24 C
Pécs
péntek, július 19, 2024
KezdőlapZöldZónaÁllatbarátFecskéink fele eltűnt az utóbbi 20 évben – de még van idő...

Fecskéink fele eltűnt az utóbbi 20 évben – de még van idő cselekedni!

A tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak, amiben a lakosságnak és az önkormányzatoknak óriási szerepe és felelőssége van – hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Az elmúlt két évtizedben több mint 50 százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány, azaz mára legalább minden második madár eltűnt az ereszek alól. A folyamat megfordítása közös érdekünk – hangsúlyozza az MME, kiemelve, hogy a tavasz közeledtével még van idő kihelyezni a műfészkeket, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, felszerelni az ürülékpotyogást megszüntető „fecskepelenkákat”.

Az egyesület a műfészkek és az ezekhez szükséges sablonok elkészítését bemutató kisfilmekkel is segíti a madárbarátok felkészülését az idei szezonra.

Az egyesület emlékeztetett, hogy a rovarok elleni biológiai védekezésben óriási szerepe van a fecskéknek és a denevéreknek (melyek mecseki állományát épp a napokban mérik fel), ezért is aggasztó a települési állomány ezredfordulót követő megfeleződése.

Ennek hátterében az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás, valamint a fészkek leverése, a madarak elzavarása áll.

Minden fecske legalább 1 kilogramm repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Az MME számításai szerint Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat, ami azt jelenti, hogy legalább kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar marad évről évre a környezetben.

Az állománycsökkenés megállítását, megfordítását a meglévő természetes fészkek és telepek fokozott védelmével (a fészekleverések hatósági bejelentésével), valamint az ezek mellé még március-áprilisban kihelyezett műfészkekkel, sárgyűjtőhelyek létesítésével, valamint ürülékpotyogást megszüntető pelenkák felszerelésével, a parti fecskék esetében pedig költőfalaik felújításával segíthetik az emberek.

A pécsi és baranyai fecskékről itt írtunk korábban:

És jöjjön még egy kis cukiság, így nevelkedik egy apró sarlósfecske gondos szüleinek hála:

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő