21 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapAjánljukÉkszerek mohából, tollból, fából

Ékszerek mohából, tollból, fából

Ha szobrász-, keramikus- vagy ötvösművészek készítenek ékszert a modern felfogás jegyében, ott kő-kövön nem marad. Az Ékszerek Éjszakája nevű kiállításon tényleg csak a képzelet szabhatott határt az alkotóknak – 11 pécsi és Pécs környéki művész mohából, tollakból, és autóprizmából készült ékszereit csodálhatjuk, és vásárolhatjuk meg november 4-16-ig.

Az Ékszerek Éjszakáját, tavaly Budapesten 24 helyszínen rendezték meg, idén pedig a 35 fővárosi rendezvény mellett egyetlen vidéki helyszínként Pécsett, az Ezüstláz Ékszergalériában tekinthető meg a kiállítás. A pécsi galéria hétköznapi küldetése is az, hogy magyar iparművészek munkáit mutassa be, ez az Ékszerek Éjszakáján, vagyis a „Kortársékszer Pécsi Szemmel” című eseményen sem lesz másképp. Rendszeresen 20 alkotó munkája van kiállítva, a rendezvény során azonban 11 meghívott vendégművész, izgalmas kollekcióját láthatjuk.

ekszer, gajcsi blanka, kiállítás, ezüst

– A célunk az volt, hogy pécsi és Pécshez kötődő elismert szobrász-, keramikus- és ötvösművészeket kérjünk fel arra, hogy engedjék el a fantáziájukat, és a „kortársékszer” hívószóra készítsenek egy különleges kollekciót. Több művésszel van személyes kapcsolatunk, ismerjük a munkáikat, így választottunk ki 11 embert – mondja el Bauer Gábor, az Ezüstláz Ékszergaléria tulajdonosa.

A kortárs ékszer tehát nemcsak nemesfémekből, hanem akár autóprizmából, tollakból vagy fából és mohából készült díszeket is jelent. A kiállításon láthatunk továbbá izgalmas terményekből készült ékszereket is, de szépiába öntött ezüstmedálokat is.

– Amellett, hogy van egy üzleti célja, egy piaci megmérettetés lesz a kiállítók számára ez az esemény, hogy milyen a kreatív, kortárs divat befogadó közönsége – így a tulajdonos.

Huszta Dóra ékszer
Huszta Dóra ékszere

Gajcsi Blanka, pécsi ötvösművész elmeséli, hogy ő egy régebbi gimnazista kísérletezéséhez tér vissza a „kortársékszer” hívószóra. – A szépia (vagyis tintahal váz) könnyen faragható anyag, és egy öntés erejéig tökéletesen használható. Ezekbe a formákba öntöm az ezüst lepkéket – így Blanka. Posta Veronika 19 gyűrűje egy különleges dobozban lesz látható, mely a Föld 2 dimenziós képét fogja ábrázolni.A kontinensek feketék, az óceánok pedig fehérek lesznek, a gyűrűk pedig a földrészeket lesznek elhelyezve – Veronika ékszerei, és installációja is különlegesek lesznek.

[su_note note_color=”#05b7e8″]

A teljes alkotói szabadság jegyében Nagy Márta, Ferenczy Noémi-dijas keramikus művész, Pál Zoltán, Munkácsy Mihály-díjas művész, Miklya Gábor és Nyári Zsolt, szobrászművészek, Rózsa Béla, formatervező iparművész, Németh Pál, szobrászművész, Burkus Judit, keramikus, Posta Veronika, ötvös, szobrász hallgató, Huszta Dóra, keramikus hallgató, Gajcsi Blanka és Hajda Gáspár ötvösművész munkáit láthatjuk majd.[/su_note]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő