Hirdetés

Az előválasztás Facebook-oldalán megerősítették a hírt, amire számítani is lehetett: nem várható, hogy ma meglesz a miniszterelnök-jelölti választás végleges eredménye. Az eddig kiszivárgott számok szerint Dobrev Klára vezet a miniszterelnök-jelöltek versenyében, a Baranya 1. számú választókerületben pedig Mellár Tamás előzi Nemes Balázst. 

Mint az előválasztás hivatalos Facebook-oldalán írják, 10 órakor országszerte húsz különböző helyszínen indult el a szavazatok összeszámolása.

A szavazatszámlálás azonban az előzetesen vártnál lényegesen lassabban halad.

Ennek oka, hogy a szavazólapokat nem pecséttel, hanem QR-kódok használatával hitelesítették. A számlálás során a számlálóbiztosoknak ezt kell ellenőrizniük, ezért ismételten beolvassák a QR-kódokat, ami a vártnál több időt vesz igénybe.

Ebből kifolyólag ma nem várható a miniszterelnök-jelölti választás végleges eredménye.

https://www.facebook.com/elovalasztashivatalos2021/posts/2934601880123680

Azt azonban hozzáteszik, hogy „az első választókerületekből hamarosan összeáll az az adat, amit az OEVB pontosnak és hitelesnek tekint ahhoz, hogy a nyilvánosság számára is kihirdesse az eredményt”.

A fenti bejelentés előtt a Telex arról írt, hogy a számolásban a civilek és a pártok aktivistái is részt vesznek, az MSZP pedig sms-ben hívja a tagjait segíteni, de hallottak olyanról is, hogy önkormányzati képviselőket hívtak be a központba emberhiány miatt. A 444.hu pedig azt írta, hogy sokkal több a megszámolásra váró cédula a vártnál: vannak körzetek, ahol 6-7 ezer szavazatra összesen 4-5 számláló jut.

Annyit pedig még tudni kell, hogy az összes nagyobb hírportálhoz az a hír érkezik, hogy Dobrev Klára magabiztosan vezet, a 24.hu például arról számolt be, hogy esetében 40 százalék feletti szavazatarány is elképzelhető, noha ezt korai még készpénznek venni. Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd-LMP) a második, és az eddigi hírek alapján Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) végezhet a harmadik helyen, valamelyest megelőzve Jakab Pétert, a Jobbik elnökét. A momentumos Fekete-Győr András jócskán lemaradva az utolsó helyen áll.

A Baranya 1. számú választókerületben Mellár Tamás vezet

Közben több helyről szivárognak információk a hírportálokhoz a lehetséges befutókról, a 444.hu „kifejezetten nem megerősített és végképp nem hivatalos, de megbízhatónak tűnő értesülése” szerint a Baranya 1. számú választókerületben a párbeszédes Mellár Tamás állítólag 10 százalék előnnyel vezet a momentumos Nemes Balázs előtt.

Hirdetés