Hirdetés

A kelet–nyugati bicikliút-fejlesztés második üteme a Szigeti út Tüzér utcai kereszteződésétől a Megyeri térig folytatódik.

Nemrég számoltunk be arról, hogy november 19-től hivatalosan is használhatóvá vált a Szigeti úti kerékpárút Rácvárosi útig tartó szakasza, amelynek köszönhetően már két keréken is biztonságosan, könnyebben és gyorsabban – az orvosi kart is érintve – elérhetővé vált a belvárosból a nyugati városrész.

Ezzel azonban a fejlesztés első üteme zárult csak le.

A beruházás második ütemében a Szigeti út Tüzér utcai kereszteződésétől a Megyeri térig kerékpársávokat jelölnek ki – mondta el lapunknak Auth István önkormányzati képviselő.
Mint mondta, a tervek szerint a második ütem részeként először a Szigeti út és a Tüzér utca csomópontját fogják fejleszteni, amelynek keretében megújul a jelzőlámpás kereszteződés, az útburkolatot teljesen kicserélik (új alap-, kötő- és kopóréteget is kap az út), valamint – ahogy az első ütemben – felújítják a vízelvezetési-rendszert is.

Az első ütemben készült bringaút már használható

A Szigeti úton többek között útszélesítési és járdaépítési munkákat végeznek majd, szintén kicserélik a teljes útburkolatot, új buszmegállót létesítenek az út déli oldalán (az orvoskarral szemben), megújul a közvilágítás is a szakaszon, ahogy a csapadékvíz-elvezetési rendszer is.

A Szigeti út és a Honvéd utca kereszteződésében a munkálatok során az útburkolat cseréje és a közvilágítás fejlesztése mellett egy új jelzőlámpás csomópontot alakítanak ki.

A Honvéd utca és a Huszár utca között lecserélik az út kopórétegét és új kerékpársávokat festenek fel. A Huszár utca és a Megyeri tér közötti szakasz északi oldalán is új biciklisávot festenek fel, míg a déli oldalon új bicikliút épül majd, valamint a Rókus sétánnyal szemben egy új buszmegálló és buszváró is épül a tervek szerint. Az ütem munkálatai a Megyeri térnél érnek véget, ahol kiszélesítik a gyalogátkelőt. Az elkészült új szakasz itt csatlakozhat majd a Megyeri út észak–déli irányú fejlesztését célzó, tervezés alatt álló projekthez.

A fenti, Tüzér utca–Szigeti út kereszteződésétől induló és a Megyeri térig tartó szakasz tervezése kész, a szakasz építéséhez szükséges keretösszeg rendelkezésre áll, a kivitelezési közbeszerzés kiírásáról pedig december 14-én dönt a közgyűlés – mondta Auth István.

Az említett, Megyeri úti, jövő tavaszra tervezett fejlesztések kapcsán Auth István elmondta, hogy a Szigeti úti bicikliút a volt Magasház helyén található térnél csatlakozna be abba a tervezett kerékpárútba, ami a Megyeri úton keresztül egészen az Expo Centerig vezethet majd. Ebben a projektben talán a legfontosabb fejlesztési terv az, hogy a Megyeri út és a Mártírok út közismerten veszélyes csomópontját jelzőlámpás kereszteződéssé tennék.

A kerékpárút-fejlesztések kapcsán Simon Wintermans pécsi–holland biciklis a Zöld Bringások képviseletében lapunknak elmondta, hogy az ilyen projektek nem csak a bicikliseknek fontosak, hanem azoknak is, akik nem, vagy nem rendszeresen bringáznak.

– Nagyon fontos, hogy Pécsen kiépüljön egy jól működő, logikus, jól kivitelezett bicikliút-hálózat, mert minden biciklissel kevesebb lesz az autós, ez a kocsival közlekedőknek is jó, hiszen kisebb lesz a forgalom, kevesebb lesz a dugó, nem kell sokáig parkolóhelyet keresni. Az pedig mindenkinek jó, ha nem lesz annyira nagy a légszennyezettség és nem lesz akkora zaj. Minden hasonló biciklizést támogató döntésnek és fejlesztésnek örülünk, de azt azért el kell mondani, hogy még nagyon az elején vagyunk – mondta, majd hozzátette, hogy az ideális az lenne, ha az új bicikliutak tervezésébe a helyi bicikliseket, biciklis szervezeteket is bevonnák.

Hirdetés