Hirdetés

A Zsolnay Kulturális Negyedben működő Képzőművészeti Szabadiskola a város legrégebbi és legpatinásabb nyitott képzőművészeti iskolája, több évtizedes szellemi örökségre tekint vissza, és része annak a művészeti életnek, ami Pécset a kultúra városává tette.

Gyökerei az egykori Ifjúsági Házhoz vezetnek vissza, ahol Erdős János grafikusművész, a 80-as évek elején a városban oktató legnagyobb képzőművészek (Horváth Dénes, Kelle Sándor, Soltra Elemér, Erdős János, Molnár Tamás, Bencsik István, Fürtös György) bevonásával létrehozott minden rajzolni szerető fiatal részére, egy megkötöttségek és iskolai keretektől mentes, szabad képzőművészeti műhelysorozatot, mely abban az időben a hét minden hétköznapján folytatta tevékenységét.

A szabadság és a kötöttség nélküliség továbbra is az örökség részét képezi, hiszen felvételi vizsgák nélkül, pusztán a rajzolás, festés iránt való érdeklődés okán tanulhatta, tanulhatja mindenki a szépművészet alapjait.

A képzőművészet iránt érdeklődök itt lehetőséget kapnak arra, hogy megalapozzák a rajzi tudásukat a geometrikus tárgyak ábrázolásától a figuráig egyaránt. A foglalkozások személyre szabottan történnek, azaz a szabadiskola minden hallgatója egyéni, önmagára, a saját céljaira szabott program szerint tanul, legyen szó egyetemi felvételire való felkészülésről, vagy olyan szabadidős tevékenységről, ami a képzőművészet iránti érdeklődés köré szerveződik.

Ennek okán szabadiskola oktatási programja nem előre megírt tanmenetet követ, hanem mindig a személyből indul ki, mindig a személy igényeihez, felkészültségéhez, tehetségéhez és terveihez igazodik. Így a kedvtelésből rajzoló és festő hallgatók mellett számos tanítvány készült fel sikerrel ezen a helyen a különböző művészeti egyetemekre. A szabadiskolában a perspektíva alapjainak elsajátításától egészen a figura rajzi vagy festői ábrázolásáig eljuthatunk, legyen az portré vagy akt.

Az iskola jelenleg heti egy alkalommal keddenként várja a rajzolni szerető, illetve a különböző felsőoktatási intézményekbe rajzból felvételiző, vagy csak hobbiból rajzoló fiatalokat. A vezetője dr. Németh Pál egyetemi docens a PTE MIK, Vizuális ismeretek tanszékének vezetője.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét