a kérdést: megérte-e az egész, megérte-e meghalni a magyar forradalomért? Mikor 57-ben már vörös zászlókkal éltették a Szovjetuniót, mindenki boldog volt a gulyáskommunizmus hazugságában, 1994-ben egy pufajkás lett a miniszterelnök, 2004-ben az akkori vezetés ellehetetlenítette a kettős állampolgárság kérdését, két évvel később pedig az ünnepi tömegbe lövetett gumilövedékkel és könnygázzal. Már tudjuk a választ – megérte.

56 kopjafa3

Az alpolgármester szerint a ma már független, demokratikus Magyarország fejlődési pályára állt, meg tudjuk védeni kultúránkat, határainkat. Hazánk újra fontos tényezővé vált Európa politikai színpadán.

őri 56
Őri hangsúlyozta, az erőszak sosem szül békét – így volt ez 60 éve is

Őri végül köszönetet mondott 56 hőseinek, akik mindvégig kitartottak forradalmi eszméik mellett, minden nemzetellenes politikai hatalommal szemben, és megemlékezett a jeltelen sírba temetett mártírokról, hősökről, áldozatokról, akikről 40 hosszú éven át nem beszélhettünk.

őri debreceni 56
Az alpolgármester és Debreczeni László, 56-os pécsi forradalmár meggyújtja a városháza előtti gyertyát
Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő