Hirdetés

Közösségi költségvetési projektet indít az önkormányzat, amelynek keretében a városban élők saját ötleteikkel tehetik élhetőbbé lakókörnyezetüket, környéküket, és javíthatnak közösségük mindennapjain.

A legutóbbi városi közgyűlésen szó esett arról, hogy az állampolgári részvétel jegyében a városvezetés idén „Dönts velünk” elnevezéssel közösségi költségvetést indít. Az önkormányzat ennek érdekében 80 millió forintot különített el azokra a leendő fejlesztésekre, amelyek a pécsiek ötletein alapulnak.

A benyújtott ötletek megvalósításáról közvetlenül a pécsiek dönthetnek.

De hogy is néz ki a kezdeményezés a gyakorlatban? Itt egy videó, amelyben Salamon Péter, a pécsi közösségi költségvetés szakmai koordinátora ismerteti a projekt részleteit:

  • A város területét 10 „Pécsiség Zónára” bontották.
  • A rendelkezésre álló keretet a zónák között egyenlő arányban osztották fel, így az egységek lakói egyaránt 8-8 millió forint sorsáról dönthetnek.
  • Ötletet a városban élő, dolgozó vagy tanuló, 18 évesnél idősebb pécsiek adhatnak be.
  • A cél, hogy minél kreatívabb, minél több ember életén, hétköznapjain javító – a helyi közösséggel előre egyeztetett – javaslatok szülessenek, ezért fontos, hogy az ötletek beadását közösségi egyeztetés előzze meg (az ötletgazdák beszélgessenek szomszédaikkal, ismerőseikkel és győzzék meg őket is az ötletük hasznosságáról).
  • Annak érdekében, hogy ténylegesen megvalósítható ötletek szülessenek, úgynevezett ötletgeneráló műhelyeket is szerveznek, ahol a program iránt érdeklődők tájékoztatást kaphatnak a lehetőségeikről. Minden zónában egy-egy „Pécsiség Pontot” alakítanak ki, ahol ezek az ötletgeneráló műhelyfoglalkozások is zajlanak majd.
  • A megvalósítható tervek közül újra a pécsiek választhatják ki a legjobbakat. Ezekről az adott zónák lakóiból álló, 5 fős részvételi tanácsok döntenek majd.
  • Arról, hogy az így kiválasztott ötletek közül végül melyik valósulhat meg, szintén a pécsiek dönthetnek majd az online, illetve személyes voksolás időszaka alatt.
  • A „Pécsiség Zónánként” meghatározott összeg mértékéig, a legtöbb szavazatot kapott, nyertes ötleteket az önkormányzat saját cégei bevonásával valósítja meg.
Hirdetés