26 C
Pécs
péntek, július 19, 2024
KezdőlapAbszolút PécsNem csak a virágok nyílnak, a pécsi Természettudományi Múzeum is újra nyitva

Nem csak a virágok nyílnak, a pécsi Természettudományi Múzeum is újra nyitva

Az intézmény legújabb időszaki kiállításán a Mecsek karsztterületének geológiai érdekességeivel, a barlangok titokzatos élővilágával és a barlangászok különleges eszközeivel is megismerkedhetünk.

Nemcsak a hóvirág vagy a mogyoróvirág nyílik, hanem hosszabb idő után a JPM Természettudományi Múzeum is ismét kinyitott, és barlangászati kiállításával, valamint a pécsi mamut csontjaival várja a látogatókat – számolt be közösségi oldalán a Janus Pannonius Múzeum.

De hogy pontosan milyen érdekességeket lehet megtekinteni a természettudományi múzeumban?

A Rónaki László egykori pécsi barlangász emlékére készült időszaki tárlat a karsztos felszínhez köthető élővilágot, a barlangokat – kövek, ásványok, barlangi- és egyéb ősmaradványkincsek –, valamint a barlangászok izgalmas életét mutatja be. A kutató rendkívül gazdag hagyatéka még 2021-ben került az intézmény természettudományi osztályának gyűjteményébe. A szakember gyakorlatilag minden fontosabb baranyai barlangot dokumentált, sőt nem csak a vármegyében, az országban, nemzetközi szinten is hívták kutatni.

A tárlaton a mecseki barlangokat alkotó jellemző kőzetek mellett a hideg vizes és a hévizes barlangok cseppköveiből is láthatunk néhányat.

Emellett a múzeumban a pécsi mamut csontjait is újból közelről szemügyre lehet venni, itt írtunk róla korábban:

https://www.pecsma.hu/kultura/ime-pecsi-mamut-maradvanyai/

Egy biztos, az intézmény kiállításai közelebb hozzák az érdeklődőkhöz a természetet. Az ide látogató gyerekek tanáraik segítségével pedig élményszerűbben ismerhetik meg a földrajzhoz, földtanhoz, karsztjelenségekhez kapcsolódó tananyagot.

A JPM Természettudományi Múzeum (Szabadság u. 2.) keddtől szombatig 10.00–16.00 között fogadja vendégeit.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő