Hirdetés

Nem gyakori, hogy Pécs utcáin minőségi utcaművészet üti fel a fejét, az elmúlt napokban azonban izgalmas gerillaakciónak lehetünk szemtanúi a belvárosban: egy titokzatos művész fehér csempékre festett gyönyörű minialkotásokat helyezett el belvárosi épületek falain. Elindultunk, hogy lencsevégre kapjuk az apró festményeket. 

Egyik napról a másikra a pécsi épületek falait izgalmas, fehér csempékre készített apró festmények lepték el. A minialkotásokat nem egyszerű észrevenni, de ha a telefonunk nyomkodása helyett inkább felnézünk, és az épületek sarkait pásztázzuk, amikor a pécsi belvárosban cirkálunk, rengeteget észre tudunk venni. Nekünk a napokban tűntek fel, keresőtúránk során pedig tizenkét képet sikerült is lencsevégre kapni: vannak köztük kedves gondolatokat közvetítő képek, virágok, vagy egyszerűen két gyufaszál, egy lakat.

Nem egyértelmű, hogy egy vagy több alkotó művei, ahogy az sem, hogy mikor kerültek fel a csempék a pécsi falakra, így nem tudtuk kideríteni, kinek köszönhetjük a vidám belvárosi alkotásokat, de Imreh Sándor, a PTE Művészeti Kar doktorandusz képzőművésze szerint ez így is van rendjén.

– A név nem lényeges, az üzenet, a kontextus sokkal inkább. A graffitiművészek sem a személyi igazolványukban szereplő nevüket futtatják, hanem a szubkultúrán belül üzengetnek álnéven egymásnak és az érdeklődőknek – mondja a művészt. A street art képviselői – folytatja – a tiltottból a tűrt kategóriába eveznek át azzal, hogy a pusztító szándékot felváltja a kreatív üzenetközvetítés. Az illegalitás mégsem engedi az alkotók nevét a reflektorfénybe és ez így van jól.

A képzőművész szerint egyébként, ha Pécs utcáin nyitott szemmel járunk, belefuthatunk gyöngyszemekbe annak ellenére, hogy Magyarországra nem jellemzőek a street art akciók. – A város szerkezete és állapota bőven adna teret a kreatív alkotóknak – mondja.

Nézzük is a legújabb gerillaakciót! Almával találkozhatunk a Mária utca elején:


„Boldog nőket mindenhova!” felirattal elkészített virágokat csodálhatunk meg a Szent Mór utcában:


Ez a pipacs az egyik kedvencünk a Perczel Miklós utcában:


Ötletes, kétoldali banánt helyezett el a művész az Irgalmasok utcájában:


Még egy banán van Pécsen, méghozzá a Pécsi Galériával szemben, a Ciszterci közben:


Gyufaszálak vannak a Kazinczy utca alján:


Az első lakatfalnál találkozhatunk egy lakatot ábrázoló minifestménnyel, a Janus Pannonius utcában:


Bár kicsit más stílust képviselnek, de szintén fehér csempére festett alkotások a Victor Vasarely munkáját idéző festmények, például a Szerecsen Patika oldalán, de találunk ilyen csempét még a Fürdő utca és a Munkácsy Mihály utca, illetve a Goldmark Károly utca és a Munkácsy Mihály utca kereszteződésénél is:


Szintén más stílus, de csempeművészet ez is:


Meg ez is:

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét