Hirdetés

Július 8-án, jövő pénteken reggel 6 órakor nyitják meg az új vásárcsarnokot. A várva várt alkalom apropóján az alábbiakban röviden, a legfontosabb mérföldköveket összegezve idézzük fel, hogy honnan indult a két éve megkezdett építkezés és mi minden történt a nyitásig.

2020. július 10.: Majdhogynem kereken két éve, 2020. július 10-én jelentette be Péterffy Attila polgármester, hogy elindulhat végre az új vásárcsarnok építése. Ezen a városházi sajtótájékoztatón derült ki, hogy mennyi minden történt a pécsiek által évtizedek óta várt projekt – illetve annak finoman szólva megkérdőjelezhető haladása – hátterében.

Az előző városvezetés kikérte a kormányzati engedélyt arra, hogy a Pécs számára odaítélt TOP-os források között egy olyan átcsoportosítást lehessen megtenni, amivel finanszírozni tudják az új vásárcsarnokra kiírt közbeszerzés idő közben fél milliárd forinttal megnőtt árát, ami – pár sikertelen közbeszerzési kör után – már több lett, mint amennyi állami támogatást Pécs akkor kapott. A kért engedélyt ekkor még nem kapta meg a város a forrásátcsoportosításra. Péterffy Attila ezért fogalmazott úgy a tájékoztatón, hogy elfogyott a türelmük, megkezdik a munkát – hogy a megítélt uniós támogatást ne kelljen visszatéríteni –, ezzel párhuzamosan pedig várják, hogy a kormány megadja az előző városvezetés által kért engedélyt a források átcsoportosítására.

Az első kapavágások

Pécs új vezetése ezért az önkormányzat saját belső forrásainak átcsoportosításával a szükséges 3,2 milliárd forinthoz felszabadított 127 millió forintot, míg a maradék 416 millió forintot a Pécs rendelkezésére álló EIB-hitelkeretből hívták le.

2020. július 30–31.: Az első szemmel látható jele annak, hogy valami elkezdődött: egy nappal a csarnok munkaterületének átadása előtt bezárt a Zólyom utcai köves parkoló. Az átadott munkaterületen elindultak a földmunkák és az épület alapozása is.

2020. október 5.: A Magyar Közlönyben megjelent a határozat, amely szerint az új vásárcsarnok megépítéséhez igényelt többlettámogatás összegét (az említett 416 millió forintot) teljes egészében biztosítják Pécs számára.

Egyeztet a városvezetés a bérlőkkel (2021)

2020. október 13.: A 2020-as éves közmeghallgatás témája is az új vásárcsarnok volt, ahol kiderült, hogy 2021 augusztusában már ki kell költözniük a bérlőknek a régi épületből, az új csarnok azonban leghamarabb 2022 júliusára lesz kész. A vásárcsarnok bérlőinek problémáit, észrevételeiket és javaslataikat amúgy már ezen az eseményen is felmérték, de a város vezetői és a bérlők között egy hosszabb, részletesebb egyeztetésfolyamat is megindult.

2020. november 11.: A csarnok építését koordináló Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. megosztotta az új épület látványterveit és a létesítmény legfontosabb technikai adatait.

2020. november 24–26.: Az elkészült szilárd alapok és a felállított pillérek miatt elkezdett körvonalazódni az épület mérete és formája.

2021. január: Tavaly januárban jóval látványosabb szakaszba lépett a projekt, többek között megkezdődött az épület belső monolit vasbeton boltíveinek építése, valamint a csarnok főhajó-szerkezetének előkészítő munkálata, de ekkor állítottak fel egy méretes toronydarut is a területen.

A tavaly januári állapotok

2021. február 24.: Az épület műszaki készültségi szintje elérte a 30 százalékot. Mindeközben elindult a vásárcsarnok honlapja is (pecsivasarcsarnok.hu), amely részletes tájékoztatást nyújt a létesítményt érintő friss hírekről, fejleményekről.

2021. április 16.: A városvezetés és a bérlők aktuális egyeztetésén kiderült, hogy az építkezés gyorsabban halad a vártnál, így nem lesz szükség ideiglenes árusítóhelyre. A városvezetés ekkor jelentette be azt is, hogy az új csarnokban egységes és átlátható bérleti díjakat szabnak a bérlőknek, mivel korábban az árusok bérleti szerződései nem voltak egységesek, ezért egyes bérleti díjak esetében jelentős díjkülönbségek is előfordultak.

2021. június 21.: A fejlesztés részeként az „egypúpú” felüljáró lábánál elindult egy új, négyágú körfogalom kialakítása.

2021. július 16–17.: Az első csarnokbejárás a már szerkezetkész épületben. Először az árusok vehették szemügyre, másnap pedig az érdeklődő pécsiek.

2021. augusztus 5.: A kivitelezés elérte az 50 százalékos készültséget, a tartószerkezet és az épület lefedése majdnem teljesen elkészült.

2021. december 6.: Az önkormányzat és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. a helyi termelők helyzetbe hozása és a minőségi termékpaletta színesítése érdekében pályázatot hirdetett: az új vásárcsarnok árusítóhelyeire 3+3 éves, határozott időtartamra jelentkezhettek őstermelők (előnyt élveztek azok, akik a régi csarnokban nem kapható termékeket árulnak és fenntartható gazdálkodást folytatnak). A pályázat idén februárban zárult le: a termékeiket egész évben áruló négy helyi kistermelővel bővült a csarnok őstermelői kínálata.

A projekt továbbá tavaly decemberben érte el a 75 százalékos készültséget is.

2022. március 11.: Az egyeztetéseknek volt haszna, a régi vásárcsarnok árusai közül ugyanis szinte mindenkit megtalálunk majd az új csarnokban.

2022. március 16.: Kezdetét vette a több ütemben zajló műszaki átadás-átvételi folyamat, ami nemcsak magára a vásárcsarnok épületére, hanem a mellette elhelyezkedő Ipar utcai körforgalomra, buszmegállóra és az épület keleti oldala mellett található 47 férőhelyes parkolóra is kiterjed.

2022. április 9.: „Bízom benne, hogy a pécsiek meg lesznek elégedve az épülettel, hiszen az ő akaratuk nyomán, nekik készült” – mondta Péterffy Attila polgármester a csarnokban szervezett április 9-ei második lakossági bejáráson, amelyen az érdeklődők egy kicsit jobban megismerhették az árusok elrendezését és az új szolgáltatásokat.

2022. május–június: Az épületen az utolsó simításokat végzik. Nyitásra várhatóan az összes árusítóhely elkel.

Hirdetés