8 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapAbszolút videóElektromos Ikarus buszt próbálhatnak ki a pécsiek

Elektromos Ikarus buszt próbálhatnak ki a pécsiek

A magyar gyártó Ikarus City Pioneer típusú szóló busza járja mától a várost egészen október 3-ig. Az utasok mellett a Tüke Busz is igyekszik minél több tapasztalattal gazdagodni a jármű kapcsán, igaz valószínűleg a jövő évi 8 új elektromos tömegközlekedési eszköz megvásárlásánál más gyártók buszai lehetnek majd a befutók.

A mai első tesztnapon a 33-as számú helyi járat útvonalán indult el első útjára Pécsett az Ikarus új elektromos szóló busza. A következő napokban több vonalon (13, 14, 15, 30, 32, 33, 38, 40, 41, 42, 44) is kipróbálhatják majd a pécsiek a járművet. Bánkuti István, a Tüke Busz Zrt. Igazgatóságának elnöke a sajtónyilvános első tesztúton arról beszélt lapunknak, hogy bizonyos értelemben történelmi ez a nap.

– Az Ikarus újrakezdte autóbuszai gyártását, és a most Pécsre érkező City Pioneernak ez az első vidéki városban megtett tesztútja, tehát Pécs az első – mondta Bánkuti. – Jelen pillanatban nincsen vásárlási szándékunk, csupán a tapasztalatszerzés a célunk azzal, hogy megnézzük a napi működés közben is a buszt.

Pécs városa a Zöld Busz Programiroda pályázatán nyert el 1,2 milliárd forintot arra, hogy 2022-ben 8 új szóló elektromos busszal bővíthesse járműparkját. A közbeszerzést hamarosan ki is fogják írni, aminek Bánkuti István reményei szerint jövő tavasszal lehet majd eredménye. Addig  is további tesztek várhatóak, a Mercedes és MAN elektromos autóbuszai is érkezhetnek a jövőben „próbanapokra”. A Tüke Busz vezetője kiemelte, hogy mindenképpen olyan járműveket akarnak beszerezni, amelyhez nagyon komoly szervizhátteret biztosít a gyártója.

– A BYD buszait nem szükséges tesztelnünk, hiszen ezek közül már jelenleg is több fut a pécsi utakon – mondta Bánkuti. – Természetesen nincs kizárva az sem, hogy Ikarus buszokat vásárol majd a város, de ennek jelenleg kicsi az esélye, hiszen a gyártó minden bizonnyal nem kezdi el még addigra a sorozatgyártást, amikorra a buszbeszerzést tervezzük. Ennek ellenére fontos ez a teszt, hiszen mégis csak egy magyar gyártó termékét tudjuk kipróbálni.

Az Ikarus City Pioneer tehát ezen a héten közlekedik majd Pécsett, és ami külön jó hír a közösségi közlekedést használók számára, hogy ingyenesen lehet használni azt október 3-ig.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő