23 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletHamarosan elkészül a Cella Septichora rekonstrukciója

Hamarosan elkészül a Cella Septichora rekonstrukciója

Május végére elkészülhet a felújítással a kivitelező, így akár már a nyáron látogatható lehet a Cella Septichora. A munkálatok jelenlegi állását ma személyesen vette szemügyre Péterffy Attila polgármester Felföldi László megyéspüspökkel.

Bejárást tartott ma Pécs polgármestere a felújítás alatt álló Cella Septichorában. A közel  egymilliárd forintos beruházás már a végéhez közeledik, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Csúcs Zoltán lapunknak elmondta, hogy tervezetten idén május végén a vállalkozó elkészül a teljes felújítással.

– Ezt egy 30 napos műszaki átadás követi – mondta Csúcs. – Ez után lehet átadni az épületet és válik látogathatóvá. A legnagyobb probléma az volt, hogy az épület 15 éves gépészete már elavult. Műemlékeknél kiemelten fontos a páratartalom és a hőmérséklet megfelelő szabályozása. Emellett az épület sajnos jó pár helyen beázott, az idő vasfoga a vízszigetelést is kikezdte. Ez is volt a legnagyobb beruházási tétel.

A járható üvegtető tömítése is elöregedett, így annak a teljes körű cseréje is megtörténik. A bejáráson Péterffy Attila polgármester a pécsi megyéspüspökkel, Felföldi Lászlóval együtt vette szemügyre, hogyan áll jelenleg a munka.

– Az önkormányzat a Zsolnay Örökségkezelővel és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közös konzorciumban pályázott erre a felújításra, hogy megújulhasson a Cella Septichora – mondta el Péterffy. – Azonban nem csak az volt a célunk, hogy megújuljon, hanem az is, turisztikai szempontból még nagyobb attrakcióvá válhasson.

A városvezető arra utalt, hogy a projekt keretében nem csak „tatarozás” történik, hanem számos interaktív tartalom fejlesztésére is sor kerül. Lesz majd VR-szemüveg, 3D-s holopiramis, virtuális időkapszula-játék, és számos, a modern kor kihívásaira válaszul szolgáló újítás. Ezen eszközök beszerelése a következő hónapokban fog megtörténni.

– A projekt lényege, hogy biztosítsuk a méltó körülményeket a kápolnáknak és a kiállított leletállománynak – szögezte le a polgármester. – Emellett sokkal vizuálisabb módon szeretnék átadni az ide látogatók számára mindazt az információt, amit a Cella Septichora kapcsán tudni érdemes.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő