Hirdetés

Egy ultramodern kutató-fejlesztő központ, mintegy 100 új munkahely – ezt hozza létre Pécsett a dán Foss biotechnológiai vállalat, amely hétfőn együttműködési megállapodást is kötött Pécs önkormányzatával és az egyetemmel.

Hétfőn délelőtt jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági miniszter és Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője Budapesten, hogy a dán Foss cég kétmilliárd forintos beruházással új kutatási és fejlesztési központot létesít Pécsett. Délután újabb részletei váltak nyilvánossá a beruházásnak a pécsi városházán.

– Örülök, hogy a tárgyalások sikeresen zárultak, Pécs mindenben megfelel a dán cég elvárásainak – mondta Páva Zsolt, Pécs polgármestere azon a sajtóeseményen, ahol a társaság, a pécsi önkormányzat és a Pécsi Tudományegyetem együttműködési megállapodást is kötött. A városvezető hangsúlyozta, ez a bejelentés is mutatja, Pécs a tudásra kívánja építeni a következő időszak beruházásait.

Niels Degn, a dán világcég alelnöke

Niels Degn, a Foss kutatás-fejlesztési alelnöke vázolta a pécsi beruházás részleteit is: a társaság egy új, ultramodern központot épít Pécsett, egyterű, skandináv stílusban. Egy 6600 négyzetméteres ingatlanon közel 2000 négyzetméteres lesz a biotechnológiai centrum. A kiadott sajtóanyag szerint Pécs nyugati részén építik fel 2019 decemberéig – a pontos helyszínt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, ugyanis a tárgyalások még nem zárultak le az ingatlan ügyében.

Ilyen lesz az új pécsi kutatási és fejlesztési központ

Niels Degn azt is elmondta, a Soft Flow Kft.-nél, amelyet két éve vásárolt meg a Foss, jelenleg 33-an dolgoznak Pécsett, ezt a létszámot mintegy 100 fővel bővítik, főként a biotechnológia, a szoftverfejlesztés és egyéb területek magasan képzett munkavállalóit keresik. René Fuhlendorff, a Soft Flow vezérigazgatója vázolta, az új pécsi központban kémiai és molekuláris sejtbiológiai laborok, szimulációs létesítmények is helyet kapnak az irodák mellett.

Együttműködési megállapodást is aláírtak

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora az eseményen hangsúlyozta, az egyetem számára kiemelt terület a kutatás, most pedig egy olyan céggel kötnek megállapodást, amely a világpiac fontos szereplője.

(Kiemelt fotó: fossanalytics.com)

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét