29 C
Pécs
kedd, június 18, 2024
KezdőlapPécs AktuálNem közösködtek a sajtó előtt Péterffyvel a momentumosok sem

Nem közösködtek a sajtó előtt Péterffyvel a momentumosok sem

Nem hívta meg a saját polgármesterjelöltjét, és különutas sajtótájékoztatót tartott a Momentum Mozgalom. Mindezt úgy, hogy Péterffy Attila egy órával korábban még velük volt: úgy tűnik, hogy a sajtó előtt nem vállalták fel a civilek szerint 3 millió tonnányi fát erőműben elégető politikust. 

Az MSZP-s, DK-s, valamint a Gyurcsány-pártokkal szövetkező jobbikos és momentumos politikusok indulnak majd egy olyan civil szervezet mögé bújva a választáson, amit egy szocialista-párbeszédes politikus vezet.

A politikában valamennyire jártas pécsiek előtt egyértelműen látszik a szándék, hogy ezzel az a céljuk, hogy olyan, a politikában kevésbé jártas polgárok is rájuk szavazzanak, akik ha megtudnák, hogy MSZP-sek, DK-sok valójában, akkor ezt nem tennék meg. A Mindenki Pécsért Egyesület mellett ugyanis nem látszanak majd a pártlogók.

(A módszert egyébként már az egyik mértékadó helyi baloldali portál is megtévesztőnek nevezte, erről ők maguk számoltak be egy politikai elemző írásukban.)

Ennek a baloldaliak szerint is megtévesztő módszernek az egyik szereplője a Momentum Mozgalom is, amelyik hosszú hallgatás után most tartott először sajtótájékoztatót, ám arra nem hívták meg az erdőirtással vádolt közös polgármesterjelöltjüket, holott az esemény előtt alig egy órával még együtt kampányoltak, sőt, Péterffy saját bevallása szerint „egész nap Pécset járta”.

Ráadásul külön utat jár a Momentum, nem az elvileg összefogást jelentő Mindenki Pécsért égisze alatt tartották meg a sajtóbeszámolójukat. Mindez már előszele lehet annak a szétesésnek, amiről az egyesület elnöke, Mellár Tamás már korábban elszólta magát: azt mondta, az önkormányzati választások után frakciók fognak alakulni belőlük. (A DK-s Kunszt Márta egyébként ugyanezt hangoztatta, hogy képtelen a momentumosokkal, szocialistákkal tárgyalni, mert rögtön összevesznek.)

A néhány éve már MSZP-s polgármesterjelöltet támogató Körömi Attila, a Jobbikot, a Fideszt is megjárt momentumos politikus a sajtótájékoztatón szintén pártja saját programjáról beszélt, ami szerinte illeszkedik a többi balliberális párt és Péterffy programjához. Igaz, ahogy elmondták, külön zöldprogrampontjuk nincs, mert mindent áthat a klímavédelem, és a jövőképükben gazdasági részt sem dolgozták ki.

Körömi társadalmi szövet szövéséről, valamint olyan „népszámlálásról” beszélt, ami mégsem „népszámlálás lenne”, hanem az, hogy mindenki elmondja, „mi fáj”. Körömi Attila ehhez a pécsi egyetemet is használná, majd arról beszélt, hogy az általuk kidolgozott program mentén fognak dolgozni.

Sajgó György, a Mindenki Pécsért Egyesület egyéni képviselőjelöltje arról szólt, Pécsen a kórházi épületek megújultak és az ellátás fejlődött, de az egészségügyön belül van, ami szerintük nem kap elég figyelmet, így szűrőprogramok, vagy éppen a prevenció, és az egészségmegőrzés területén változtatnának szabadidő-komplexumok létrehozásával. Topán László az oktatás és a kultúra területével kapcsolatos elképzeléseiket is ismertette. Elmondása szerint ez a két terület mindig mellékes, de a város felemelkedésének szempontjából fontos külön törődni ezekkel. Thomas Pentz a digitális és vállalkozói csomagok támogatásának fontosságáról beszélt, amikkel az induló vállalkozások segítését érnék el, valamint a már meglévő cégeket fejlesztenék.

Az eseményen megjelent a Momentum Mozgalom szóvivője, a pécsi Nemes Balázs. Ő az a „politikus”, aki néhány éve még homoszexuálisok savval történő megdobálásáról értekezett, valamint arról, hogy hazánkban „nincs antiszemitizmus, de igény lenne rá”. Az erőszakos vonulatot aztán a Momentumban is kamatoztathatta, mivel egy pécsi tüntetésükön az általa vezetett tömeg megdobált egy szerkesztőséget, maga pedig felmászott Kossuth Lajos pécsi szobrára, de azt is ordította artikulálatlan hangon, hogy nem maradt más eszközük, csak az erőszak.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő